Thursday 9 February 2012

Κύπρος: Αλλαγή «κλίμακας μεγέθους» θα σημάνει για την Noble η ανάληψη του έργου του τερματικού LNG

Αλλάζει «κλίμακα μεγέθους» η Noble Energy σε περίπτωση που αναλάβει την κατασκευή του τερματικού υγροποίησης LNG στην Κύπρο. Αν και στην περιοχή της Μεσογείου θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, στην ουσία η Noble είναι, σε παγκόσμια κλίμακα, από τις μικρομεσαίες του τομέα της ενέργειας και η εν λόγω επένδυση θα την οδηγήσει στην «χορεία» των σημαντικών ενεργειακών εταιρειών του κόσμου. Αυτός είναι ο λόγος που η αμερικανική εταιρεία θέλει να αναλάβει ένα έργο με πιθανό κόστος 15 δις δολ., την στιγμή που τα συνολικά περιουσιακά της στοιχεία φτάνουν τα 13 δις δολ.

Έτσι εξηγείται, όπως σημειώνει σημερινό δημοσίευμα της κυπριακής Sigmalive, η επιμονή της εταιρείας, το τελευταίο διάστημα, να αναλάβει το έργο, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη κι ο γενικός διευθυντής της εταιρείας στην Κύπρο, Τζον Τόμιτς, έσπευσε πρόσφατα να αρθρογραφήσει για το θέμα στον κυπριακό Τύπο (βλ. εδώ). Όπως εξηγεί το σχετικό δημοσίευμα, «η εταιρεία που θα κατασκευάσει το τερματικό, θα έχει τον πλήρη έλεγχο και το πάνω χέρι για όλες τις εμπορικές δραστηριότητες που θα γίνονται από την ανερχόμενη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη και ενδεχομένως άλλες περιοχές της υφηλίου».

Επίσης, η 80 ετών Noble φοβάται ότι, ενόψει και του δεύτερου κύκλου αδειοδοτήσεων για την κυπριακή ΑΟΖ που ανοίγει στις 13 Φεβρουαρίου – δηλ. μόλις την ερχόμενη Δευτέρα - και με δεδομένα τα ονόματα των εταιρειών που θα επιδείξουν ενδιαφέρον, θα χάσει την «ηγεμονία» στην περιοχή. Πόσο μάλλον αν μία εταιρεία του μεγέθους και του εκτοπίσματος της Gasprom –για παράδειγμα- επιδείξει ενδιαφέρον για κατασκευή του τερματικού.

Βέβαια, το κόστος της επένδυσης (ενοίκιο αποθήκευσης ή υγροποίησης ) για μία εταιρεία που εμφανίζει τα σημερινά δεδομένα της Noble είναι μεγάλο, σε σχέση με αυτό που θα επωμίζετο ένας κολοσσός του μεγέθους της ρωσικής Gazprom προς τη Noble.

Ενδεχομένως, όπως τονίζει το εν λόγω δημοσίευμα, για την Noble η κατασκευή και διαχείριση του τερματικού να είναι σημαντικότερη ακόμα και από τα δικαιώματα και την ανακάλυψη στο οικόπεδο 12.

Ωστόσο, και η κυπριακή κυβέρνηση έχει τους ενδοιασμούς της για διάφορους λόγους οικονομικούς και πολιτικούς. Την ίδια στιγμή, πάντως, η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) πιέζει για ημερομηνία κατά την οποία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει φυσικό αέριο από τα κυπριακά κοιτάσματα αφού όπως είπε και στην Επιτροπή Εμπορίου της κυπριακής Βουλής την Τρίτη, ο γενικός διευθυντής Στέλιος Στυλιανού, η ενδιάμεση λύση, της αγοράς φυσικού αερίου είναι ακόμα ανοικτή. «Χρειαζόμαστε μία ημερομηνία για να ξέρουμε τι σχεδιασμούς θα κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά. Η ΑΗΚ δεν είναι αρνητική το φυσικό αέριο να έρθει με κάποια καθυστέρηση αλλά θέλει να ξέρει πότε. «Αν μας δώσουν μία ημερομηνία θα μπορούμε να κάνουμε συγκεκριμένους σχεδιασμούς. Μπορεί για παράδειγμα να καθυστερήσουμε την εγκατάσταση της έκτης μονάδας παραγωγής», σημείωσε χαρακτηριστικά στέλεχος της Αρχής.

Την ίδια στιγμή, οι σημαντικές ανακαλύψεις της Noble στην κοιλάδα της Λεβαντίνης συνεχίζονται, καθώς η εταιρεία δημοσίευσε εντοπισμό νέου κοιτάσματος στην θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ με την ονομασία Tanin.

Αν και δεν πρόκειται για κοίτασμα μεγέθους Λεβιάθαν ή Ταμάρ, το Tanin περιέχει ποσότητες φυσικού αερίου από 0,9τρις κ.π. μέχρι 1,4τρις κ.π. με μέσο όρο τα 1,2τρις κ.π.

Πρόκειται για την έκτη ανακάλυψη της Noble και των συνεταίρων της στην κοιλάδα της Λεβαντίνης με τα συνολικά αποθέματα που ανακαλύφθηκαν να πλησιάζουν τα 35τρις κυβικά πόδια.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=54603

No comments: