Tuesday 22 April 2014

Στη δημοπρασία 1.500 ΜW για να δουν φως οι καταναλωτές

Φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα από τον Σεπτέμβριο φιλοδοξεί να φέρει μια νέα αγορά, ένα μίνι χρηματιστήριο. Πρόκειται για τις δημοπρασίες υδροηλεκτρικής και λιγνιτικής ενέργειας που ανήκει στη ΔΕΗ.

Το σχέδιο λειτουργίας της θα το παρουσιάσει την ερχόμενη εβδομάδα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προκειμένου να αρχίσει διάλογος. Περίπου 1.500 Μεγαβάτ που παράγονται από τις μονάδες της δημόσιας επιχείρησης και λειτουργούν με πρώτη ύλη το νερό και τον λιγνίτη θα είναι δυνατόν να αποκτηθούν από ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και εκείνοι με τη σειρά τους να την πωλούν στους πελάτες?καταναλωτές τους. Οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος, με τον τρόπο αυτό αποκτούν μια μικρή, πρώτη, πρόσβαση στο φθηνό «καύσιμο» της ΔΕΗ και με τη σειρά τους θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν το κρατικό ολιγοπώλιο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Να διαμορφώσουν δηλαδή τιμολόγια τα οποία θα μπορούν να «χτυπήσουν» τις τιμές της ΔΕΗ.
Η αγορά των δημοπρασιών δημιουργείται κατόπιν σχετικών κοινοτικών ντιρεκτίβων, προκειμένου να ανοίξει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να θέσει σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο των κανόνων για τη λειτουργία της αγοράς των δημοπρασιών. Ο διάλογος θα κρατήσει, όπως αναφέρουν πηγές, περίπου έναν μήνα. Στα τέλη του Μαΐου θα έχει εκδοθεί το σύνολο των αναγκαίων αποφάσεων και στις 31 Αυγούστου θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει η νέα αγορά.
 
Συμβόλαια 

Για τις δημοπρασίες θα δημιουργηθούν πολλά «προϊόντα» ηλεκτρικής ενέργειας τα οποία θα είναι συμβόλαια τρίμηνης και εξάμηνης προθεσμιακής διάρκειας. Την τιμή βάσης η ΡΑΕ θα είναι έτοιμη να την προσδιορίσει μετά την κοστολογική ανάλυση της Ernest & Young στη ΔΕΗ. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα θα προσδιοριστεί μια τιμή που θα αντανακλά το πραγματικό κόστος της παραγωγής υδροηλεκτρικής και λιγντικής ενέργειας μαζί.
Η τιμή αναφοράς θα ανακοινωθεί, σύμφωνα με πηγές, σε συνεργασία και με τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών της Κομισιόν. Κι αυτό επειδή θα πρέπει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κρατικής ενίσχυσης. Τα προϊόντα που θα δημοπρατηθούν θα έχουν χαρακτηριστικά όπως ώρες και φορτία ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Για να γίνει αντιληπτό αρκεί να κάνει κάποιος «εικόνα» πολλά τουβλάκια...
Το μέτρο των δημοπρασιών είναι ένα μεταβατικό ως προς την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή θα έρθει με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και ιδίως με την πώληση της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ».
 
ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ

1. Καταρχήν θα δημιουργηθούν πολλά «προϊόντα» ηλεκτρικής ενέργειας τα οποία θα είναι συμβόλαια τρίμηνης και εξάμηνης προθεσμιακής διάρκειας. Αυτά θα είναι έκαστο π.χ. 30 Μεγαβάτ ή 50 Μεγαβάτ κ.ο.κ.
2. Θα υπάρχει μία τιμή βάσης, την οποία θα προσδιορίσει η ΡΑΕ μετά την κοστολογική ανάλυση της Ernest & Young στη ΔΕΗ.
3. Τα προϊόντα θα είναι δομημένα με τέτοιο τρόπο που να αντιστοιχο ύν σε διάφορα προφίλ καταναλωτών. Ετσι, ο κάθε προμηθευτής μπορεί να αγοράζει ανάλογα με το ποιους πελάτες θέλει να στοχεύσει και να τους πουλήσει ηλεκτρικό ρεύμα, προσθέτοντας κι ένα μικρό περιθώριο κέρδους.
4. Οι προμηθευτές θα δεσμευτούν ότι η ενέργεια που θα αγοράσουν δεν θα διατεθεί εκτός συνόρων αλλά μόνο στην εγχώρια αγορά, ενώ θα μπει ένα ανώτατο όριο στη ισχύ του «πακέτου» που μπορούν να αποκτήσουν.

(του Χρήστου Κολώνα, ΕΘΝΟΣ, 18/4/2014)
 
http://www.energypress.gr/news/Sth-dhmoprasia-1.500-MW-gia-na-doyn-fws-oi-katanalwtes

No comments: