Tuesday 22 April 2014

Κ. Ζακυνθινός: Χρηματοδοτικό εργαλείο 2,5 εκατ. ευρώ «φέρνει» το ηλιακό φως

Ασθενείς σε νοσοκομεία, υπάλληλοι γραφείων και επιβάτες των μέσων συγκοινωνίας θα είναι μεταξύ των πρώτων που θα ωφεληθούν από την καινοτόμα «πράσινη» τεχνολογία του ερευνητικού προγράμματος Coelux, που χρηματοδοτείται με 2,5 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του 7ου Προγράμματος Πλαισίου.

Το εγχείρημα, που βρίσκεται μεταξύ των δώδεκα καινοτόμων τεχνολογιών που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο Καινοτομίας 2014 στις Βρυξέλλες, έχει στόχο να αποσπάσει μερίδιο από τα 58 δισ. ευρώ της παγκόσμιας αγοράς φωτισμού, ενσωματώνοντας την τελευταία τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας LED.
Το πρόγραμμα Coelux, αναπαράγει τα φυσικά και οπτικά εφέ του φυσικού φωτός σε εσωτερικούς χώρους με την προσομοίωση της διάχυσης και μετάδοσης του ηλιακού φωτός μέσω της ατμόσφαιρας, ακόμα και στα «τυφλά» δωμάτια, δίχως παράθυρα. Με την ενσωμάτωση της τελευταίας τεχνολογίας εξοικονόμησης ενέργειας LED μέσω ενός εξελιγμένου οπτικού συστήματος που χρησιμοποιεί νανοδομημένα υλικά σε ένα σύστημα παραθύρων υψηλής τεχνολογίας, το Coelux όχι μόνο έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει μια επαναστατική καινοτομία στη σύγχρονη βιομηχανία φωτισμού και σχεδιασμού, αλλά και να τονώσει την ευημερία των πολιτών της Ευρώπης και εκτός αυτής.
«Με το Coelux, μπορεί κανείς να έχει λιακάδα κάθε στιγμή, όπου κι αν βρίσκεται» όπως επισημαίνει ο καθηγητής Paolo di Trapani, συντονιστής του προγράμματος και φυσικός στο Πανεπιστήμιο της Ινσούμπρια στο Κόμο της Ιταλίας, ο οποίος οδηγήθηκε στην έρευνά του κατά τα τελευταία 10 χρόνια από την επιθυμία να αναδημιουργήσει το φυσικό φως.
«Όπως είναι δύσκολο να περιγράψεις τη μυρωδιά ενός αρώματος ή το χρώμα του τροπικού ήλιου, εξίσου δύσκολο είναι να περιγράψεις την ανάταση που προκαλεί το Coelux και η οποία οφείλεται στην αντίληψη του άπειρου χώρου που δημιουργεί η τεχνολογία. Πράγματι, οι μαρτυρίες κατά τη διάρκεια του προγράμματος έδειξαν ότι ακόμα και κλειστοφοβικά άτομα νιώθουν ευτυχισμένα και χαρούμενα όταν εκτίθενται στο φως του Coelux, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε ένα δωμάτιο λίγων τετραγωνικών μέτρων χωρίς παράθυρα για μεγάλο διάστημα». Η τεχνολογία ανήκει στην εταιρεία «CoeLux Srl» που προήλθε από το Πανεπιστήμιο της Ινσούμπρια.
 
Φυσική... αντίδραση

Προκειμένου να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, σε παγκόσμιο επίπεδο, για τα οφέλη και τη θετική επίδραση του ηλιακού φωτός, τα Ηνωμένα Έθνη ανακήρυξαν το 2015 ως Διεθνές Έτος Φωτός. Το θερμό, τεχνητό, άμεσο ηλιακό φως φωτίζει και τονίζει τα αντικείμενα, κάνοντας πιο ελκυστικούς και φιλικούς τους οικιακούς και δημόσιους χώρους. Το παιχνίδι της σκιάς και του φωτός τούς δίνει όγκο και σχήμα και διαφοροποιεί τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιδρούν και αλληλεπιδρούν με τον περιβάλλοντα χώρο.
 
Η βιομηχανία στο επίκεντρο

Από την τεχνολογία διάχυσης του φωτός Coelux θα επωφεληθούν όσοι δεν έχουν πρόσβαση σε αρκετό ηλιακό φως. Σχεδιάστηκε με επίκεντρο τη βιομηχανία ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών, μπορεί όμως να βρει εφαρμογή στο λιανικό εμπόριο, σε ξενοδοχεία, μουσεία, αεροδρόμια, υπόγειες συγκοινωνίες, ιαματικά λουτρά, αθλητικά κέντρα, κινηματογράφους, γραφεία και εργοστασιακά περιβάλλοντα. Άνθρωποι που εργάζονται ή ζουν σε υπόγειους χώρους, είτε λόγω περιορισμών χώρου είτε για να αντιμετωπίσουν ακραίες κλιματικές συνθήκες, όπως π.χ. στον Καναδά ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα ωφεληθούν τα μέγιστα από αυτή την τεχνολογία. Το ίδιο ισχύει και για κατοίκους χωρών που βρίσκονται μακριά από τον ισημερινό, κοντά στην Αρκτική ή την Ανταρκτική, που έχουν πολύ λίγο φυσικό φως για μεγάλα διαστήματα του έτους.
 
Πώς λειτουργεί

Η τεχνολογία του προγράμματος Coelux συνδυάζει τρία βασικά στοιχεία:

-Την τελευταία τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας LED για να αναπαραγάγει το φάσμα του ηλιακού φωτός.
-Ένα εξελιγμένο οπτικό σύστημα για να δημιουργήσει την αίσθηση της απόστασης μεταξύ του «ουρανού» και του «ήλιου».
-Νανοδομημένα υλικά πάχους μόλις μερικών χιλιοστών, για να δημιουργήσει τη διαδικασία σκέδασης Rayleigh που λαμβάνει χώρα στην ατμόσφαιρα.
Τα στοιχεία αυτά ενσωματώνονται σε σύστημα παραθύρων υψηλής τεχνολογίας που προσφέρει μια τεράστια γκάμα ευκαιριών και δυνατοτήτων σχεδιασμού για εσωτερικούς αρχιτεκτονικούς χώρους. Οι χρήστες μπορούν να ζήσουν το φως της Βόρειας Ευρώπης, της Μεσογείου και των Τροπικών με τις τρεις επιλογές που παρέχει το Coelux.
Το ερευνητικό πρόγραμμα Coelux χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του 7ου Προγράμματος Πλαισίου, ενώ όπως επισημαίνει ο καθηγητής di Trapani «η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν καθοριστική για να μας επιτρέψει να επενδύσουμε στην έρευνα και την ανάπτυξη και να καλύψουμε τα έξοδα επίδειξης. Υπήρξε πολύτιμη στο να πείσουμε άλλους επενδυτές να μας υποστηρίξουν. Συνιστούμε ένθερμα και σε άλλες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης στην Ε.Ε., γιατί ανοίγονται πολλές ευκαιρίες και δυνατότητες». Η τεχνολογία Coelux θα είναι έτοιμη για να βγει στην αγορά προς το τέλος του 2014 και αποτελεί σημαντική επιχειρηματική ευκαιρία για τους εταίρους του έργου και το δίκτυο των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν στην παραγωγή, την επίδειξη και την εφαρμογή της. Η παγκόσμια αγορά φωτισμού υπολογίζεται σε 58 δισ. ευρώ και αυτή η καινοτομία αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού και έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποσπάσει μερίδιο της αγοράς, δίνοντας ώθηση στην ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και συνεισφέροντας ακόμα περισσότερο στην ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών.
 
Ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις Ερευνας και Καινοτομίας

Την 1η Ιανουαρίου, η Ε.Ε. εγκαινίασε ένα νέο επταετές πρόγραμμα για την επιχορήγηση προγραμμάτων Έρευνας και Καινοτομίας με την ονομασία Ορίζοντας 2020. Στα επόμενα επτά χρόνια, περίπου 80 δισ. ευρώ θα επενδυθούν σε προγράμματα έρευνας και καινοτομίας στηρίζοντας την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και διευρύνοντας τους ορίζοντες της ανθρώπινης γνώσης. Οι πόροι της Ε.Ε. για την έρευνα επικεντρώνονται κυρίως στη βελτίωση της καθημερινότητας σε τομείς όπως η υγεία, το περιβάλλον, οι μεταφορές, τα τρόφιμα και η ενέργεια. Επιπρόσθετα, υπάρχει συνεργασία με τη φαρμακοβιομηχανία, την αεροδιαστημική βιομηχανία, την αυτοκινητοβιομηχανία και τη βιομηχανία ηλεκτρονικών με σκοπό την ενθάρρυνση επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα για την ενίσχυση της μελλοντικής οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία εξειδικευμένων θέσεων εργασίας. Το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 θα δώσει ακόμη περισσότερη έμφαση στη μετατροπή καινοτόμων ιδεών σε εμπορεύσιμα προϊόντα, διαδικασίες και υπηρεσίες.

(Ημερησία, 12/4/2014)
 
http://www.energypress.gr/news/K.-Zakynthinos:-Hrhmatodotiko-ergaleio-2-5-ekat.-eyrw-fernei-to-hliako-fws

No comments: