Χαρακτηριστικά «καρμπόν» με εκείνα των περιοχών της Νότιας Ιταλίας και της Αλβανίας, στις οποίες εξορύσσεται εδώ και χρόνια φυσικό αέριο και πετρέλαιο, διαθέτουν οι τρεις χερσαίες περιοχές της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, της Αιτωλοακαρνανίας και της Πρέβεζας-Άρτας για τις οποίες η Enel υπέβαλε επίσημο αίτημα στο ΥΠΕΚΑ να της παραχωρηθούν για εξερεύνηση.
Αν και δεν έγιναν γνωστά τα ακριβή στοιχεία που έχει στη διάθεση της η Enel , όπως και οι προσδοκίες της,
που την οδήγησαν να ζητήσει την εκ νέου εξερεύνηση των τριών περιοχών,
εντούτοις όλα δείχνουν πως η απάντηση βρίσκεται στις αντίστοιχες γεωολογικές δομές που έχουν με άλλες πετρελαιοφόρες περιοχές της Απούλιας Ζώνης στην Ν. Ιταλία και της Ιόνιας Ζώνης στην Αλβανία.
Άνθρωποι-κλειδιά στις μέχρι τώρα επαφές των δύο
πλευρών, ήταν ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της εταιρείας στον τομέα
ερευνών & υδρογονανθράκων Μάρκο Αρτσέλι (Upstream Gas Division), καθώς και ο επικεφαλής της Enel Green Power Hellas & Bulgaria Γιώργος Στάσης.
Ειδικά ο Αρτσέλι, είναι ο άνθρωπος που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας το στόχο του αφεντικού της Enel Φούλβιο Κόντι, να μετατραπεί τα επόμενα χρόνια ο ιταλικός όμιλος σε έναν από τους ισχυρότερους της Μεσογείου στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογοναθράκων. Με θητεία σε πολλές χώρες του εξωτερικού, σήμερα διευθύνει τις παραχωρήσεις που έχει η Enel στην Ιταλία, και εκείνες στις οποίες συμμετέχει ως επενδυτής σε παραχωρήσεις σε Αλγερία και
Αίγυπτο.
Τα δύο στελέχη συμμετείχαν στη συνάντηση της 7ης Μαρτίου με τον υπουργό ΠΕΚΑ Ι. Μανιάτη, όπου και παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για έρευνες στα ελληνικά πετρέλαια, ενώ ακολούθησε συνεχή επικοινωνία μεταξύ Enel και γραφείου του υπουργού, που είχε ως συνέπεια την Μεγάλη Πέμπτη να κατατεθούν και επίσημα τα τρία αιτήματα για παραχωρήσεις σε ισάριθμες περιοχές.
Τόσο η ΒΔ Πελοπόννησος, όσο επίσης η Αιτωλοακαρνανία, όπως και η Πρέβεζα-Άρτα, είχαν ερευνηθεί και στα τέλη της δεκαετίας του 1990
με κάποιες λιγοστές και σε μικρά βάθη γεωτρήσεις από ελληνικές και
ξένες κοινοπραξίες, χωρίς ωστόσο ενθαρρυντικά αποτελέσματα με συνέπεια
να επιστραφούν πίσω στο Δημόσιο.
Τι είδε η Enel
Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι η Δυτική Ελλάδα είναι το «αντικατοπτρικό» των γεωλογικών δομών της Ν. Ιταλίας, δηλαδή της Απούλιας Ζώνης. Το φαινόμενο ονομάζεται «mirror effect»,
και αυτό πλέον που απομένει είναι κατά πόσο η θεωρία αυτή θα
επιβεβαιωθεί και στην πράξη, όταν θα πιάσουν δουλειά τα γεωτρύπανα στη
Δ. Ελλάδα.
Πρόσφατα πάντως, ανακαλύφθηκε σε μια περιφέρεια της Ν. Ιταλίας, τη Μπαζιλικάτα, χερσαίο κοίτασμα που θεωρείται από τα μεγαλύτερα πανευρωπαϊκά συνολικής ποσότητας 1 δισ. βαρελιών, γεγονός που σύμφωνα με τους Ιταλούς θα τους επιτρέψει να διπλασιάσουν την παραγωγή τους, φτάνοντας τα 200.000 βαρέλια την ημέρα.
Όσο για τις γεωολογικές συγγένειες με την Αλβανία, που σήμερα παράγει 20.000 βαρέλια ημερησίως, η ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με το Δέλβινο και το Κούτσοβο στα Νότια της χώρας, όπου έχουν εντοπιστεί σημαντικές γεωλογικές δομές, και γι' αυτό άλλωστε αποφάσισε να επενδύσει εκεί η Shell. Σε μια άλλη περιοχή, το Patos Marinza, η καναδική εταιρεία Bankers Petroleum που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα, εκτιμά ότι υπάρχουν 5,4 δισ. βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Όσο για τις γεωολογικές συγγένειες με την Αλβανία, που σήμερα παράγει 20.000 βαρέλια ημερησίως, η ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με το Δέλβινο και το Κούτσοβο στα Νότια της χώρας, όπου έχουν εντοπιστεί σημαντικές γεωλογικές δομές, και γι' αυτό άλλωστε αποφάσισε να επενδύσει εκεί η Shell. Σε μια άλλη περιοχή, το Patos Marinza, η καναδική εταιρεία Bankers Petroleum που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα, εκτιμά ότι υπάρχουν 5,4 δισ. βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Όπως και να έχουν τα πράγματα, η κίνηση της ENEL μπορεί να λειτουργήσει
ως μοχλός και για άλλους ξένους παίκτες καθώς με τις αιτήσεις που
κατέθεσε η εταιρεία ζητά στην ουσία να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός παραχώρησης με τη διαδικασία της «άμεσης εκδήλωσης ενδιαφέροντος», (expression of interest), όπως προβλέπει ο νόμος 4001/2011.
Η διαδικασία αυτή προβλέπει ότι εφόσον η αίτηση του ενδιαφερόμενου
επενδυτή για τις υπό παραχώρηση περιοχές γίνει αποδεκτή, τότε το
υπουργείο προκηρύσσει διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό, προκειμένου εντός 3 μηνών από
τη δημοσίευσή του, να υποβάλλουν προσφορές και άλλοι επενδυτές. Αν
παρέλθει το διάστημα των τριών μηνών χωρίς να εμφανιστούν άλλοι
ενδιαφερόμενοι, τότε οι περιοχές παραχωρούνται στον αρχικό διεκδικητή,
εν προκειμένω στην Enel.
Σημειωτέον ότι το ενδιαφέρον της Enel τη συγκεκριμένη στιγμή αποδίδεται
στην βελτίωση της εικόνας της χώρας, ενώ συμπίπτει χρονικά και με την
προσπάθεια που καταβάλλεται να πωληθούν σε πετρελαϊκές εταιρείες τα
στοιχεία που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες της νορβηγικής
εταιρείας Petroleum Geo Services στο Ιόνιο και την Κρήτη.
Ποια είναι η Enel
Η εταιρεία είναι ένας από τους ισχυρότερους παίκτες παγκοσμίως στην παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Δραστηριοποιείται σε πάνω από 40 χώρες με εγκαταστημένη ισχύ 98.000 MW, απασχολεί περίπου 74.000 εργαζόμενους και εξυπηρετεί πάνω από 61 εκατ. πελάτες. Είναι ο μεγαλύτερος πάροχος ενέργειας σε 7 κράτη μέσω των θυγατρικών της (Ιταλία, Ισπανία, Περού, Χιλή, Αργεντινή, Σλοβενία, Ρωσία), κατέχει μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ΑΠΕ διεθνώς την Enel Green Power, ενώ κύριος μέτοχός της είναι το Ιταλικό Δημόσιο, με ποσοστό 31,24%.
http://www.energypress.gr/news/To-paraskhnio-toy-italikoy-flert-me-ta-ellhnika-petrelaia-Oi-anthrwpoi-kleidia
No comments:
Post a Comment