Tuesday, 22 April 2014

Ενδιαφέρον και από Deutsche Bank για το τερματικό LNG στο Βασιλικό

Την ώρα που η Λευκωσία γίνεται δέκτης έντονων απόψεων και έμμεσων πιέσεων από το εξωτερικό ως προς τις επιλογές που έχει ενώπιόν της για την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου της και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες υλοποίησης της στρατηγικής επιλογής δημιουργίας χερσαίου τερματικού υγροποίησης Φυσικού Αερίου,
στο παιχνίδι μπαίνει και ο τραπεζικός κολοσσός Deutsche Bank, που επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον για υλοποίηση του μεγαλεπήβολου έργου του τερματικού υγροποίησης ΦΑ στο Βασιλικό.
Το θέμα του ενδιαφέροντος της γερμανικής τράπεζας για το τερματικό θα βρεθεί στην ατζέντα της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη στο Βερολίνο, που είναι προγραμματισμένη από τις 6 έως και τις 8 Μαΐου. Οι βάσεις των επαφών θα τεθούν στην Λευκωσία στις 24 Απριλίου, όταν υψηλόβαθμα στελέχη της Deutsche Bank θα έχουν επαφές με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη. Κατά τις επαφές αναμένεται να διαφανεί και επίσημα το γερμανικό ενδιαφέρον να κάνουν πράξη τη μεγαλύτερη επένδυση στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η προοπτική παρουσίας και εμπλοκής της Ευρώπης στα ενεργειακά πράγματα της περιοχής συνάδει απόλυτα και με τις πολιτικές επιδιώξεις της Λευκωσίας, η οποία το τελευταίο διάστημα γινόταν δέκτης αποθαρρυντικών μηνυμάτων, τα οποία ουσιαστικά ήθελαν τους άλλους δύο εταίρους της τριμερούς ενεργειακής συμμαχίας –Ελλάδα και Ισραήλ– να ακολουθούν διαφορετικούς εμπορικούς δρόμους. Οι επίσημες επαφές με τους Γερμανούς επί κυπριακού εδάφους στις 24 Απριλίου εκτιμάται ότι μπορούν να δώσουν διέξοδο στις κυβερνητικές επιδιώξεις, βάζοντας και πάλι το τερματικό υγροποίησης στο επίκεντρο των ευρύτερων διεργασιών για τους υδρογονάνθρακες της περιοχής.
Όπως εκτιμάται από κυβερνητικές πηγές, οι φωνές για εκ διαμέτρου αντίθετους επενδυτικούς προσανατολισμούς Τελ Αβίβ – Λευκωσίας, δεν μπορεί να αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα για το χερσαίο τερματικό. Στελέχη της Deutsche Bank είχαν προσεγγίσει για πρώτη φορά την κυβέρνηση ανεπίσημα τον Μάιο του 2013, εκφράζοντας επενδυτικό ενδιαφέρον για την κατασκευή του τερματικού υγροποίησης. Στις επαφές που είχαν γίνει τότε οι Γερμανοί φαίνεται να είχαν θέσει ως προϋπόθεση επένδυσης το Management του τερματικού, στο οποίο εκτός από τα κυπριακά κοιτάσματα θα κατέληγαν προς υγροποίηση και τα κοιτάσματα ΦΑ του Ισραήλ. Η γερμανική πλευρά, όπως αφηνόταν να νοηθεί, μπορούσε να έλθει σε συμφωνία με τις ισραηλινές εταιρείες, προκειμένου να κάνουν πράξη το εν τη ενώσει η ισχύς.
Η άλλη προϋπόθεση που έθεταν –ανεπίσημα πάντα– ήταν η Λευκωσία να τρέξει όλες εκείνες τις διαδικασίες, προκειμένου να συναφθούν συμβόλαια προπώλησης ΦΑ. Σε μία τέτοια περίπτωση, η Deutsche Bank φαίνεται να είχε βολιδοσκοπήσει το ενδεχόμενο να εξεύρει τους επενδυτές και τα κεφάλαια ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ για το τερματικό στο Βασιλικό. Ωστόσο, πηγές στη Λευκωσία έλεγαν στην «Κ» ότι το όποιο ενδιαφέρον της γερμανικής τράπεζας για το τερματικό υγροποίησης στο παρελθόν ήταν γνωστό μέσω τρίτων και ουδέποτε είχε τεθεί από την ίδια, όταν στελέχη της είχαν επισκεφθεί την Κύπρο τον Μάρτιο του 2013, προκειμένου να παράσχουν τεχνοοικονομική υποστήριξη στην κυβέρνηση ένεκα του κουρέματος των καταθέσεων.
 
«Σύμμαχος» η ουκρανική κρίση

Η αναζωπύρωση του επενδυτικού γερμανικού ενδιαφέροντος δεν μπορεί να θεωρηθεί άσχετη σε ένα βαθμό και με τα όσα τεκταίνονται στο διεθνές διπλωματικό πεδίο, ένεκα της σύγκρουσης και της Ευρώπης με τη Ρωσία ως απότοκο των τεταμένης κατάστασης στην Ουκρανία. Η ενεργειακή ομηρία της Γερμανίας αλλά και της Ευρώπης, όπως εκτιμάται σε διπλωματικό επίπεδο μπορεί να αρθεί τα επόμενα χρόνια, αν η τριμερής ενεργειακή συμφωνία Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ τύχει αξιοποίησης προς όφελος της Γηραιάς Ηπείρου. Την ώρα που στην Ελλάδα παρατηρείται μια ασυνήθιστη κινητικότητα στο θέμα εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων με επικρατέστερη μορφή το υγροποιημένο ΦΑ, τα κοιτάσματα της περιοχής σε συνδυασμό με τα ελλαδικά φαντάζουν ως μία καλή επιλογή κάλυψης των ευρωπαϊκών ενεργειακών αναγκών.
Η εμπλοκή της Deutsche Bank θεωρείται ότι μπορεί να τρέξει το μέρος των ερευνών εξόρυξης και εμπορικής εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, αλλά κυρίως αποτελεί ένα καθοριστικό παράγοντα συγκερασμού των στρατηγικών επιδιώξεων των εμπλεκόμενων χωρών. Όλα αυτά τα ζητήματα θα τεθούν επί τάπητος στις επαφές που θα γίνουν στη Λευκωσία και αναλόγως των αποτελεσμάτων θα συνεχισθούν επί γερμανικού εδάφους κατά την επίσημη επίσκεψη του Νίκου Αναστασιάδη στο Βερολίνο. Εάν και εφόσον φανεί ότι υπάρχει προοπτική συνεργασίας με την Deutsche Bank, το θέμα του τερματικού στο Βασιλικό θα ενταχθεί στο γενικότερο θέμα στήριξης της κυπριακής οικονομίας από τη γερμανική κυβέρνηση.
 
Ενδιαφέρον και από τα ΗΑΕ

Την ίδια περίοδο που οι Γερμανοί θα βρίσκονται στη Λευκωσία, την κυπριακή πρωτεύουσα θα επισκέπτεται και ομάδα επενδυτικού ταμείου από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μεταξύ των επενδυτικών προτάσεων που τέθηκαν στο πρόσφατο ταξίδι του Νίκου Αναστασιάδη ήταν και αυτό του τερματικού υγροποίησης. Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ανάμεσα στις παρουσιάσεις που έκανε σε κυβερνητικούς παράγοντες του Εμιράτου ήταν και αυτή του τερματικού στο Βασιλικό. Ωστόσο, όπως τονίζεται από κυβερνητικούς κύκλους και στο θέμα αυτό για να διαφανεί στην πράξη το επενδυτικό ενδιαφέρον θα πρέπει να γίνει προσεκτική προετοιμασία άμα τη επιστροφή της κυπριακής αποστολής.

(Του Απόστολου Τομαρά, Καθημερινή της Κύπρου)
 
http://www.energypress.gr/news/Endiaferon-kai-apo-Deutsche-Bank-gia-to-termatiko-LNG-sto-Basiliko

No comments: