Thursday 9 February 2012

Αρση γραφειοκρατικών εμποδίων για την ανάτπυξη των φωτοβολταϊκων στην Ε.Ε.

Γραφειοκρατικά εμπόδια που δεν επιτρέπουν την απρόσκοπτη ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ε.Ε. διαπιστώνει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα PV LEGAL. Το πρόγραμμα αφορά την παρακολούθηση των εξελίξεων στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε 12 ευρωπαϊκές χώρες και χρηματοδοτείται από το Κοινοτικό Πρόγραμμα "Ευφυής Ενέργεια".

Η εικόνα που παρουσιάζουν οι χώρες του προγράμματος δεν είναι ενιαία. Έτσι, υπάρχουν οι χώρες στις οποίες παρατηρήθηκε σημαντική πρόοδος τα τελευταία χρόνια. Ειδικά σε ότι αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στον οικιακό τομέα, θετικές εξελίξεις σημειώθηκαν στην Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Πορτογαλία. Στην ανάπτυξη αυτού του τομέα συνέβαλαν μια σειρά από δράσεις όπως είναι οι : Online αιτήσεις σύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο, απλές διαδικασίες και υπηρεσίες μιας στάσης.

Στον αντίποδα, όπως σημειώνεται, βρίσκονται χώρες, όπως η Ισπανία, η Βουλγαρία και η Βρετανία .Στην Ισπανία για παράδειγμα, πριν παγώσουν τελείως τα μέτρα ενίσχυσης των ΑΠΕ, χρειαζόταν κατά μέσο όρο 89 εβδομάδες για να εγκαταστήσει κανείς ένα μικρό Φ/Σ σύστημα σε στέγες εμπορικών κτιρίων. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που εντοπίστηκαν έχων ως αποτέλεσμα την αύξηση, αδικαιολόγητη χαρακτηρίζεται, του κόστους του συστήματος. Τα ίδια λίγο πολύ ισχύουν και σε άλλες χώρες όπως π.χ. η Βουλγαρία και η Βρετανία.

Συνολικό ποσοτό του νομικού-διοικητικού κόστους σε σχέση με το συνολικό κόστος ανάπτυξης ενός έργου( εξαιρουμένου του κόστους εξοπλισμού)

«Οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να μας απαλλάξουν από αυτά τα αναίτια εμπόδια αν θέλουμε να επιτύχουμε τους στόχους για το 2020», επεσήμανε ο Reinhold Buttgereit, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιομηχανιών Φωτοβολταϊκών (ΕΡΙΑ), ενός εκ των συντελεστών του προγράμματος PV LEGAL. Υπενθυμίζεται ότι ευρωπαϊκός στόχος είναι η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών κατά 205 από ΑΠΕ μέχρι το 2020.

Διαδικασία ανάπτυξης φωτοβολταϊκού έργου: συνολική μέση διάρκεια συμπεριλαμβανομενου του χρόνου αναμονής (εβδομάδες)

Η σύνδεση με το δίκτυο παραμένει το μεγαλύτερο αγκάθι στις περισσότερες χώρες. Μακρόχρονες διαδικασίες, ασαφείς κανόνες και αδικαιολόγητο υψηλό κόστος σύνδεσης, είναι μερικά από τα προβλήματα που εντόπισε η πανευρωπαϊκή έρευνα.

"Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να θέσουν άμεσα προθεσμίες για τη θέσπιση ξεκάθαρων κανόνων για τη διασύνδεση με το δίκτυο σε εύλογο κόστος", τόνισε ο Αλέξανδρος Ζαχαρίου, πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ).

Το Πρόγραμμα PV LEGAL ολοκληρώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου 2012, αλλά αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας. Τον Μάιο του 2012 ξεκινά η συνέχειά του, το πρόγραμμα PV GRID το οποίο θα εστιάσει στις διαδικασίες και τα προβλήματα διασύνδεσης των φωτοβολταϊκών με το δίκτυο. Θα συμμετέχουν οι φορείς του PV LEGAL αλλά και διαχειριστές δικτύων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Στην παρούσα έρευνα συμμετέχουν 13 εθνικοί σύνδεσμοι εταιριών φωτοβολταϊκών, η Ευρωπαϊκή Ένωση Βιομηχανιών Φωτοβολταϊκών (ΕΡΙΑ), καθώς και η εταιρία συμβούλων eclareon. Συγκεκριμένα, οι φορείς που συμμετέχουν είναι οι εξής:

· BSW-Solar, Γερμανία (συντονιστής)

· ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ (ΣΕΦ), Ελλάδα

· ASIF, Ισπανία

· Assosolare, Ιταλία

· ENERPLAN, Γαλλία

· PTPV, Πολωνία

· MPC, Βρετανία

· SER, Γαλλία

· ZSFI, Σλοβενία

· EPIA,

· Eclareon

· Συνεργαζόμενοι οργανισμοί: Holland Solar (Ολλανδία), Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Τσεχίας, APESF (Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών Πορτογαλίας), Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών Βουλγαρίας

http://www.ecofinder.gr/news/ΕΝΕΡΓΕΙΑ/1/Αρση_γραφειοκρατικών_εμποδίων_για_την_ ανάτπυ ξη_τ ων _φωτοβολταϊκων

No comments: