Friday 10 February 2012

EPIA: Ανταγωνιστικά ακόμα και το 2013 τα φωτοβολταϊκά

Ακόμα και μέσα στο 2013 θα μπορέσουν κάποιες ευρωπαϊκές αγορές να καταστήσουν την ενέργεια που παράγεται από φωτοβολταϊκά ανταγωνιστική με την αντίστοιχη από παραδοσιακά καύσιμα, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών Βιομηχανιών (EPIA). Βάσει της μελέτης, η αντίστοιχη δυνατότητα θα δοθεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες έως το 2020.

Η EPIA επισημαίνει ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες η φωτοβολταϊκή τεχνολογία κατέγραψε σημαντικές μειώσεις στις τιμές, ενώ παράλληλα εκτιμά ότι πρόσθετες μειώσεις είναι δυνατές, με τα κόστη να πέφτουν γύρω στο 50%, μέχρι το 2020.

Η ανάλυσή της για τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οδήγησε την ΕΡΙΑ να συγκρίνει το πραγματικό κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά με εκείνη των άλλων παραδοσιακών πηγών ενέργειας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι, εάν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, η ηλιακή ενέργεια μπορεί να είναι εξίσου ανταγωνιστική σε όλη την Ευρώπη, μέσα στα επόμενα εννέα χρόνια.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΡΙΑ Ingmanr Wilhelm, ήδη σήμερα η φωτοβολταϊκή ηλεκτρική ενέργεια είναι φθηνότερη από όσο πιστεύει ο κόσμος ενώ όσο η τιμή της ενέργειας από συμβατικές τιμές αυξάνεται και οι αντίστοιχες τιμές των φωτοβολταϊκών πέφτουν, λόγω της διαρκούς βελτίωσης της τεχνολογίας, η ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια θα γίνει ένα πλήρως ανταγωνιστικό κομμάτι του ενεργειακού κόσμου.

http://www.energypress.gr/news/EPIA:-Antagwnistika-akoma-kai-to-2013-ta-fwtoboltaika

No comments: