Friday 25 April 2014

Με εξοικονόμηση ενέργειας η απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο

Με εξοικονόμηση ενέργειας θα επιτευχθεί η πολυπόθητη απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, τονίζει το European Energy Review.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο Paul Hockenos, η Γερμανία εισάγει το 37% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Τα 3/4 εξ αυτών χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση σπιτιών και επιχειρήσεων, καθώς και για τη λειτουργία των εργοστασίων της. Σε όρους ενεργειακής ασφάλειας, αυτό αποτελεί την Αχίλλειο πτέρνα τόσο του γερμανικού κράτους όσο και της Ευρώπης. Ωστόσο, μπορεί και να αποτελέσει μία πραγματική ευκαιρία
Έρευνα, που διεξήγαγε η συμβουλευτική ECOFYS για λογαριασμό της γερμανικής Βιομηχανικής Πρωτοβουλίας για την Αποδοτικότητα της Ενέργεια (DENEFF), δείχνει ότι εάν διπλασιαστούν τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια και τη βιομηχανική διαδικασία μέσα στην επόμενη 10ετία, η Γερμανία θα μειώσει την κατανάλωση αερίου και κατ' επέκταση τις εισαγωγές της από τη Ρωσία κατά 50%.
Η μόνωση των κτιρίων, σύμφωνα με πρότυπα ελαφρώς υψηλότερα από αυτά προβλέπει ο οικοδομικός κανονισμός της Γερμανίας, θα συμβάλει στην εξοικονόμηση περισσότερης ενέργειας. Η ανακαίνιση των κτιρίων θα μείωνε δραματικά τις ανάγκες σε θέρμανση και ζεστό νερό, ακόμη και έως 80%.
Η βελτιστοποίηση της βιομηχανικής διαδικασίας -όπως η ανακύκλωση θερμότητας, η έξυπνη διαχείριση και άλλα μέτρα- θα συμβάλουν επίσης στην εξοικονόμηση ενέργειας. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, εάν τα μέτρα βιομηχανικής μόνωσης εφαρμοστούν σε ολόκληρη την ΕΕ, οι μονάδες αυτές θα μπορέσουν να μειώσουν την κατανάλωση καυσίμων κατά 4%.
 
Γρήγορα κι ανέξοδα

Το σημαντικό είναι ότι αυτά τα μέτρα δεν απαιτούν προηγμένη ή δαπανηρή τεχνολογία, ενώ μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα. Χρειάζονται μόλις δύο μήνες για να μπορέσει μία μικρή εταιρεία να ανακατασκευάσει ένα σπίτι σύμφωνα με τα παραπάνω πρότυπα (μόνωση οροφής, τοίχων, πατωμάτων και παραθύρων, καθώς και βελτίωση της θέρμανσης, των υδραυλικών, του συστήματος ηλεκτρισμού και αερισμού).
Η απόσβεση από τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στη βιομηχανία μπορεί να γίνει μέσα δύο με τέσσερα χρόνια. Αυτή που κοστίζει και διαρκεί περισσότερο είναι η ανακατασκευή των παλιών κτιρίων, αλλά είναι και η πιο σημαντική.
Σύμφωνα με μελέτες, εάν τα μέτρα αυτά εφαρμοστούν στην υπόλοιπη Ευρώπη θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση. Εάν ανέβουν οι τιμές της ενέργειας και του διοξειδίου του άνθρακα, όπως αναμένεται, η επένδυση αυτή θα αποδώσει καρπούς ακόμη νωρίτερα. Το Εuropean Energy Revew τονίζει ούτε η Γερμανία, ούτε τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη πρόκειται να φθάσουν τους στόχους το 2020 για εξοικονόμηση 20% στον τομέα θέρμανσης.
(Μετάφραση-Απόδοση: newmoney)
 
http://www.energypress.gr/news/Me-exoikonomhsh-energeias-h-apexarthsh-ths-Eyrwphs-apo-to-rwsiko-aerio

No comments: