Tuesday 22 April 2014

Ευρωπαϊκή Ένωση Ενέργειας ζητά η Πολωνία

Τη διασφάλιση της παροχής φυσικού αερίου ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τούσκ, με άρθρο του στη Financial Times, με τη δημιουργία μια νέας ένωσης στον τομέα της ενέργειας.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, η εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια καθιστά την Ευρώπη αδύναμη. Η Ρωσία, η οποία παρέχει στην ΕΕ περίπου το 1/3 του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ταρακούνησε τη διεθνή κοινότητα με τις στρατιωτικές της επεμβάσεις και την προσάρτηση της Κριμαίας σε αυτή.
Οι κινήσεις αυτές από την πλευρά της Ρωσίας ώθησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Ευρωπαίους του συμμάχους να επιβάλουν κυρώσεις σε πρόσωπα του εσωτερικού κύκλου του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, απειλώντας για ενδεχόμενα πλήγματα σε βασικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας, εάν η κυβέρνηση της χώρας συνεχίσει να κλιμακώνει τις εντάσεις στην Ουκρανία.
«Ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Ουκρανία, ένα μάθημα είναι σαφές: η υπερβολική εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια καθιστά την Ευρώπη αδύναμη», αναφέρει ο Τουσκ στο άρθρο.
Σημείωσε επίσης ότι η ΕΕ προχωρά στη δημιουργία ενός ενιαίου τραπεζικού συστήματος, με μία εποπτική αρχή, ενώ ήδη έχει προβεί στην από κοινού αγορά ουρανίου για τα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας. Την ίδια πολιτική θα πρέπει να ακολουθήσει και με το φυσικό αέριο της Ρωσίας, είπε. «Ως εκ τούτου, προτείνω τη δημιουργία μιας ένωσης στον τομέα της ενέργειας. Θα φέρει την Ευρωπαϊκή Κοινότητα πίσω στις ρίζες της».
Μία τέτοια ένωση θα βασίζεται σε ποικίλα στοιχεία, όπως τη δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού οργανισμού υπεύθυνου για την αγορά του φυσικού αερίου για τις 28 χώρες μέλη της ΕΕ. Ο Τουσκ υποστήριξε ότι ένα ακόμα στοιχείο στο οποίο θα μπορούσε να βασίζεται η ένωση αυτή θα ήταν η δημιουργία «μηχανισμών αλληλεγγύης» για την περίπτωση που μία ή περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες απειληθεί με διακοπή της παροχής φυσικού αερίου, τότε οι άλλες χώρες θα έχουν τη δυνατότητα να παράσχουν βοήθεια.
 
http://www.energypress.gr/news/Polwnia:-H-exarthsh-apo-th-rwsikh-energeia-kathista-thn-Eyrwph-adynamh

No comments: