Thursday 24 April 2014

Υψηλή διεθνής εκπροσώπηση στο συνέδριο για τις αγορές αερίου και ηλεκτρισμού - Συνέντευξη

Σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα την επόμενη Τρίτη 29 Απριλίου πραγματοποιείται στην Αθήνα, στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής, ένα σημαντικό Διεθνές Ενεργειακό Συνέδριο με τίτλο: «The Future of Greek Gas and Power Markets: Looking Ahead with Optimism and Realism».
Το συνέδριο θα ανοίξει με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Μάκης Παπαγεωργίου και θα κλείσει με ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Οι διοργανωτές του συνεδρίου, Δρ. Κώστας Ανδριοσόπουλος, Διευθυντής του Research Centre for Energy Management (RCEM), ESCP Europe Business School και Αλέξανδρος Λαγάκος, Πρόεδρος του Greek Energy Forum, μίλησαν στο energypress για τους στόχους του συνεδρίου, αλλά και τις προοπτικές που δημιουργούνται για τον ενεργειακό τομέα στη χώρα μας, όπως τις βλέπουν δραστηριοποιούμενοι στο χώρο από το εξωτερικό.

- Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχουν πλήθος νέων δεδομένων στον κλάδο της ενέργειας (ανάπτυξη φυσικού αερίου κίνησης, πολυνομοσχέδιο ΑΠΕ, έρευνες υδρογονανθράκων κτλ). Ποια εξ αυτών θα απασχολήσουν το Διεθνές Ενεργειακό Συνέδριο;

Το συνέδριο θα εστιαστεί αποκλειστικά στους κλάδους της αγοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού. Πιο συγκεκριμένα, θα καλύψει θέματα που άπτονται της προσπάθειας απελευθέρωσης της αγοράς και δημιουργίας συνθηκών ανταγωνισμού στην Ελλάδα. Στα πλαίσια αυτά, λοιπόν, οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι διεθνών εταιρειών, ρυθμιστικών φορέων και κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναμένουμε να αναφερθούν μεταξύ άλλων σε θέματα όπως ο οδικός χάρτης για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου, οι πραγματοποιούμενες προσπάθειες θέσπισης και ενίσχυσης εγχώριου και διασυνοριακού εμπορίου αερίου (trading), το νομοσχέδιο ενίσχυσης του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που περιλαμβάνει συν τοις άλλοις το νέο μοντέλο της αγοράς και τις δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ, το νέο νομοσχέδιο για τις Α.Π.Ε και την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ.

- Ποιοι είναι οι στόχοι του συνεδρίου και τι επιθυμείτε να αναδειχθεί από αυτό;

Κύρια στόχευση του συνεδρίου αποτελεί η προβολή των προοπτικών ανάπτυξης της εθνικής αγοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, επισημαίνοντας με συγκεκριμένα στοιχεία και επιχειρήματα τις εμπορικές ευκαιρίες αλλά και τα υφιστάμενα εμπόδια  που οφείλει η Ελληνική Κυβέρνηση να άρει. Ως γνωστόν, η τελευταία έχει αναλάβει πρόσφατα πλειάδα μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών, οι οποίες αναμένεται να δώσουν άμεση ώθηση στην ενεργειακή αγορά καθώς και να υποστηρίξουν με τον αποδοτικότερο τρόπο την προσπάθεια ανάδειξης της Ελλάδος σε εμπορικό κόμβο ενέργειας στην ΝΑ Ευρώπη. Η επίτευξη του εν λόγω στρατηγικού εθνικού στόχου θα πρέπει να προηγηθεί χρονικά της μελλοντικής εκμετάλλευσης εθνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και εξαρτάται κατά βάση από την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας και του ελληνικού ρυθμιστικού πλαισίου με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Το συνέδριο μας, λοιπόν, θα εστιαστεί στις νέες εμπορικές πρακτικές και στις ρυθμιστικές παρεμβάσεις που ήδη σχεδιάζονται και υλοποιούνται και οι οποίες αναμένεται να δημιουργήσουν συνθήκες ουσιαστικής απέλευθερωσης και πραγματικού ανταγωνισμού στη χώρα μας.

- Η ενέργεια αποτελεί προτεραιότητα τόσο της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και της Ευρώπης γενικότερα, όπως έχει υπογραμμιστεί και από την ελληνική προεδρία της Ε.Ε. Πόσο ικανό είναι το γεγονός αυτό, να οδηγήσει στην επίλυση των όποιων προβλημάτων και τη χάραξη ουσιαστικών πολιτικών για την ανάπτυξη του εγχώριου κλάδου της ενέργειας;

Η παρούσα συγκυρία είναι κομβικής σημασίας για την Πατρίδα μας. Οι προσπάθειες εναρμόνισης των κρατών-μελών της Ε.Ε με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και υλοποίησης του οράματος μίας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς έχουν ενταθεί αισθητά το τελευταίο διάστημα. Γεγονότα όπως η πρόσφατη οικονομική κρίση στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, η απώλεια μέρους της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ή η Ουκρανική κρίση υπογραμμίζουν την ανάγκη προώθησης στοχευμένων παρεμβάσεων εντός της Ε.Ε που να θωρακίζουν την ενεργειακή μας ασφάλεια και να διασφαλίζουν το όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος.

Η Ελλάδα μπορεί και οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να καταφέρει να αναδειχθεί -ακόμη και εντός πεντατετίας- σε σημείο αναφοράς ως προς το περιφερειακό εμπόριο ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη.  Κάτι τέτοιο είναι σε θέση να προσελκύσει διεθνείς εταιρείες να δραστηριοποιηθούν άμεσα στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή, ωθώντας τις εθνικές οικονομίες των Βαλκανίων. Επιπλέον, η εγκαθίδρυση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου θα δημιουργήσει και το καταλληλότερο δυνατό υπόστρωμα υποδοχής και ανάπτυξης μελλοντικών εθνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα φαίνεται ήδη να προσελκύει το ενδιαφέρον σημαντικών ενεργειακών εταιρειών του εξωτερικού. Είναι αξιοσημείωτο ότι ήδη έχουμε παρουσία δυο διεθνών κολοσσών στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου, την Ολλανδό-Βρετανική Shell με τη συμμετοχή της στην ΕΠΑ Αττικής, και την Ιταλική ΕΝΙ με τη συμμετοχή της στις ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας. Επίσης μόλις προ λίγων ημερών είχαμε και την κατ’ ιδίαν συνάντηση του CEO της Γαλλικής EDF, Henri Proglio, με τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, που είναι ενδεικτική του διεθνούς ενδιαφέροντος που υπάρχει για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, τόσο για το 17% της «μεγάλης» όσο και για την κυριότητα της αποκαλούμενης «μικρής» ΔΕΗ.

Κλείνουμε, λοιπόν, με μία ελπιδοφόρο παρατήρηση: η Ελληνική Κυβέρνηση δείχνει να έχει κατανοήσει αυτές τις σημαντικές ευκαιρίες για την Πατρίδα μας και για πρώτη φορά να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση των άμεσων και στοχευμένων θεσμικών και ρυθμιστικών παρεμβάσεων.

http://www.energypress.gr/news/Ypshlh-diethnhs-ekproswphsh-sto-synedrio-gia-tis-agores-aerioy-kai-hlektrismoy-Synenteyxh

No comments: