Thursday 24 April 2014

Υδρογονάνθρακες: Τον Ιούνιο «κόβονται» τα οικόπεδα Ιονίου και Νότιας Κρήτης

Μέσα στον Ιούνιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ θα είναι σε θέση η ελληνική κυβέρνηση να προσδιορίσουμε σε ποια “blocks”, σε ποια τεμάχια, θα χωριστεί το Ιόνιο και η θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης ώστε πριν αρχίσει το καλοκαίρι να βγει η χώρα σε έναν μεγάλο διεθνή γύρο παραχωρήσεων με αρκετές περιοχές.

Αυτό θα γίνει εφικτό μετά την ολοκλήρωση των ερμηνειών των δεδομένων που έχει συγκεντρώσει η νορβηγική εταιρεία PGS και γίνεται με τη συνεργασία του Γαλλικού κρατικού Ινστιτούτου Πετρελαίου BEICIP. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννης Μανιάτης εκτιμά ότι μέχρι το τέλος Μαΐου, σε περίπου ενάμιση μήνα δηλαδή, θα ολοκληρωθούν οι ερμηνείες των δεδομένων.
Παράλληλα είναι σε πλήρη εξέλιξη και η αντίστοιχη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ώστε η κυβέρνηση να έχει πλήρη εικόνα, γεωλογική, γεωφυσική και περιβαλλοντική, προκειμένου ο χωρισμός των περιοχών να γίνει με απόλυτη ασφάλεια από όλες τις πλευρές.
Όσον αφορά τις εξελίξεις για τις παραχωρήσεις open door στις τρεις κοινοπραξίες -υποψήφιους αναδόχους των περιοχών Ιωαννίνων, Κατακόλου και Πατραϊκού κόλπου, οι σχετικές συμβάσεις έχουν σταλεί για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Ο κ. Μανιάτης εκτιμά ότι μέσα σε λίγες μέρες θα λάβει το πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο για να υπογραφούν οι τρεις συμβάσεις. Αμέσως μετά, θα κατατεθούν στο Κοινοβούλιο τα κείμενα, ώστε να κυρωθούν και από την Βουλή των Ελλήνων.
 
http://www.energypress.gr/news/Ydrogonanthrakes:-Ton-Ioynio-kobontai-ta-oikopeda-Ionioy-kai-Notias-Krhths

No comments: