Wednesday 23 April 2014

Συναντήσεις Ουκρανίας-Σλοβακίας-Ε.Ε. για αντίστροφη ροή στο φυσικό αέριο

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Σλοβακίας πρόκειται να έχουν συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Πέμπτη για να συζητήσουν το ενδεχόμενο αντίστροφης ροής φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Γιούρι Προντάν.

«Υπάρχει μια πρόταση από τη ρωσική πλευρά και πιστεύω ότι θα υπάρξουν τετραμερείς ή τριμερείς επαφές», τόνισε ο Προντάν. Την περασμένη εβδομάδα, η ουκρανική Naftogaz ξεκίνησε την εισαγωγή αερίου από την Πολωνία μέσω αντίστροφης ροής, αφού η Ρωσία ακύρωσε τις εκπτώσεις που παρείχε στο Κίεβο για το ρωσικό αέριο που εισάγει. Παρόλα αυτά, οι πιθανές εισαγωγές από την Πολωνία ανέρχονται μόλις σε 1,5 δις. κ.μ. ετησίως, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορεί να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών της χώρας.
Για την αύξηση των εισαγωγών, η Ουκρανία σκοπεύει να προχωρήσει σε συμφωνία και με την Σλοβακία, η οποία θα μπορούσε δυνητικά να προμηθεύσει 30 δις. κ.μ. αερίου σε ετήσια βάση. Παράλληλα, η Σλοβακία προτείνει την κατασκευή νέου αγωγού έναντι κόστους 20 εκατ. ευρώ, ο οποίος θα διευκολύνει την τροφοδοσία της Ουκρανίας. Όλα αυτά τη στιγμή που η Ουκρανία χρωστάει στην Gazprom ποσό 2,2 δις. δολαρίων, ενώ οι Ρώσοι έχουν αυξήσει την τιμή του αερίου που εξάγουν στο Κίεβο στα 485 δολάρια ανά 1.000 κ.μ. 

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=81167

No comments: