Tuesday 22 April 2014

Ι.Τσιπουρίδης: Ο ήλιος και ο άνεμος θα δώσουν τη λύση

Για τις χαμένες ευκαιρίες στον κλάδο των ΑΠΕ στην Ελλάδα μιλάει ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας , Ιωάννης Τσιπουρίδης, σε συνέντευξή του στο thetoc.gr και τον Προκόπη Αγγελόπουλο.

Σαράντα νόμους έχει ψηφίσει η Ελληνική Πολιτεία, σε 20 χρόνια, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά μόλις 10-11% των αναγκών της χώρας καλύπτονται σήμερα από αυτές, τοποθετώντας την Ελλάδα σε θέση ουραγού στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σήμερα, μόλις 1870 αιολικά μεγαβάτ παράγονται στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή που οι μικροεπενδυτές των φωτοβολταϊκών έπεσαν θύματα μιας, ακόμη, οικονομικής φούσκας, μετά τη δραματική πτώση των τιμών και την κακή διαχείριση που έγινε από την Πολιτεία.
Κι όμως, η Ελλάδα έχει σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα, σε ό,τι αφορά στο αιολικό δυναμικό, κυρίως στο Αιγαίο, που είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Ωστόσο, η αδιαφορία της Πολιτείας και ο φόβος των πολιτών για την αισθητική, κυρίως, επιβάρυνση των νησιών από τα αιολικά πάρκα, έχουν οδηγήσει σε σημαντική υστέρηση σε σχέση με τους στόχους. Με έκπληξη άκουσαν οι συμμετέχοντες στην ημερίδα για την αιολική ενέργεια, την προηγούμενη εβδομάδα, από το στόμα του υπουργού Περιβάλλοντος, ότι η Ελλάδα βάζει στόχο για το 2030, 30% των ενεργειακών αναγκών της χώρας να καλύπτονται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στόχος που υπερβαίνει κατά 3% τις επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να μπορέσει, ωστόσο, ο στόχος αυτός να επιτευχθεί, θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζονται τα της Ενέργειας οι κυβερνώντες και να ενημερωθούν οι πολίτες της περιφέρειας, για τα περιβαλλοντικά οφέλη από τη χρήση των ΑΠΕ.
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Τσιπουρίδης, εάν υπήρχει πολιτική βούληση, θα μπορούσαμε, μόλις στα επόμενα τρία χρόνια, να εγκαταστήσουμε ανεμογεννήτριες 6,5 χιλιάδων επιπλέον μεγαβάτ και να πλησιάσουμε τον στόχο που έχει τεθεί για το 2020. Όμως, τα μηνύματα είναι αρνητικά και ο στόχος, τουλάχιστον όσον αφορά στην αιολική ενέργεια, μοιάζει αδύνατο να επιτευχθεί.
Η διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σε σχέση με το περιβάλλον και διαμηνύει στους ηγέτες ότι ο μόνος τρόπος για τη σωτηρία του πλανήτη μας είναι να αντικαταστήσουμε τις πηγές ενέργειας και να δώσουμε έμφαση στις ΑΠΕ.
Η περίφημη "πράσινη ανάπτυξη" θα μπορούσε να αποτελέσει την απάντηση και για την Οικονομία, αφού οι ανανεώσιμες πηγές θα μπορούσαν, σε βάθος χρόνου, να μας προσφέρουν ενεργειακή αυτάρκεια και να προσφέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Όλα τα παραπάνω θα αποτελέσουν βασικά θέματα συζήτησης στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου, στις 15 Ιουνίου, για την οποία η ΕΛΕΤΑΕΝ έχει ετοιμάσει μιας σειρά από εκδηλώσεις, με γνώμονα την όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση των πολιτών για τα πλεονεκτήματα των ΑΠΕ για τη χώρα μας.

http://www.energypress.gr/news/G.-Tsipoyridhs:-O-hlios-kai-o-anemos-tha-dwsoyn-th-lysh

No comments: