Tuesday 22 April 2014

Έσοδα 16 δισ. δολ. για τη Τουρκία από την πυρηνική ενέργεια

Η Τουρκία θα μπορούσε να κερδίζει περί τα 16 δισ. δολ. το χρόνο από την πυρηνική ενέργεια, δήλωσε ο υπουργός Τανέρ Γιλντίζ.

Ο Τούρκος υπουργός υπενθύμισε ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα υλοποιούνται δύο πυρηνικά projects, τα οποία όχι μόνο τονώνουν την εγχώρια απασχόληση απασχολώντας εργατικό δυναμικό στο στάδιο της κατασκευής, αλλά θα παράγουν αξιοσημείωτες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας.
Μιλώντας στην τοπική Daily Sabah, ο Γιλντίζ δήλωσε ότι από τη λειτουργία των δύο έργων θα «ανοίξουν» 20.000 νέες θέσεις εργασίας, θα δημιουργηθούν 460 τοπικές εταιρείες, ενώ το 80% από τους προσληφθέντες θα είναι μόνον Τούρκοι.
Παράλληλα, ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις θα μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας της Τουρκίας, καθώς η χώρα αναγκάζεται να εισάγει το μεγαλύτερο μέρος των πόρων της. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να μειωθεί και η εισαγωγή φυσικού αερίου σε ετήσια βάση. Υπενθυμίζεται ότι ο ένας πυρηνικός σταθμός στο Ακούγιου κατασκευάζεται από τη ρωσική Rosatom κοντά στην μεσογειακή πόλη της Μερσίνας, ενώ ο άλλος σταθμός θα ανεγερθεί στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας από γάλλο-ιαπωνική κοινοπραξία.
 
http://www.energypress.gr/news/Esoda-16-dis.-dol.-gia-th-Toyrkia-apo-thn-pyrhnikh-energeia

No comments: