Wednesday 23 April 2014

Πολωνία: Η μείωση «πράσινων» πιστοποιητικών συμπαρέσυρε την τιμή πέλλετ

Περί τους 600.000 τόνους πέλλετ παρήγαγε η Πολωνία κατά τη διάρκεια του 2013. Μάλιστα, συνυπολογίζοντας και τις εισαγωγές, η πολωνική αγορά πέλλετ ήταν γύρω στο 1 εκατ. τόνους.

Όπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ κλαδικού portal, λόγω της κατάρρευσης της αγοράς «πράσινων» πιστοποιητικών, η ισχυρή ανάπτυξη των τελευταίων ετών της σταμάτησε ξαφνικά το 2013, με αποκορύφωμα το β’ εξάμηνο. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η μέση τιμή πέλλετ στην Πολωνία, κατά τη διάρκεια του 2013, διαμορφώθηκε ως εξής:

(κάντε κλικ στην εικόνα για μεγαλύτερο μέγεθος):

«Σε αυτό το ασταθές περιβάλλον (σ.σ. τα «πράσινα» πιστοποιητικά) η ανάπτυξη των πέλλετ καθίσταται αδύνατη, καθώς ο εν λόγω κλάδος της αγοράς αποτελεί μέρος της βιομάζας» σημειώνει ο Marek Cecerko, επικεφαλής του θερμοηλεκτρικού σταθμού Mondi Swiecie και μέλος ΔΣ του Επιμελητηρίου Βιομάζας της Πολωνίας.

Η κακή εικόνα του κλάδου φαίνεται να αντιστρέφεται, η ακαθάριστη τιμή πέλλετ ανά περιοχή -στο α’ τρίμηνο του 2014- να διαμορφώνεται ως εξής:
 
Δυτική Πολωνία: από 190 - 250 ευρώ τον τόνο
Ανατολική Πολωνία: 162 - 262 ευρώ τον τόνο
Βόρεια Πολωνία: 176 - 264 ευρώ τον τόνο
Νότια Πολωνία: 131 - 286 ευρώ τον τόνο.

Όπως σημειώνει ο Cecerko, η τιμή του πέλλετ αυξήθηκε στη χώρα, ως συνέπεια των «αλλαγών στην προσφορά και τη ζήτηση, στην αύξηση των εισαγωγών στερεών βιοκαυσίμων και στην μείωση του όγκου εισαγωγών από το εξωτερικό». Σύμφωνα με τον ίδιο, το φθηνότερο πέλλετ βρίσκεται στο νότιο και ανατολικό τμήμα της Πολωνίας, κυρίως λόγω της εγγύτητας με την Πολωνία και την Λευκορωσία, ενώ το ακριβότερο βρίσκεται στα δυτικά της χώρας.
 
http://www.energypress.gr/news/Polwnia:-H-meiwsh-prasinwn-pistopoihtikwn-symparesyre-thn-timh-twn-pellet

No comments: