Friday 25 April 2014

Υπό αμφισβήτηση το σχέδιο ανάπτυξης σχιστολιθικού αερίου της Ουκρανίας

Αμφιβολίες όσον αφορά το κατά πόσο το σχιστολιθικό αέριο θα δώσει λύση στο πρόβλημα ενεργειακής ασφάλειας της Ουκρανίας εκφράζει η ενεργειακή αναλύτρια του Skolkovo School of Management της Μόσχας, Maria Belova, μιλώντας στο πρακτορείο RIA Novosti.

Όπως σημειώνει η ίδια, ακόμη κι αν παραβλέψουμε τις πολιτικές εντάσεις, κάτι το οποίο προφανώς δεν γίνεται, δεν υπάρχουν καν επιβεβαιωμένα αποθέματα στην Ουκρανία. Αυτό είναι ένας από τους παράγοντες που θα πρέπει να συνυπολογιστούν όταν μιλάμε για την οικονομική βιωσιμότητα του εγχειρήματος, σύμφωνα με την Belova.
Η ίδια σημειώνει ότι το οικονομικό σκέλος είναι το κλειδί της όλης υπόθεσης καθώς «οι ξένες εταιρίες του κλάδου έχουν ολόκληρο τον κόσμο μπροστά τους» και συνεπώς, μπορούν να διαλέξουν τα πιο αποδοτικά πεδία προς εξερεύνηση. Φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα την περίπτωση της Πολωνίας, όπου οι εταιρίες που είχαν ξεκινήσει διαδικασίες ερευνών εγκατέλειψαν τη χώρα 3 – 4  χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών, υποστηρίζοντας ότι η εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου στην Πολωνία δεν είναι οικονομικά αποδοτική.
 
http://www.energypress.gr/news/Ypo-amfisbhthsh-to-shedio-anaptyxhs-shistolithikoy-aerioy-ths-Oykranias

No comments: