Wednesday 23 April 2014

Fitch: Διαταραχές σε οικονομία-βιομηχανία από την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού αερίου

Σοβαρές διαταραχές στην οικονομία και τη βιομηχανία στην Ευρώπη θα προκαλέσει η απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ, αναφέρει η Fitch Ratings.

Ως άμεσο επακόλουθο, η περιοχή θα υποφέρει από έλλειψη φυσικού αερίου και υψηλές τιμές λόγω της περιορισμένης ικανότητάς της να μειώσει τη ζήτηση, να βρει εναλλακτικές πηγές προμήθειας και μεταφοράς αερίου στις πιο πληγείσες χώρες.
Μια άνοδος στις τιμές του αερίου μετά από την απαγόρευση θα έχει πιθανώς και αλυσιδωτές συνέπειες στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, του άνθρακα και του πετρελαίου. Η βιομηχανία θα φέρει το βάρος των ελλείψεων στην προσφορά καθώς θα δοθεί προτεραιότητα στη ζήτηση των νοικοκυριών.
Μια μακρά απαγόρευση του ρωσικού αερίου είναι χαμηλής πιθανότητας, αλλά ένα σενάριο με μεγάλο αντίκτυπο. Η Ρωσία προμηθεύει περίπου το 27% του αερίου της Ευρώπης, και, δεδομένου του υψηλού κόστους που θα είχε μια απαγόρευση σε όλες τις πλευρές, η Fitch Ratings θεωρεί ότι θα πρέπει πρώτα να επιδεινωθεί σοβαρά η κρίση στην Ουκρανία για να συμβεί.
Σύμφωνα με το διεθνή οίκο, πιο πιθανό σενάριο είναι μια προσωρινή διακοπή που απλώς θα επηρεάσει τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, κάτι για το οποίο η Ευρώπη είναι καλύτερα προετοιμασμένη εξαιτίας των υψηλών αποθεματικών και του πρόσφατου ανοίγματος του νέου αγωγού από τη Ρωσία στη Γερμανία.
Στο ενδεχόμενο μιας μακράς απαγόρευσης είτε από την Ευρώπη είτε από τη Ρωσία, κλάδοι όπως αυτός της χαλυβουργίας και των χημικών θα επηρεαστούν περισσότερο. Αυτό θα επισπεύσει το κλείσιμο ή τη διακοπή λειτουργίας της παραγωγής που πλήττεται από τη χαμηλή κερδοφορία λόγω του ανταγωνισμού από χαμηλότερου κόστους ενέργεια από τις ΗΠΑ ή τη Μέση Ανατολή. Συγκεκριμένα, αυτοί χωρίς γεωγραφική και προϊοντική διαφοροποίηση θα είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο μιας δυσμενής δράσης στην αξιολόγηση.
 
http://www.energypress.gr/news/Fitch:-Diatarahes-se-oikonomia-biomhhania-h-apagoreysh-eisagwgwn-rwsikoy-aerioy

No comments: