Thursday 24 April 2014

Πρόταση General Electric για εξαγορά της Alstom

Σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της γαλλικής Alstom βρίσκεται η αμερικανική General Electric, σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο μεταδίδει ότι το deal ενδέχεται να «κλείσει» στα 13 δισ. δολ. και πως η σχετική ανακοίνωση ενδέχεται να γίνει ακόμη και την επόμενη εβδομάδα.

Με τον τρόπο αυτό, η General Electric η οποία έχει δηλώσει ότι θέλει να προχωρήσει σε επεκτατικές κινήσεις, θα αποκτήσει τον έλεγχο των τρένων υψηλής ταχύτητας TGV. Η Alstom από την πλευρά της αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα μείωσης παραγγελιών για μηχανολογικό εξοπλισμό ηλεκτροδότησης από εταιρίες, λόγω της σημαντικής υποχώρησης που καταγράφεται στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Τον προηγούμενο χρόνο η Alstom προχώρησε σε περικοπές 1.300 θέσεων εργασίας και ξεκίνησε πρόγραμμα ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων όπου περιλαμβάνονται και τα περιβόητα τρένα TGV. Η μετοχή της Alstom έχει υποχωρήσει κατά 20% τους 12 τελευταίους μήνες λόγω των έντονων ανησυχιών για επάρκεια ρευστότητας στην εταιρεία.
Η Alstom διαψεύδει την είδηση δηλώνοντας σε σχετική ανακοίνωση πως «δεν υπάρχει ενημέρωση για οιαδήποτε πιθανή δημόσια προσφορά για τις μετοχές της εταιρείας». Το πρακτορείο Bloomberg πάντως, αναφέρει πως η πρόταση της GE έχει την στήριξη της Bouygues, που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Alstom με ποσοστό 29%.
 
Διαψεύδει την είδηση η Alstom

Διαψεύδοντας το χτεσινό δημοσίευμα του Bloomberg, η Alstom δήλωσε ότι δεν γνωρίζει για κάποια πιθανή πρόταση εξαγοράς για την εταιρεία από την General Electric. «Απαντώντας στις πρόσφατες εικασίες και φήμες στον οικονομικό Τύπο, η Alstom δεν έχει πληροφόρηση για κάποια πρόταση για τις μετοχές της εταιρείας», αναφέρει η Alstom σε ανακοίνωσή της. Οι μετοχές της εταιρείας αυξάνονται 15% με την έναρξη της συνεδρίασης στο Παρίσι.
Η εταιρεία, η οποία κατασκευάζει τρένα και τουρμπίνες για ενεργειακά εργοστάσια, πρόσθεσε ότι «συνεχώς αξιολογεί τις στρατηγικές επιλογές των δραστηριοτήτων της» και ότι θα αναθεωρήσει τις «προοπτικές των δραστηριοτήτων της» στις 7 Μαΐου, όταν είναι προγραμματισμένο να ανακοινώσει τα ετήσια οικονομικά στοιχεία.

Η Alstom δεν ανέφερε την General Electric στην ανακοίνωση.
 
http://www.energypress.gr/news/Sto-stohastro-ths-General-Electric-h-exagora-ths-Alstom

No comments: