Friday 25 April 2014

Μετά το new deal, νέος τρόπος πληρωμής των ΑΠΕ από τον ΛΑΓΗΕ

Τεράστια γραφειοκρατική διαδικασία έχουν δημιουργήσει στον ΛΑΓΗΕ τα όσα προβλέπονται στο νόμο του new deal και κυρίως η πρόβλεψη για έκδοση πιστωτικού τιμολογίου εκ μέρους των παραγωγών ΑΠΕ.
Πρόκειται για περίπου 15.000 παραστατικά τα οποία θα πρέπει μέχρι τις 7 Ιουνίου να κατατεθούν αλλά και να καταχωρηθούν στο σύστημα. Επιπλέον υπάρχει προβληματισμός, χωρίς ακόμα να έχουν ληφθεί αποφάσεις, σχετικά με το πώς θα πρέπει να συνεχιστούν οι πληρωμές προς τους παραγωγούς ΑΠΕ. Το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι προβλέπονται διαφορετικού ύψους «επιστροφές» προς το ΛΑΓΗΕ, ανάλογα με την τεχνολογία ΑΠΕ. Για μεν τα αιολικά, για παράδειγμα, προβλέπεται πιστωτικό τιμολόγιο 10% του τζίρου που αντιστοιχεί περίπου σε ένα μήνα λειτουργίας, ενώ για τα φωτοβολταϊκά προβλέπεται επιστροφή μέχρι και 37,5% που αντιστοιχεί σε λειτουργία τριών ή τεσσάρων μηνών. Συνεπώς, μετά την έκδοση των πιστωτικών σημειωμάτων, οι παραγωγοί ΑΠΕ θα βρεθούν σε διαφορετική φάση υπερημερίας όσον αφορά την καθυστέρηση των πληρωμών τους. Ας πάρουμε ως σημείο αναφοράς την τωρινή κατάσταση και ας θεωρήσουμε ότι έχει πληρωθεί για όλους και ο Αύγουστος. Μετά την έκδοση των πιστωτικών, οι μεν παραγωγοί αιολικών, με το 10%, θα είναι σαν να έχουν πληρωθεί και τον Σεπτέμβριο, ενώ οι παραγωγοί φωτοβολταϊκών, με το 34% ή το 37,5%, θα είναι σαν να έχουν πληρωθεί και τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο.
Τι θα πρέπει να κάνει η διοίκηση του ΛΑΓΗΕ; Να πληρώνει αρχικά μόνον τους αιολικούς για να φτάσουν στα επίπεδα υπερημερίας των φωτοβολταϊκών ή να συνεχίσει να πληρώνει προς όλους; Για τα θέματα αυτά αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις τις επόμενες ημέρες.
Υπενθυμίζεται ότι πρόταση επί του θέματος αυτού έχει κάνει πρόσφατα και ο ΣΠΕΦ, σύμφωνα με την οποία πρέπει να διασφαλιστεί: - Η τήρηση του σύμμετρου χαρακτήρα των πληρωμών προς τους παραγωγούς Πανελλαδικά, όπως άλλωστε προβλέπεται παγίως και στον ν. 4001/2011. - Την διασφάλιση ότι παραγωγοί με μεγάλο ποσοστό παροχής έκπτωσης στο Πιστωτικό δεν θα βιώσουν ανάσχεση της ροής πληρωμών.

http://www.energypress.gr/news/Meta-to-new-deal-neos-tropos-plhrwmhs-twn-APE-apo-ton-LAGHE
 
 

No comments: