Monday 27 January 2014

ΕΒΙΚΕΝ: Το δημόσιο να πάρει τις ευθύνες του για το κόστος του βιομηχανικού ρεύματος

Να αναλάβει τις ευθύνες της η Πολιτεία -ως βασικός μέτοχος της ΔΕΗ- παίρνοντας άμεσα θέση στο θέμα του υψηλού κόστους βιομηχανικού ρεύματος ζητά η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, τονίζοντας ότι η ελληνική βιομηχανία είναι όμηρος των χειρισμών του εθνικού προμηθευτή ενέργειας.

Όπως διευκρινίζει σε ανοιχτή επιστολή της η ΕΒΙΚΕΝ «το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε την προσπάθεια της ΔΕΗ να δημιουργήσει τετελεσμένα για όλους τους βιομηχανικούς πελάτες, εμφανίζοντας στοιχεία κόστους που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα όσα ισχύουν διεθνώς αλλά και όσα προκύπτουν από αποφάσεις των εγχώριων αρμοδίων αρχών (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, Διαιτησία κ.λπ.) ... Η βιομηχανία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για τακτικισμούς, που επιχειρούν να φέρουν προ τετελεσμένου την Πολιτεία, εκμαιεύοντας την  επικύρωση των επιλογών της ΔΕΗ για την καταστροφική τιμολόγηση των βιομηχανικών επιχειρήσεων».

Αναλυτικότερα, η Ανοιχτή Επιστολή της Ένωσης έχει ως εξής:

«Προς το Ελληνικό Δημόσιο, ως βασικό μέτοχο της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού Α.Ε.
Η ελληνική βιομηχανία όμηρος των χειρισμών του εθνικού προμηθευτή ενέργειας
Η Πολιτεία καλείται άμεσα να λάβει θέση

Κύριε Υπουργέ,

Με αφορμή την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ Α.Ε. που θα λάβει χώρα στις 31/1/2014, το Ελληνικό Δημόσιο, ως βασικός μέτοχος του εθνικού προμηθευτή ενέργειας, καλείται να εγκρίνει, μεταξύ πολλών άλλων, την εισήγηση της Διοίκησης για το κόστος προμήθειας ρεύματος στην ελληνική βιομηχανία.
Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε την προσπάθεια της ΔΕΗ να δημιουργήσει τετελεσμένα για όλους τους βιομηχανικούς πελάτες, εμφανίζοντας στοιχεία κόστους που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα όσα ισχύουν διεθνώς αλλά και όσα προκύπτουν από αποφάσεις των εγχώριων αρμοδίων αρχών (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, Διαιτησία κτλ).
Το μόνο που αποδεικνύεται από τα στοιχεία που τίθενται υπόψη της Γενικής Συνέλευσης είναι ότι όχι μόνο η ΔΕΗ δεν αξιοποιεί αποτελεσματικά το λιγνίτη, το εθνικό καύσιμο, αλλά επιμένει να το κοστολογεί και σε επίπεδα πολύ πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης. Η στάση αυτή αν μη τι άλλο εγείρει ερωτήματα για τη χρηστή διαχείριση των διοικήσεων της επιχείρησης.
Η βιομηχανία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για τακτικισμούς, που επιχειρούν να φέρουν προ τετελεσμένου την Πολιτεία, εκμαιεύοντας την  επικύρωση των επιλογών της ΔΕΗ για την καταστροφική τιμολόγηση των βιομηχανικών επιχειρήσεων.

Υπό το πρίσμα αυτό προκύπτουν αμείλικτα ερωτήματα για το  βασικό μέτοχο:

-Αναγνωρίζει τη ΔΕΗ ως de facto διαμορφωτή της εθνικής ενεργειακής και βιομηχανικής πολιτικής, που οδηγεί εκ των πραγμάτων σε οριστικό αφανισμό τον παραγωγικό ιστό της χώρας;
-Εγκρίνει τη στάση της ΔΕΗ που επιλέγει να αγνοεί και να προσβάλει κατά το δοκούν αποφάσεις της αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής;
-Επικροτεί τους μέχρι τώρα χειρισμούς της διοίκησης που έχουν οδηγήσει σε πλήρες τέλμα την οποιαδήποτε προσπάθεια διευθέτησης του μείζονος ζητήματος του υψηλού κόστους ενέργειας για τη βιομηχανία στη χώρα μας;
Θεωρήσαμε παλαιότερη μελέτη της ΔΕΗ με αναφορά στα οφέλη από το κλείσιμο όλης της μεγάλης βιομηχανίας της χώρας ως παραδρομή. Αποδεικνύεται εκ των υστέρων πως κάναμε λάθος.
Η Ελληνική Πολιτεία έστω και με αυτό τον τρόπο καλείται, την ύστατη στιγμή, να ανακτήσει την πρωτοβουλία στη χάραξη βιομηχανικής πολιτικής στον τόπο και να πάρει ξεκάθαρη θέση στην επικείμενη Γ.Σ. της ΔΕΗ για την εμπορική πολιτική έναντι των βιομηχανικών πελατών της, ζητώντας την κατάρτιση βιομηχανικών τιμολογίων που να συνάδουν με τη διεθνή πρακτική.
Υπό το πρίσμα αυτό καλούμε την Κυβέρνηση να μην επιτρέψει να δημιουργηθούν συνθήκες μη αναστρέψιμες για τη βιωσιμότητα της ελληνικής βιομηχανικής παραγωγής. Ουδείς δικαιούται πλέον να υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζει.

http://www.energypress.gr/news/EBIKEN:-To-dhmosio-na-parei-tis-eythynes-toy-gia-to-kostos-toy-biomhhanikoy-reymatos

No comments: