Monday 27 January 2014

Οι δράσεις των νησιών στην εξοικονόμηση ενέργειας μέσα από τις δημόσιες συμβάσεις

Την 25η Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση του Δικτύου Αειφόρων Νήσων Αιγαίου «ΔΑΦΝΗ», στην οποία παρουσιάστηκαν οι ποικίλες δραστηριότητες του Δικτύου μεταξύ των οποίων και οι προσπάθειες για βελτίωση στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας με εργαλείο τις δημόσιες συμβάσεις.

Η ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. επιμερίζει τις προσπάθειες για την εξοικονόμηση ενέργειας, σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Ένας από αυτούς αφορά τις διαδικασίες έργων και προμηθειών του δημόσιου τομέα οι οποίες επηρεάζουν το 18% του Ευρωπαϊκού ακαθάριστου προϊόντος και μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας, αν τεθούν τα κατάλληλα κριτήρια επιλογής για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προμηθεύονται καθημερινά οι δημόσιοι οργανισμοί και φορείς. Οι προμήθεια προϊόντων και υπηρεσιών που αφορά δημόσια κτίρια, φωτισμό, μηχανήματα, εξοπλισμό, οχήματα κλπ, μπορεί με τις κατάλληλες επιλογές να συμβάλει σημαντικά στην προσπάθεια του στόχου για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Οι δημόσιοι φορείς των χωρών πρέπει να παίξουν ρόλο παραδείγματος για τους πολίτες εφαρμόζοντας την εξοικονόμηση σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς τους. Για το σκοπό αυτό απαιτείται ευαισθητοποίηση και ενημέρωση πολιτικών και στελεχών αλλά και αναμόρφωση του εθνικού θεσμικού πλαισίου ώστε να ενσωματώνει αυτή τη διάσταση.
Το Δίκτυο "ΔΑΦΝΗ" μεταξύ των άλλων στόχων του περιέλαβε κατά τα δύο τελευταία χρόνια και την ενθάρρυνση των νησιών του να υλοποιήσουν αυτού του τύπου αειφορικές δράσεις οι οποίες πριμοδοτήθηκαν από το σύστημα αξιολόγησης και πιστοποίησης δράσεων που έχει εγκαθιδρυθεί, προκειμένου η συγκεκριμένη διάσταση να αρχίσει να περιλαμβάνεται τόσο στην ενεργειακή ατζέντα όσο και στο σκεπτικό των τοπικών δημόσιων φορέων και να γίνει συνείδηση στους κατά  τόπους πολιτικούς και εκτελεστικούς παράγοντες.
Με αφορμή το Ευρωπαϊκό έργο EFFECT που υλοποιεί το δίκτυο "ΔΑΦΝΗ" παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση της 25ης Ιανουαρίου, αφενός μεν οι πιο αξιόλογες δράσεις των νησιών για εξοικονόμηση ενέργειας μέσα από τις δημόσιες συμβάσεις αφετέρου δε οι γενικότερες προσπάθειες ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και συνεργασίας των αρμοδίων υπηρεσιών στον τομέα αυτόν. Επίσης ανακοινώθηκε και διανεμήθηκε στις υπηρεσίες των Δήμων, Ενημερωτικός Οδηγός που περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, κατευθύνσεις και χρήσιμους συνδέσμους που θα βοηθήσουν στη βελτίωση των σχετικών διαδικασιών τους (διατίθεται και στον δικτυακό τόπο του "ΔΑΦΝΗ").
Σαν επισφράγιση, υπογράφηκε και ένα συμβολικό Σύμφωνο Δέσμευσης του Δικτύου "ΔΑΦΝΗ" ότι στο μέλλον θα επιδιωχθεί κατά το μέγιστο δυνατό από τους φορείς του Δικτύου, η εφαρμογή των αρχών και των κανόνων που διέπουν αυτή τη διάσταση της εξοικονόμησης ενέργειας. Το ίδιο Σύμφωνο θα υπογράψουν ταυτόχρονα και άλλοι 7 αντίστοιχοι φορείς από χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που συμμετέχουν επίσης στο έργο EFFECT.
 
http://www.energypress.gr/news/Oi-draseis-twn-nhsiwn-sthn-exoikonomhsh-energeias-mesa-apo-tis-dhmosies-symbaseis

No comments: