Tuesday 28 January 2014

Ρεκόρ αλλά και επιβράδυνση στα θαλάσσια αιολικά πάρκα της Ε.Ε.

Σύμφωνα με σημερινό Δ.Τ. της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας(EWEA), 418 νέες υπεράκτιες ανεμογεννήτριες τέθηκαν σε λειτουργία το 2013 στην Ευρώπη, δημιουργώντας νέο ρεκόρ με 1.567 MW(μεγαβάτ) νέας παραγωγικής ισχύος να προστίθενται στο ηλεκτρικό δίκτυο.
Αυτό είναι κατά ένα τρίτο περισσότερο από την εγκατεστημένη ισχύ που προστέθηκε το 2012. Έτσι το νέο σύνολο των εγκαταστάσεων θαλάσσιων αιολικών πάρκων έφτασε αισίως τα 6.562 MW – ισχύς αρκετή για να καλύψει το 0,7% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ματιά στο τι ακριβώς συνέβη, αποκαλύπτει μια επιβράδυνση κατά τη διάρκεια του έτους. Συγκεκριμένα τα δύο τρίτα της νέας ισχύος συνδέθηκε με το σύστημα κατά τους πρώτους έξι μήνες, ενώ σήμερα μόλις 11 έργα βρίσκονται υπό κατασκευή, σε σχέση με 14 νέα έργα τέτοια εποχή το περασμένο έτος.
Η σταθερότητα της αγοράς και του ρυθμιστικού πλαισίου, είναι ζωτικής σημασίας για να προχωρήσουν τα 22.000 MW εγκεκριμένων θαλάσσιων αιολικών πάρκων σε όλη την Ευρώπη.
"Η ασαφής πολιτική στήριξη για την υπεράκτια αιολική ενέργεια - ιδιαίτερα σε βασικές αγορές offshore αιολικής ενέργειας, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία - έχει οδηγήσει σε καθυστερήσεις σε προγραμματισμένα έργα και σε σχεδιασμό λιγότερων νέων έργων. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό ο ρυθμός των νέων εγκαταστάσεων να σταθεροποιηθεί μέχρι το 2015, και να ακολουθήσει μείωση από το 2016", δήλωσε ο κ. Justin Wilkes, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (EWEA).
«Μια φιλόδοξη απόφαση σχετικά με τους στόχους των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για το 2030, από τους αρχηγούς των κυβερνήσεων των κρατών μελών, το Μάρτιο, θα είναι το σωστό μήνυμα προς τον τομέα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, ότι δηλαδή η Ευρώπη θα αναπτύξει το τεράστιο υπεράκτιο αιολικό δυναμικό της για πράσινη οικονομική ανάπτυξη, αύξηση της απασχόλησης, εκβιομηχάνιση, ενίσχυση και διατήρηση της τεχνολογικής πρωτοπορίας και μείωση εκπομπών CO2», πρόσθεσε ο κ. Wilkes.
Το 2013 η Siemens ήταν ο κορυφαίος προμηθευτής υπεράκτιων ανεμογεννητριών με μερίδιο αγοράς 69 %, η εταιρεία DONG Energy κορυφαία στην ανάπτυξη νέων θαλάσσιων αιολικών πάρκων με μερίδιο 48% και η εταιρεία Bladt πρώτη εταιρεία στην προμήθεια των απαιτούμενων υποδομών με μερίδιο αγοράς37%, όπως και το 2012.

http://www.energypress.gr/news/To-neo-rekor-stis-egkatastaseis-thalassiwn-aiolikwn-krybei-kathysterhseis-se-nea-erga

No comments: