Thursday 24 April 2014

ΕΤΑΑ: Κονδύλια 20 εκατ. στο Μαυροβούνιο για έργα ηλεκτρικής ενέργειας

Δάνειο, αξίας 20 εκατ. ευρώ, έλαβε το Μαυροβούνιο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (ΕΤΑΑ) για την κατασκευή και εγκατάσταση καλωδίων υψηλής τάσης 400 KW, καθώς και την κατασκευή και ανασυγκρότηση δύο ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών.

Την απόφαση της δανειοδότησης συνυπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών του Μαυροβουνίου, Radoje Žugić και ο ανώτερος σύμβουλος σε θέματα ενέργειας της ΕΤΑΑ, Ian Brown. Αναλυτικότερα, τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή και εγκατάσταση καλωδίων υψηλής τάσης (400 KW), συνολικού μήκους 150 χλμ. Τα καλώδια θα τοποθετηθούν μεταξύ των δήμων Tivat και Pljevlja.
Επίσης, θα κατασκευαστεί ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός ηλεκτρικής ενέργεια στη θέση Lastva Grbljanska και παράλληλα θα ανασυγκροτηθεί άλλος ένας ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός στο δήμο Pljevlja. Σημειώνεται ότι τα έργα αυτά αποτελούν προϋπόθεση για την κατασκευή υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου μεταξύ του Μαυροβουνίου και της Ιταλίας. Η εφαρμογή των έργων αυτών έχει ως στόχο όχι μόνο την ενίσχυση του δικτύου μεταφοράς του Μαυροβουνίου, αλλά και τη μείωση εξάρτησης εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από γειτονικές χώρες.
 
http://www.energypress.gr/news/ETAA:-Kondylia-20-ekat.-sto-Mayroboynio-gia-erga-hlektrikhs-energeias

No comments: