Tuesday 22 April 2014

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι αγωγοί αερίου και τα συμφέροντα

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στη Βουλγαρία η χρήση του αγωγού αερίου South Stream ως διαπραγματευτικού «χαρτιού» της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη διένεξη με τη Ρωσία.
Σε μία συναισθηματικά φορτισμένη συνέντευξη Tύπου στη Σόφια, ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Ντράγκομιρ Στόινεφ κάλεσε την Ε.Ε. «να μη γυρίσει την πλάτη στο έργο».

Ο αγωγός μήκους 2.400 χιλιομέτρων συνδέει τη Ρωσία με τη Βουλγαρία μέσω Μαύρης Θάλασσας, παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Ομως το ζήτημα για τις Βρυξέλλες δεν είναι πια η παράκαμψη της Ουκρανίας, αλλά η επίδειξη ισχύος απέναντι στην προμηθεύτρια Ρωσία. Στο πλαίσιο αυτού του παιχνιδιού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάγωσε τον περασμένο μήνα την αδειοδότηση του έργου.

Η απάντηση της Μόσχας είναι να στείλει, τη Δευτέρα, στην Κωνσταντινούπολη τον αντιπρόεδρο της Gazprom για συζητήσεις με την τουρκική ηγεσία σχετικά με την αλλαγή διαδρομής του αγωγού και την κατάληξή του στην Τουρκία αντί της Ιταλίας.

Ακόμη και σε αυτό το ενδεχόμενο, η κατασκευή του τερματικού σταθμού στη Βουλγαρία, που ξεκινά το 2015, πιθανότατα δεν θα επηρεαστεί.

Παρ’ όλα αυτά, ο Βούλγαρος υπουργός ήταν λάβρος εναντίον του ευρωπαϊκού παγώματος του έργου. «Ο South Stream είναι ένα μακρόπνοο έργο υποδομής στρατηγικής σημασίας. Τώρα θέλουν να το σταματήσουν. Εμείς πώς θα αναπτυχθούμε; Η κρίση τώρα δείχνει ότι στη Βουλγαρία δεν έχουμε ασφαλή τροφοδοσία αερίου» είπε ο Στόινεφ. «Η Βουλγαρία είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και άρα πρέπει να συμμορφώνεται με τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Αλλά η Ευρωπαϊκή Ενωση βασίστηκε στην αρχή της αλληλεγγύης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις των ενεργειών της στα κράτη-μέλη».

Σχετικά με το ζήτημα της αποζημίωσης της Βουλγαρίας για ενδεχόμενη ζημία, ο Στόινεφ υπήρξε καυστικός. «Μπορείτε να μου πείτε τι αποζημίωση έλαβε η Βουλγαρία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2009, όταν χάσαμε 250 εκατομμύρια ευρώ λόγω των 14 ημερών που είχε κοπεί η παροχή; Θα σας πω εγώ. Μηδέν» είπε, προτείνοντας, αν η Κομισιόν θέλει να θίξει τη Μόσχα, να ξεκινήσει από τον αγωγό Νorth Stream, που συνδέει τη Ρωσία απευθείας με τη Γερμανία.

«Γιατί παραδείγματος χάρη δεν σταματούν να προμηθεύονται αέριο από τον North Stream; Αυτό θα ήταν ένα γερό μέτρο. Αλλα φαίνεται ότι πρέπει να θυσιαστεί ο South Stream και εμείς να το ανεχθούμε. Οχι, η Βουλγαρία, αυτή η κυβέρνηση θα προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα» κατέληξε ο Βούλγαρος υπουργός.

Προχθές (σ.σ. την Πέμπτη) ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή προτίθεται να λάβει μέρος σε τριμερείς διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και την Ουκρανία, προκειμένου να εξευρεθεί συμβιβαστική λύση «για τα ζητήματα ασφάλειας της τροφοδοσίας».

(Reuters, Καθημερινή)
 
http://www.energypress.gr/news/H-Eyrwpaikh-Enwsh-oi-agwgoi-aerioy-kai-ta-symferonta

No comments: