Thursday 23 June 2011

Χρυσά έσοδα 2- 3 εκατ. ευρώ κάθε ημέρα για τους traders ρεύματος !

Έβγαλαν μέσα σε τρεις ημέρες έσοδα κοντά στα 10 εκατομμύρια ευρώ, οι traders που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού !

Χρυσές δουλειές κάνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι εισαγωγείς ρεύματος, με έσοδα που υπολογίζονται καθημερινά σε 2-3 εκατομμύρια ευρώ, βοηθούμενοι και από τη χονδρική τιμή, που χθες μάλιστα έπιασε «ταβάνι».

Χάρη στη φουλ λειτουργία των ιδιωτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που καταναλώνουν φυσικό αέριο το οποίο βεβαίως είναι πολύ ακριβότερο από το λιγνίτη (θυμίζουμε ότι «σβηστές» έχουμε 19 μονάδες της ΔΕΗ), η χονδρική (οριακή) τιμή έφτασε κάποιες ώρες χθες στα ανώτατα επίπεδα των 150 ευρώ/ μεγαβατώρα.

Στα ύψη οι εισαγωγές, στον πάτο οι εξαγωγές…

Καταλαβαίνοντας, από την πλευρά τους, οι εισαγωγείς πόσο «στηρίζεται» τις ημέρες αυτές το ελληνικό σύστημα στο «ξένο» ρεύμα, υπολογίζεται ότι έχουν πουλήσει από την Τρίτη μέχρι και σήμερα, πάνω από 70.000 μεγαβατώρες. Καθημερινά εισάγουν κατά μέσον όρο 24.000 μεγαβατώρες, με μέση οριακή τιμή τα 90 ευρώ τη Τρίτη, τα 87 ευρώ χθες, και τα 118 ευρώ όπως έχει καθοριστεί για σήμερα.

Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της ευκαιρίας που σημαίνει για τους traders η απεργία της ΓΕΝΟΠ, για σήμερα έχουν προγραμματιστεί εισαγωγές 24.000 μεγαβατωρών, έναντι μόλις 12.000 MWh της προηγούμενης Πέμπτης. Και μάλιστα, όχι μόνο οι εισαγωγές διπλασιάστηκαν μέσα σε μια εβδομάδα, αλλά την περασμένη Πέμπτη είχαμε και εξαγωγές 10.000-11.000 μεγαβατωρών προς Ιταλία και Αλβανία, όταν οι προγραμματισμένες για σήμερα εξαγωγές δεν ξεπερνούν τις 1.000 MWh..

Ενώ την περασμένη εβδομάδα τα έσοδα των εισαγωγέων ήταν της τάξης των 600.000 ευρώ ημερησίως, τα τελευταία 24ωρα έχουν εκτιναχθεί στα 2 με 3 εκατ. ευρώ ημερησίως. Επομένως από τη Τρίτη μέχρι σήμερα, προκύπτει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό από 6 ως 9 εκατ. ευρώ.

Κερδισμένη από το κομμάτι του trading είναι και η ΔΕΗ. Εισάγει και αυτή τα τελευταία 24ωρα κάποιες ποσότητες ρεύματος, αν και βέβαια την ίδια στιγμή ζημιώνεται με σημαντικά ποσά από το γεγονός ότι βρίσκονται εκτός λειτουργίας 19 μονάδες της, και ταυτόχρονα η οριακή τιμή είναι στα ύψη. Από τη μια «τσέπη» δηλαδή κερδίζει χρήματα, αλλά από την άλλη «τσέπη», χάνει.

«Ανακωχή»

Οι μαζικές εισαγωγές θα συνεχιστούν για όσο κρατήσει η απεργία (για σήμερα αναμένονται όπως και χθες, 1.200 MW), στηρίζοντας έτσι το σύστημα, που χθες δεν αντιμετώπισε προβλήματα, καθώς η ΓΕΝΟΠ κήρυξε προσωρινή «ανακωχή», ενόψει της συνάντησης που έχει ζητήσει με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο.

Το συνδικάτο ανέστειλε την απόφασή του να «σβήσει» χθες το απόγευμα κι άλλη μονάδα της ΔΕΗ, όπως είχε κάνει τη Τρίτη, με αποτέλεσμα οι ωριαίες περικοπές να περιοριστούν στις μεσημεριανές ώρες, πλην κάποιων λίγων διακοπών το βράδυ σε Κρήτη και Ρόδο. Στο "ήπιο" απεργιακά 24ωρο συνέβαλλε και ο ισχυρός άνεμος που ενίσχυσε την παραγωγή από αιολικά.

Το επόμενο 48ωρο πάντως θεωρείται κρίσιμο

Το επόμενο 48ωρο πάντως θεωρείται κρίσιμο για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ. Δεδομένου ότι στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο που θα ψηφιστεί ως τις 30 Ιουνίου δεν αναμένονται αλλαγές σχετικά με την απόφαση πώλησης του 17% της ΔΕΗ το 2012, η στάση των απεργών θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο των συνομιλιών που θα έχουν με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον οποίο και κάλεσαν χθές σε νέα συνάντηση "προκειμένου έστω και τώρα να σταματήσει η σύγκρουση".

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/446f37bf-d325-4299-ae6c-f898722ec4d1

No comments: