Thursday 30 June 2011

Αναδρομική "βόμβα" στην ημερήσια αγορά ηλεκτρισμού - Καταγγελίες και αγωγές κατά ΔΕΣΜΗΕ.

Σοβαρό πρόβλημα φαίνεται ότι δημιουργείται στην αξιοπιστία της Ημερήσιας Αγοράς Ηλεκτρισμού, σε ότι αφορά τη διαμόρφωση της Οριακής Τιμής του Συστήματος, της «καρδιάς» δηλαδή του συστήματος, από την οποία, ως γνωστόν, εξαρτάται το πόσο πουλάνε οι παραγωγοί ρεύματος και πόσο αγοράζουν οι προμηθευτές και έμποροι.

Και τούτο διότι ο αρμόδιος Διαχειριστής (ΔΕΣΜΗΕ) δεν υπολογίζει μέχρι σήμερα, στην πρόβλεψη που κάνει για την επόμενη ημέρα, την παραγωγή που εισέρχεται στο σύστημα από φωτοβολταϊκά, μικρά υδροηλεκτρικά, βιοαέριο και συμπαραγωγή, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει τεχνητά η Οριακή Τιμή. Αυτό συμβαίνει καθώς, η παραγωγή των ΑΠΕ που δεν προϋπολογίζεται, καλύπτεται (θεωρητικά) από θερμικές μονάδες αυξημένου κόστους, ανεβάζοντας έτσι την Οριακή Τιμή.

Το θέμα έρχεται στο προσκήνιο από αγωγή που έχει καταθέσει εναντίον του ΔΕΣΜΗΕ η εταιρεία Energa, η οποία δραστηριοποιείται στη λιανική του ρεύματος και συνεπώς αγοράζει ρεύμα από την Ημερήσια Αγορά. Η εταιρεία μάλιστα ανέθεσε σε ερευνητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να πραγματοποιήσουν μελέτη για την επιρροή που έχει ο μη συνυπολογισμός των συγκεκριμένων ΑΠΕ στην πρόβλεψη παραγωγής ρεύματος. Από τη μελέτη προκύπτει ότι η Οριακή Τιμή λόγω του συγκεκριμένου σφάλματος έχει αυξηθεί κατά 3,395 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Με βάση τη μελέτη αυτή η Energa υπολογίζει το ποσόν που εσφαλμένα έχει επιβαρυνθεί η ίδια, σε 5,5 εκατ. ευρώ από την ημέρα εφαρμογής του υφιστάμενου κώδικα (Οκτώβριο του 2010) μέχρι τον Απρίλιο του 2011. Αντίστοιχα ποσά θεωρείται ότι έχει επιβαρυνθεί και η άλλη μεγάλη εταιρεία λιανικής, η Aegean Power, ενώ επιβαρύνσεις αντίστοιχες της ενέργειας που έχουν αγοράσει, έχουν και οι υπόλοιποι προμηθευτές και traders.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η Energa, όταν εντόπισε τη συγκεκριμένη λάθος πρακτική του ΔΕΣΜΗΕ, ζήτησε την αλλαγή της και την αποκατάσταση της ορθής λειτουργίας του κώδικα. Σε απάντησή του ο ΔΕΣΜΗΕ αναγνώρισε ότι πράγματι δεν συμπεριελάμβανε την παραγωγή από τις συγκεκριμένες ΑΠΕ στους υπολογισμούς του, καθώς δεν έχει ακόμα προς τούτο τη μεθοδολογία και την εφαρμογή οι οποίες θα διαθέτουν την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση (βρίσκεται όπως λέει σε συνεργασία με γνωστούς οίκους του εξωτερικού και με ελληνικά πανεπιστήμια για την απόκτησή της). Παρόλα αυτά δεν έκανε κάτι για να αλλάξει το σύστημα, υποστηρίζοντας ότι το ύψος της εισαγόμενης ενέργειας από τις συγκεκριμένες μορφές ΑΠΕ είναι μικρό και άρα δεν επηρεάζει σημαντικά την Οριακή Τιμή.

Σε συνέχεια η Energa, κατά την πληρωμή των υποχρεώσεών της προς το ΔΕΣΜΗΕ, και συγκεκριμένα στην εκκαθάριση του Απριλίου για το ρεύμα που είχε αγοράσει, παρακράτησε το ποσό που με βάση τη μελέτη του Αριστοτελείου έχει επιβαρυνθεί, δήλωσε ότι θα παρακρατεί 10% από την εκκαθάριση κάθε μήνα μέχρι να αποκατασταθεί η ορθή τήρηση του Κώδικα, ενώ παράλληλα άσκησε καταγγελία ενώπιον της ΡΑΕ. «Στις δύσκολες μέρες που περνάμε, όπου στην πραγματικότητα χρηματοδοτούμε τους πελάτες μας και τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των λογαριασμών τους, η ρευστότητα είναι πολύτιμη και τα 5,5 εκατ. ευρώ δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό» υποστηρίζουν στελέχη της εταιρείας.

Πέραν της αγωγής και του ποσού που αφορά την Energa ή την Aegean Power, παράγοντες της αγοράς στων οποίων την κρίση έθεσε το energypress το θέμα, σχολιάζουν ότι οι επιπτώσεις από τη συγκεκριμένη παράλειψη του ΔΕΣΜΗΕ μπορούν να καταστούν εκκωφαντικές εάν πράγματι αναγνωριστεί επίσημα το σφάλμα. Και τούτο διότι, στην περίπτωση αυτή, ότι συνέβη στην Ημερήσια Αγορά από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα θα είναι υπό αναθεώρηση και όλοι όσοι εμπλέκονται στην Ημερήσια Αγορά, είτε αγοράζοντας είτε πουλώντας, θα πρέπει να ξανακάνουν τους λογαριασμούς κάθε ημέρας για να δούνε αν τους χρωστάει ή χρωστάνε στο ΔΕΣΜΗΕ.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/f516bbf9-26db-4272-b080-47c0b07c3304

No comments: