Monday 27 June 2011

Ανοικτή ακόμη και η πολιτική επιστράτευση των απεργών της ΓΕΝΟΠ…

Αποφασισμένη να δώσει οριστικό τέλος στην απεργία της ΓΕΝΟΠ (κλείνει σήμερα 8 ημέρες) και στις πολύωρες διακοπές ρεύματος που αυτή συνεπάγεται, προχωρώντας ακόμη και σε πολιτική επιστράτευση των απεργών, εμφανίζεται η κυβέρνηση.

Το άφησε να εννοηθεί το Σάββατο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας σε δήλωσή του ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο από μεμονωμένες πρακτικές που δεν σέβονται όχι μόνο τις δικαστικές αποφάσεις, αλλά και τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που πλήττονται, και τελικά αναιρούν το χαρακτήρα της ΔΕΗ ως επιχείρησης κοινής ωφέλειας».

Ο εισαγγελέας

Κι ενώ σήμερα αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου για το αν θα κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική, κυβέρνηση και ΓΕΝΟΠ οδηγούνται σε μετωπική σύγκρουση, που πιθανώς να περιλαμβάνει και την επιστράτευση.

Το υπόβαθρο για μια τέτοια λύση έχει ήδη δημιουργηθεί, καθώς το Σάββατο είχαμε πολύωρες διακοπές ρεύματος που ξεπερνούσαν τη μιάμιση ώρα, και οι οποίες αποδόθηκαν στη ΓΕΝΟΠ. Η διοίκηση της ΔΕΗ κατήγγειλε δημόσια το συνδικάτο ότι αρνείται να εφαρμόσει την προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου και να επιτρέψει την επαναλειτουργία των τριών μονάδων ισχύος 750 MW που «κατέβασε» την Παρασκευή, ώστε να επαναφέρει τη διαθέσιμη ισχύ ηλεκτρικής ενέργειας στα επίπεδα της Πέμπτης 23 Ιουνίου (δηλαδή στα 6.800 μεγαβάτ), με αποτέλεσμα να παρέμβει ο εισαγγελέας. Συνολικά «σβηστές» το Σαββατοκύριακο βρίσκονταν 23 μονάδες ισχύος 5.700 μεγαβάτ, δηλαδή το 63% των διαθέσιμων θερμικών μονάδων της χώρας, ισχύος 9000 μεγαβάτ.

Αποδόθηκαν στη ΓΕΝΟΠ…

Χαρακτηριστικό είναι ότι τις ώρες αιχμής του Σαββάτου, η ζήτηση για ρεύμα ξεπέρασε τα 7.800 μεγαβάτ, με συνέπεια η ΔΕΗ να χρειαστεί να «κόψει» ούτε λίγο ούτε πολύ… 1.300 μεγαβάτ, προχωρώντας πανελλαδικά σε εκτεταμένες διακοπές ρεύματος διάρκειας έως και μιάμισης ώρας, οι οποίες μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις, αφορούσαν στις ίδιες περιοχές (π.χ. Ηλιούπολη).

Οι πολύωρες αυτές διακοπές αποδόθηκαν στην άρνηση της ΓΕΝΟΠ να εφαρμόσει την δικαστική απόφαση, με αποτέλεσμα την παρέμβαση εισαγγελέα, την ίδια ώρα που και ο Γ. Παπακωνσταντίνου προειδοποιούσε για απειλή μπλακ άουτ, δηλώνοντας ότι «εξαιτίας των μονάδων που είναι εκτός λειτουργίας, δημιουργείται έλλειμμα, που θέτει σε κρίσιμη κατάσταση την ευστάθεια του συστήματος, και δημιουργεί εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο».

Τι υποστηρίζει η ΓΕΝΟΠ

Διαφορετική άποψη για την επάρκεια ισχύος του συστήματος αλλά και για τον λόγο που προκαλούνται διακοπές ρεύματος, έχει από την πλευρά της η ΓΕΝΟΠ, που δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει την απεργία της μέχρι την Πέμπτη ακόμη και αν κριθεί παράνομη (μέσω των προωτοβάθμιων σωματείων).

Το συνδικάτο κάνει λόγο για μετατόπιση ευθυνών, με σκοπό να αποδυναμωθεί η απεργία, και επικαλείται στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, η διαθέσιμη ισχύς ξεπερνά τα 8.300 μεγαβάτ. Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της, υπάρχουν διαθέσιμα 4.062 μεγαβάτ από θερμικές μονάδες, 2.900 μεγαβάτ από υδροηλεκτρικούς σταθμούς, 200 μεγαβάτ από ΑΠΕ, και 1.200 μεγαβάτ από τις καθημερινές εισαγωγές.

Διαβεβαιώνει επίσης πως δεν υπάρχει κίνδυνος μπλακ-άουτ αφού έχουν τοποθετηθεί στο σύστημα ειδικοί μηχανισμοί αποτροπής τέτοιου ενδεχόμενου, καθώς επίσης ότι οι 5 από τις 6 ιδιωτικές μονάδες βρίσκονται στο νότιο σύστημα της χώρας, ενισχύοντας έτσι την ισορροπία ζήτησης – παραγωγής ρεύματος.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/7cad66f4-026f-4d65-9e65-fab5a7678972

No comments: