Tuesday 28 June 2011

Πως θα γίνουν οι ανακλήσεις των «αραχνιασμένων» αδειών.

Περίπου 20 έως 30 άδειες παραγωγής εκτιμάται καταρχήν ότι θα ανακληθούν από τη διαδικασία που θα ξεκινήσει επίσημα μόλις υπογραφεί ο περίφημος νέος κανονισμός των ΑΠΕ, που προβλέπει να παύσουν να ισχύουν άδειες αιολικών έργων που έχουν εγκαταλειφθεί ή δεν εμφανίζουν καμία προοπτική υλοποίησης.

Εφόσον υπογραφεί ο κανονισμός και ξεκινήσει η διαδικασία, η καταρχήν προεκτίμηση των αρμοδίων της ΡΑΕ είναι ότι σε πρώτη φάση θα υπάρξει άμεση ανάκληση έως 500MW αδειών αν και σε κάθε περίπτωση θα δοθεί περιθώριο στους αδειούχους να καταθέσουν τις απόψεις τους και να τεκμηριώσουν – εφόσον μπορούν – τους αντικειμενικούς λόγους, εάν υφίστανται, που εμπόδισαν την υλοποίηση των έργων.

Σε κάθε περίπτωση η ΡΑΕ βρίσκεται εν αναμονή της υπογραφής του κανονισμού που έχει αποσταλεί στο ΥΠΕΚΑ, και δεν έχει ξεκινήσει την αναλυτική έρευνα του αρχείου, ώστε και να ξεκινήσει τη διαδικασία για όσες άδειες εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου για ανάκληση.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται, μόλις τεθεί σε εφαρμογή ο νέος κανονισμός αδειών, θα εξεταστεί το αρχείο των αδειών, ξεκινώντας από τις παλαιότερες από το 2001. Στη συνέχεια θα γίνει ενημέρωση στον ενδιαφερόμενο, ο οποίος θα κληθεί μέσα σε διάστημα λίγων ημερών να καταθέσει στη ΡΑΕ τις απόψεις του, για τους λόγους που καθυστέρησε η υλοποίηση του έργου. Εφόσον διαπιστωθεί ότι όντως ευσταθούν οι ισχυρισμοί του κατόχου της άδειας, υπάρχει η δυνατότητα να μην ανακληθεί αυτή.

Οι άδειες θα εξετάζονται με χρονική σειρά από το 2001 και με σειρά παλαιότητας και με βάση τις αναφορές που υποχρεώνονται να υποβάλουν κάθε εξάμηνο οι κάτοχοι των αδειών.

Στη συνέχεια και ανάλογα με τις άδειες που θα εξετάζει η ΡΑΕ, θα γίνονται ανακοινώσεις από την ανεξάρτητη αρχή, κατά το πρότυπο των ανακοινώσεων που γίνονται για τη χορήγηση νέων αδειών.

Η αλλαγή του κανονισμού

Να υπενθυμίσουμε ότι με βάση την εισήγηση της ΡΑΕ για το νέο κανονισμό των αδειών προκειμένου μια περιοχή να θεωρηθεί κορεσμένη δε θα λαμβάνεται υπόψη η δυναμικότητα των μονάδων που έχουν λάβει άδεια παραγωγής αλλά ο αριθμός των αδειών που έχουν λάβει έγκριση περιβαλλοντικών όρων (ΕΠΟ). Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να δημιουργηθούν περιθώρια για υποδοχή νέων έργων σε περιοχές των οποίων η «φέρουσα ικανότητα» είχε συμπληρωθεί και θεωρούνταν κορεσμένες.

Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να βοηθήσει και η πρόθεση της ΡΑΕ να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς την επανεξέταση των «αραχνιασμένων» αδειών, εφόσον διαπιστωθεί ότι ο αδειούχος «δεν προέβη αμελλητί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την έκδοση της άδειας εγκατάστασης του έργου» και σε κάθε περίπτωση εντός του χρονικού διαστήματος των 30 μηνών που προβλέπει ο νόμος.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/d78358f8-a7ac-4f8f-bffe-bc7d7db320c9

No comments: