Tuesday 28 June 2011

Στα δικαστήρια οι προμηθευτές ρεύματος για τις ζημιές από την απεργία.

Το αν οι αγωγές και οι μηνύσεις που θα καταθέσουν θα είναι μόνον εναντίον της ΔΕΗ ή θα επεκτείνονται στο ίδιο το συνδικάτο της ΓΕΝΟΠ και στον ΔΕΣΜΗΕ, διερευνούν οι ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στη λιανική ρεύματος, καθώς λόγω της απεργίας της ΓΕΝΟΠ γράφουν κάθε μέρα τεράστιες ζημιές. Οι επιστολές που έστειλαν στη ΔΕΗ, στη ΡΑΕ, στο ΔΕΣΜΗΕ και στο ΥΠΕΚΑ δεν είχαν κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα και η απόφαση πλέον είναι ειλημμένη για νομική διεκδίκηση, ανεξάρτητα από το ποιά θα είναι η εξέλιξη της απεργίας. Άλλωστε από τη μέχρι σήμερα πορεία των πραγμάτων, κάθε μία από τις μεγάλες εταιρείες λιανεμπορίου ρεύματος (Energa, Aegean power) ζημιώνεται καθημερινά με ποσά που υπερβαίνουν τα 200.000 ευρώ.

Και τούτο διότι η Οριακή Τιμή του Συστήματος έχει ανέβει κατακόρυφα λόγω του ότι πολλές από τις μονάδες της ΔΕΗ, λόγω της απεργίας, βρίσκονται εκτός λειτουργίας και δεν μπορούν να μπούν στο σύστημα. Οι εταιρείες εμπορίας, ως γνωστόν, αγοράζουν ρεύμα από τη χονδρεμπορική αγορά με βάση την Οριακή Τιμή, οπότε μια δραματική αύξησή της τις επιβαρύνει πολύ, αφού οι λιανικές τιμές είναι συμφωνημένες με τους πελάτες τους και συνεπώς δεν αλλάζουν.

Σημείο κλειδί, ως εκ τούτου, είναι ο τρόπος υπολογισμού της Οριακής Τιμής. Ειδικότερα το αν η ΔΕΗ θα πρέπει να δηλώνει στον Ημερήσιο Προγραμματισμό ως διαθέσιμες τις μονάδες που είναι κατειλημμένες από τους απεργούς. Με βάση τα όσα υποστηρίζουν οι ιδιωτικές εταιρείες, ο κώδικας επιτρέπει να μην υπολογίζονται στον Ημερήσιο Προγραμματισμό μόνον οι μονάδες που αντιμετωπίζουν τεχνικό πρόβλημα και όχι εκείνες που εμποδίζονται λόγω απεργίας. Έτσι, εάν όλες οι τεχνικώς εντάξει μονάδες δηλώνονται ως διαθέσιμες (ανεξάρτητα από το αν τελικά θα μπούν ή όχι) η Οριακή Τιμή θα υπολογίζεται με βάση τις δηλώσεις διαθεσιμότητας και άρα θα παραμένει στα φυσιολογικά επίπεδα, ενώ εάν δεν δηλώνονται, η Οριακή Τιμή εκτοξεύεται.

Νομική επιχειρηματολογία

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι νομικοί που μελέτησαν την υπόθεση για λογαριασμό των ιδιωτών, o Κώδικας Διαχείρισης του Συστήματος επιβάλλει στους κατόχους άδειας παραγωγής να υποβάλλουν προσφορές έγχυσης στο Σύστημα χωριστά για κάθε Κατανεμόμενη Μονάδα, με «πλήρως δεσμευτική Προσφορά Έγχυσης για κάθε Περίοδο Κατανομής κάθε Ημέρας Κατανομής και για το σύνολο της διαθέσιμης ισχύος της Μονάδας». Η υποχρέωση αυτή αναστέλλεται μόνο κατά τον χρόνο που η Μονάδα βρίσκεται σε Προγραμματισμένη Συντήρηση, είτε κατά τον χρόνο που ισχύει Δήλωση Ολικής μη Διαθεσιμότητας.

Οι 16 Θερμοηλεκτρικές Μονάδες της ΔΕΗ, συνολικής ισχύος περίπου 3.750 MW, οι οποίες έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, είναι όλες Κατανεμόμενες με βάση τον Κώδικα.

Μόνο τεχνικοί λόγοι

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως αναφέρει η συγκεκριμένη νομική ανάλυση είναι ότι, με βάση τον κώδικα, η Δήλωση Μη Διαθεσιμότητας γίνεται μόνο «σε περίπτωση βλάβης, η οποία εμπίπτει στην έννοια των απρόβλεπτων βλαβών μικρής κλίμακας και οφείλεται αποκλειστικά σε τεχνικά αίτια, που σχετίζονται με την λειτουργία ή την ασφάλεια των εγκαταστάσεων της Μονάδας».

Έτσι, όπως υποστηρίζει η πλευρά των προμηθευτών ρεύματος, «η θέση εκτός λειτουργίας των μονάδων της ΔΕΗ δεν οφείλεται σε βλάβη, αλλά σε απεργία των εργαζομένων της ΔΕΗ. Κατά συνέπεια, η υποχρέωση της ΔΕΗ να υποβάλει προσφορές έγχυσης για τις ανωτέρω μονάδες δεν έχει ανασταλεί. Άρα, όταν η ΔΕΗ θέτει τις συγκεκριμένες μονάδες εκτός λειτουργίας, παραβιάζει την υποχρέωσή της, και τούτο είτε υπέβαλε Δήλωση Μη Διαθεσιμότητας (επειδή η δήλωση αυτή δεν θα είναι νόμιμη) , είτε δεν υπέβαλε καν τέτοια δήλωση».

Σύμφωνα πάντα με τη συγκεκριμένη νομική ανάλυση, «σε περίπτωση μη υποβολής Δήλωσης ή απόφασης για ακύρωση Δήλωσης ή για μη αποδεκτή Δήλωση για Κατανεμόμενη Μονάδα από κάτοχο άδειας παραγωγής ο οποίος έχει σχετική υποχρέωση, ο Διαχειριστής του Συστήματος χρεώνει τον κάτοχο άδειας παραγωγής κατά το άρθρ. 73 με το χρηματικό ποσό [. . .]». Δηλαδή ο κώδικας ορίζει κύρωση.

Επιπλέον «η απεργία του προσωπικού του κατόχου της άδειας παραγωγής δεν αίρει την ευθύνη αυτού, αφού δεν προβλέπεται ως λόγος απαλλαγής από τις κυρώσεις που επιβάλλονται με την ανωτέρω διάταξη». Η απεργία του προσωπικού του υποχρέου, ως περιστατικό που ανάγεται στην σφαίρα ευθύνης του, δεν τον απαλλάσσει από την ευθύνη του για αδυναμία εκπλήρωσης, δηλώνεται χαρακτηριστικά.

Θα εξάγεται το ρεύμα

Τόσο πάντως ο ΔΕΣΜΗΕ όσο και η ΡΑΕ έχουν διατυπώσει την άποψη ότι κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων, η ΔΕΗ δεν πρέπει να δηλώνει διαθεσιμότητα παρά μόνον για τις μονάδες που πράγματι μπορούν να δουλέψουν. Στην αντίθετη περίπτωση, υποστηρίζουν, η χαμηλή Οριακή Τιμή οδηγεί σε πιθανές εξαγωγές ενέργειας που είναι απαραίτητη, και επιπλέον ο ΔΕΣΜΗΕ θα αδυνατεί να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι ως επακόλουθο των ζημιών που υπόκεινται οι ιδιωτικές εταιρείες, εκφράζονται φόβοι ότι θα προκύψει πρόβλημα και στο ΔΕΣΜΗΕ ή την ΔΕΗ (ως διαχειριστή του δικτύου) καθώς οι εταιρείες δεν θα μπορούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για την αγορά ρεύματος ή για την χρήση του δικτύου.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/73d9f702-7cd4-48dc-98b5-5d84730c4552

No comments: