Friday 24 June 2011

Στοιχεία με το σταγονόμετρο για την επένδυση «ψυχρής σύντηξης» στην Ξάνθη.

Σε πολύ γενικές πληροφορίες, χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες για το business plan, το χρονοδιάγραμμα, τη χρηματοδότηση και τη μετοχική σύνθεση του επιχειρηματικού σχήματος, περιορίστηκε η σημερινή παρουσίαση του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας Defkalion Green Technologies SA. Το σχέδιο αφορά, όπως έχει γράψει ήδη το energypress, τη βιομηχανική εφαρμογή της περίφημης επιστημονικής ανακάλυψης «ψυχρής σύντηξης νικελίου και υδρογόνου» των Ιταλών καθηγητών Sergio Foccardi και Andrea Rossi που έχει δημιουργήσει μεγάλο ενδιαφέρον διεθνώς.

Παρών στην συνέντευξη που έγινε στο δημαρχείο Παλαιού Φαλήρου και είχε περισσότερο χαρακτηριστικά ενθουσιώδους πατριωτικής εκδήλωσης και λιγότερο επενδυτικής παρουσίασης, ήταν ο ίδιος ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μπολόνια και εφευρέτης κ. Andrea Rossi, ενώ στο πάνελ εκ μέρους των επενδυτών ήταν οι κ.κ. Ξανθούλης και Στρεμμένος. Παρόντες στο ακροατήριο επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης κ. Σωκράτης Ξυνίδης και ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Χρήστος Σπίρτζης.

Σύμφωνα με όσα είπαν οι ομιλητές, θα στηθούν στην Ξάνθη τρείς βιομηχανικές μονάδες, η κάθε μία από τις οποίες θα στοιχίσει «περίπου 70 – 80 εκατ. ευρώ». Η μία θα παράγει μαζικά «το μυστικό», δηλαδή τον αντιδραστήρα νικελίου – υδρογόνου, η δεύτερη, με βάση τον αντιδραστήρα, θα παράγει μονάδες οικιακής χρήσης για την παραγωγή θερμικής ενέργειας δυναμικότητας 10 – 30 KW και η τρίτη θα παράγει μεγάλες μονάδες 1 – 3 MW.

Παρότι οι επενδυτές δεν θέλησαν να μπούν σε λεπτομέρειες, βεβαίωσαν ότι μέσα στο 2011 θα υπάρχει συστηματική βιομηχανική παραγωγή. Τον Ιανουάριο του 2012 προγραμματίζεται η εισαγωγή στην αγορά των μικρών μονάδων οικιακής χρήσης. Το κόστος κτήσης της συσκευής θα είναι «περίπου 4.000 με 5.000 ευρώ» και θα υπερκαλύπτει τις ανάγκες μιας κατοικίας 200 τ.μ.

Η χρηματοδότηση είναι απολύτως ιδιωτική και προέρχεται από κεφάλαια που διαθέτουν εννέα Ελληνοκαναδοί, οι οποίοι έχουν συστήσει τη μητρική κυπριακή εταιρεία, η οποία θα συμμετέχει κατά 64% στην εταιρεία Defkalion Green Technologies SA που θα υλοποιήσει τις επενδύσεις. Το υπόλοιπο 36% ανήκει σε διάφορους έλληνες επενδυτές, κανείς εκ των οποίων δεν έχει μεγάλο ποσοστό.

Σύμφωνα πάντα με τους επενδυτές έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συζητήσεις με τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, η οποία παράγει ως γνωστόν σιδηρονικέλιο, αλλά μπορεί να παράξει και καθαρό νικέλιο που είναι βασικό συστατικό της αντίδρασης στην «εφεύρεση Foccardi – Rossi».

Το προϊόν

Αφετηρία της υπόθεσης είναι η επαναστατική εφεύρεση του αντιδραστήρα σύντηξης Υδρογόνου και Νικελίου (ψυχρή σύντηξη σε ελεγχόμενο περιβάλλον), που έγινε από δυο ιταλούς επιστήμονες του πανεπιστήμιου της Μπολόνια, τους Sergio Foccardi και Andrea Rossi, η οποία παρουσιάστηκε επίσημα στις 14 Ιανουαρίου στην Ιταλία. Με βάση την ανακάλυψη αυτή μπορεί να παραχθεί φθηνή ενέργεια, με πολύ χαμηλό κόστος, σχεδόν μηδαμινό σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα, αφού ο αντιδραστήρας μπορεί να παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει για τη λειτουργία του.

Τα δικαιώματα για την αξιοποίηση και την βιομηχανική εκμετάλλευση (για μη στρατιωτικούς σκοπούς) της εφεύρεσης των Ιταλών για όλο τον κόσμο εκτός από την Αμερική τα πήρε η εταιρεία Defkalion. Η εταιρεία φρόντισε, στηριζόμενη σε έλληνες επιστήμονες, να «μεταφράσει» τεχνικά τα επιστημονικά αποτελέσματα και να δημιουργήσει μια συσκευή η οποία μετά την αρχική ενεργοποίηση της, παράγει θερμότητα χωρίς την ανάγκη περαιτέρω τροφοδοσίας και μάλιστα χωρίς να δημιουργεί ρύπους ή επιβλαβείς για τον άνθρωπο ακτινοβολίες. Η θερμική αυτή ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ζεστού νερού και τη θέρμανση χώρων. Ένα ποσοστό της, γύρω στο 40%, μπορεί να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια μέσω ενός απλού μηχανισμού.

Η περίσσεια ηλεκτρική ενέργεια, όπως συμβαίνει και με τις οικιακές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, μπορεί να διοχετεύεται στο ηλεκτρικό σύστημα και θα αγοράζεται από τη ΔΕΗ, δίνοντας εισόδημα στον παραγωγό. Η μέθοδος, πέρα από την οικιακή χρήση, μπορεί να εφαρμοστεί για παραγωγή ενέργειας στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, στη βιοτεχνία, στις επιχειρήσεις, στα δημόσια κτήρια και, υπό προϋποθέσεις, στη βιομηχανία.

Η επιστημονική βάση της μονάδας

Η ψυχρή σύντηξη, η διαδικασία δηλαδή στην οποία στηρίζεται επιστημονικά η μονάδα, αποτελεί ένα «θερμό» πεδίο της φυσικής που έχει προκαλέσει τα τελευταία χρόνια έντονες συζητήσεις . Πρόκειται για μια αντίδραση που συμβαίνει σε θερμοκρασίες δωματίου, κατά την οποία δύο μικρότεροι πυρήνες συνενώνονται για να σχηματίσουν ένα μεγαλύτερο απελευθερώνοντας ταυτόχρονα μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Στη δεκαετία του ΄80 οι Pons και Fleishmann υποστήριξαν ότι είχαν επιτύχει μια αντίδραση ψυχρής σύντηξης, όμως το πείραμά τους δεν μπόρεσε να επαναληφθεί. Από τότε οποιαδήποτε άλλη θεωρία και υπόθεση περί της ψυχρής σύντηξης απορρίφθηκε δημιουργώντας έτσι ένα επιστημονικό ρεύμα επιφυλακτικότητας πάνω στο θέμα. Παρόλο αυτό τον σκεπτικισμό οι δύο επιστήμονες, ο μηχανικός Andrea Rossi και ο καθηγητής Sergio Focardi του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, επέδειξαν δημόσια στις 14 Ιανουαρίου του εφετινού χρόνου, μια συσκευή ψυχρής σύντηξης ικανή να παράγει 12.400 Wh θερμικής ενέργειας εισάγοντας μόλις 400 W ενέργειας. Οι Ιταλοί επιστήμονες παρουσίασαν δηλαδή ένα νέο τρόπο παραγωγής πράσινης ενέργειας με κοινά υλικά (Νικέλιο και Υδρογόνο παρουσία καταλύτη), με μικρό κόστος και χωρίς εκπομπή ρύπων ή ραδιενεργών αποβλήτων. Τα αποτελέσματά τους επιβεβαιώθηκαν ήδη από ανεξάρτητες μετρήσεις τρίτων και τυγχάνουν θετικής κριτικής από φυσικούς πρώτου μεγέθους, όπως ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Uppsala Sven Kullander, πρόεδρος της National Academy of Sciences Energy Committee, ο Hanno Essén, καθηγητής της Swedish Royal Institute of Technology, ο Dr Edmud Storms κ.α.

Όπως είπε στη σημερινή παρουσίαση ο καθηγητής Rossi, η εφεύρεση έχει λάβει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στην Ιταλία και περιμένει την αντίστοιχη πιστοποίηση για τις υπόλοιπες χώρες.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/5a1d3635-5ac1-47a0-a6b7-d277f3043285

No comments: