Thursday 23 June 2011

Άδειες κατά προτεραιότητα στις επενδύσεις βιομάζας.

Σειρά ρυθμίσεων που θα δίνουν άμεση προτεραιότητα στην αδειοδότηση σταθμών παραγωγής ενέργειας από βιομάζα και ειδικά από γεωργικά και κτηνοτροφικά απόβλητα, επεξεργάζεται η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ.

Αντικειμενικός σκοπός των υπό διαμόρφωση διατάξεων είναι να «περάσουν μπροστά», όσον αφορά την ταχύτητα και σειρά αδειοδότησης, όλες οι σχετικές επενδύσεις, καθώς θεωρείται ότι, εκτός από την ενεργειακή πλευρά τους, είναι μια άριστη λύση για τη διαχείριση των συγκεκριμένων αποβλήτων.

Ταυτόχρονα, για τον τομέα της βιομάζας κάνει ειδική αναφορά ο κανονισμός αδειοδοτήσεων ΑΠΕ για τον οποίο εξέδωσε χθες γνωμοδότηση η ΡΑΕ. Συγκεκριμένα, για τις διατάξεις που αφορούν τους σταθμούς Βιομάζας, και ειδικότερα για τον καθορισμό συγκεκριμένου ποσοστού βιοαποικοδομήσιμου κλάσματος, πάνω από το οποίο το καύσιμο αδειοδοτείται ως ΑΠΕ, η Αρχή επισημαίνει τα ακόλουθα:

«Kατά τη δημόσια διαβούλευση του σχεδίου του Κανονισμού Αδειών Παραγωγής, διατυπώθηκαν από όλους τους συμμετέχοντες στο θέμα, πλην ενός, έντονες επιφυλάξεις και αντιρρήσεις σχετικά με την αρχική πρόβλεψη του σχεδίου Κανονισμού, σύμφωνα με την οποία τέθηκε ως βασική προϋπόθεση αδειοδότησης ως ΑΠΕ για τη μονάδα καύσης αποβλήτων, να είναι η καύσιμη πρώτη ύλη 100% βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα αστικών αποβλήτων, με μικρή απόκλιση της τάξεως του 3%. Ειδικότερα, τα υποβληθέντα σχόλια συνέτειναν στο γεγονός ότι η πρόβλεψη αυτή αντιβαίνει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις διεθνείς πρακτικές, και ουσιαστικά αποκλείει την εφαρμογή, ως ΑΠΕ, των τεχνολογιών ενεργειακής αξιοποίησης σε δευτερογενή απορριμματογενή καύσιμα (όπως π.χ. το RDF και το SRF). Επιπλέον, υποστηρίχθηκε ότι η απαίτηση για πλήρη διαχωρισμό του βιοαποικοδομήσιμου κλάσματος, όπως εξάγεται από το κείμενο του αρχικού σχεδίου Κανονισμού Αδειών, ούτε εφικτή είναι, αλλά και δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση τη φιλικότερη προς το περιβάλλον αξιοποίηση της βιομάζας».

Οι παραπάνω ισχυρισμοί κρίθηκε από τη ΡΑΕ ότι είναι τεκμηριωμένοι και σύμφωνοι με το πνεύμα και το γράμμα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Για το λόγο αυτό η ΡΑΕ προχώρησε σε υιοθέτηση ελάχιστου απαιτούμενου ποσοστού βιοαποικοδομήσιμου κλάσματος το οποίο θα ανέρχεται στο 65%.

Ωστόσο, η Αρχή σημειώνει ότι για το θέμα θα κληθεί να αποφασίσει τελικά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα της ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων και απορριμμάτων έχει συγκεντρώσει έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον και ως εκ τούτου οι αποφάσεις της κυβέρνησης αναμένονται με ενδιαφέρον.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/5ef430e4-4cb5-4e5e-89ef-225447ff47d7

No comments: