Monday 27 June 2011

Θέμα με τους «χάρτες» άνοιξε η διαβούλευση για τις σεισμικές έρευνες.

Ολοκληρώνεται σήμερα η διαβούλευση για το κείμενο της πρόσκλησης του ΥΠΕΚΑ για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών μη αποκλειστικής χρήσης στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου, της Δ. Ελλάδας και νοτίως της Κρήτης και από τα σχόλια που υποβλήθηκαν ξεχωρίζουν κάποιες επώνυμες αναφορές σε σχέση με τους χάρτες που συνοδεύουν την προκήρυξη.

Συγκεκριμένα αρκετοί μετέχοντες στη διαβούλευση, μεταξύ των οποίων και ο υποναύαρχος ΠΝ (ε.α.) Ηρακλής Καλογεράκης επισημαίνουν ότι η αρχική εικόνα του χάρτη, φαίνεται ότι το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας μας προς την πλευρά της Λιβύης λαμβάνει υπόψη κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου της Θαλάσσης τον «κλειστό» κόλπο Σύρτης.

Στο ίδιο μήκος κύματος αναφέρονται και άλλα σχόλια επί της διαβούλευσης που διατυπώνουν ερωτηματικά σε σχέση με τους χάρτες που συνοδεύουν την προκήρυξη. Μάλιστα ο χάρτης είναι σε τόσο ευρεία κλίμακα ώστε είναι ιδιαίτερα δύσκολο να πιθανολογήσει κάποιος εάν έχει ληφθεί υπόψη π.χ. η δυνητική ΑΟΖ της Γαύδου ή εάν όπως σχολίασε ο ναύαρχος Καλογεράκης, έχει ληφθεί υπόψη ο «κλειστός» κόλπος της Σύρτης.

Σημειώνεται ότι η Ε.Ε. και το ΔΔΘ απαγορεύουν ρητά τους κλειστούς κόλπους.

Ένα ακόμη θέμα που «ανοίγουν» τα σχόλια της διαβούλευσης αφορά γενικότερα στον προσδιορισμό του χώρου έρευνας. Συγκεκριμένα αρκετοί συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στην περίπτωση της Κρήτης, όπου διακόπτεται αμέσως μετά τη Σητεία με κάθετη γραμμή η νοητή γραμμή ορισμού της περιοχής.

Non exclusive

Το κείμενο της πρόσκλησης αφορά στα περίφημα non exclusive data /surveys δηλαδή των μη αποκλειστικών δεδομένων / ερευνών από διεθνείς γεωφυσικές εταιρίες, που αναλαμβάνουν με δικά τους έξοδα τις έρευνες.

Με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση

Διεθνείς γεωφυσικές εταιρείες θα αναλάβουν με δικό τους κόστος και εξοπλισμό, να υλοποιήσουν έρευνες σε μεγάλες εκτάσεις.

Τα τεχνικά και επιστημονικά δεδομένα που θα συγκεντρωθούν, θα παραδοθούν στο ελληνικό δημόσιο, ενώ οι εταιρείες μπορούν να τα εκμεταλλευτούν για συγκεκριμένο διάστημα, διαθέτοντας τα σε πετρελαϊκές εταιρείες που σχεδιάζουν να επενδύσουν σε έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Μέρος των εσόδων το καρπώνεται το δημόσιο.

Τα αποτελέσματα αξιολογούνται και ανάλογα με τις πιθανότητες που δίνουν, το Δημόσιο μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της παραχώρησης "οικοπέδων" για αναλυτικότερες έρευνες σε πετρελαϊκές επιχειρήσεις.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/46169746-d3ac-44f0-b4ff-53e2ebd6027e

No comments: