Saturday 25 June 2011

Ετοιμάζεται το φωτοβολταϊκό «μελάνι» !

Η ανάπτυξη της νανοτεχνολογίας σε συνδυασμό με τις επιστήμες του κλάδου της ενέργειας έδωσαν τα τελευταία χρόνια τη δυνατότητα για παραγωγή φωτοβολταϊκών τα οποία ψεκάζονται σαν σπρέι επάνω σε επιφάνειες. Με τον τρόπο αυτό, παρέχεται μια μεγαλύτερη ευελιξία, καθώς οι πλευρές των κτιρίων και άλλων εγκαταστάσεων μπορούν να φιλοξενήσουν τα εν λόγω συστήματα. Βεβαίως, η μέθοδος δεν είναι τελειοποιημένη ακόμα, αλλά αποτελεί ένα πιθανό σημάδι για το μέλλον.

Το λεγόμενο φωτοβολταϊκό «μελάνι» θα μπορούσε να αντικαταστήσει κάποια στιγμή τα συνηθισμένα πανέλα διότι είναι φθηνότερο στην παρασκευή του, όπως σημειώνουν οι επιστήμονες. Ένα ίδρυμα το οποίο διεξάγει έρευνα επάνω σε αυτό το θέμα είναι το Πανεπιστήμιο του Τέξας. Εκεί παράγουν νανο-σωματίδια τύπου CIGS, τα οποία είναι 10.000 φορές λεπτότερα από μια ανθρώπινη τρίχα και μπορούν άνετα να «τυπωθούν» παντού.

Οι Τάσεις Σήμερα

Η εταιρεία Spark Solar φιλοδοξεί να κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής αυτού του είδους των προϊόντων, με σκοπό να κατακτήσει την αγορά σε χώρες που ανήκουν στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη, όπως η Αυστραλία. Ο τζίρος των προϊόντων αυτών ανήλθε το προηγούμενο έτος σε περίπου 135 εκατ. δολάρια, με αυξητικές τάσεις.
Επίσης, η ανάπτυξη των φ/β που ψεκάζονται ανοίγει πολλές δυνατότητες για εφαρμογές σε κτίρια, ή ακόμη και σε αεροσκάφη και πλοία. Η νορβηγική εταιρεία Ensol αναπτύσσει έναν τύπο φ/β λεπτού υμενίου που χρησιμοποιεί την εν λόγω τεχνολογία με σκοπό να επιτύχει απόδοση 20% ως το 2016. Σήμερα, τα περισσότερα συστήματα αυτού του είδους «πιάνουν» μόλις 1% και οι επιστήμονες θεωρούν ότι αν αυξηθεί το ποσοστό στο 10%, τότε η τεχνολογία θα θεωρηθεί οικονομική για ευρεία χρήση.

http://www.ecofinder.gr/news/ΕΝΕΡΓΕΙΑ/1/Ετοιμάζεται_το_φωτοβολταϊκό_μελάνι

No comments: