Thursday 30 June 2011

Ξεκίνησαν σήμερα οι δημοπρασίες δικαιωμάτων ρύπων στο Χ.Α.

Την έναρξη της διαπραγμάτευσης των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών κήρυξε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με την ευκαιρία της Πρώτης Τακτικής Δημοπρασίας Διάθεσης Δικαιωμάτων Εκπομπής Αερίων.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι κ. κ. Γιάννης Μανιάτης, υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Αναστάσης Γαβριηλίδης, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Άρης Αλεξόπουλος Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΚΑ, Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης, γενικός γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, εκπρόσωποι των Μελών του Χ. Α. καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) ανέλαβε την πρωτογενή δημοπράτηση των αδιάθετων Δικαιωμάτων Εκπομπής εντός της Ευρωπαϊκής Κοινότητας από την αποθήκη νεοεισερχομένων, περιόδου 2008-2012. Κατά τις δημοπρασίες που θα πραγματοποιηθούν, το Ελληνικό Δημόσιο θα προσφέρει πρωτογενώς το ετήσιο σύνολο, για το έτος 2011, των 10 εκατομμυρίων Δικαιωμάτων Εκπομπής (EUAs). Η πρώτη έκτακτη δημοπρασία είχε ήδη πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου 2011.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια του σύντομου χαιρετισμού του, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είναι ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για εμάς γιατί με αυτή την πρώτη τακτική δημοπράτηση δίνεται η δυνατότητα οι πόροι που θα προέλθουν να χρησιμοποιηθούν σε όφελος της πράσινης οικονομίας, νέων αναπτυξιακών επιλογών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ταυτόχρονα είναι εξαιρετικής σημασίας το ότι η δημοπράτηση αυτή, γίνεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ήταν μια συνειδητή μας επιλογή να εμπιστευτούμε το ελληνικό Χρηματιστήριο. »

Ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης είπε μεταξύ άλλων: «Η επέκταση των δραστηριοτήτων των Χρηματιστηρίων, με την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση νέων προϊόντων και τη δημιουργία νέων αγορών, βοηθούν στο να αναδεικνύουν το ρόλο τους στην λειτουργία των διεθνών οικονομιών. Το ελληνικό Χρηματιστήριο ακολουθώντας πιστά τις εξελίξεις προσφέρει την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, προκειμένου να εξυπηρετήσει την εκποίηση των αδιανέμητων δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που το ΥΠ. ΕΚΑ έχει στην κατοχή του. Με την τιμή που μας κάνει το ΥΠΕΚΑ να εμπιστευτεί την αγορά μας αλλά και με την ουσιαστική υποστήριξη των Μελών μας πιστεύουμε ότι η δυνατότητα διεύρυνσης της γκάμας των επενδυτικών επιλογών που δίνουμε με την ενέργεια αυτή, θα είναι επιτυχής και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια καινούργια αγορά»

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/c7a34fc6-f4ce-4321-a96b-a5a699ff8fe5

No comments: