Friday 24 June 2011

Υπογραφές για το 7ο αιολικό πάρκο της Κύπρου.

Σήμερα αναμένεται να υπογραφεί στο Υπουργείο Εμπορίου της Κύπρου η σύμβαση επιδότησης για το έβδομο αιολικό πάρκο της χώρας, της Εταιρείας «Ketonis Development Ltd».

Το αιολικό πάρκο θα υλοποιηθεί στην περιοχή Μαρί στην επαρχία Λάρνακας με κόστος που θα φτάσει τα 10,1 εκ. ευρώ.

Οι εργασίες για την κατασκευή του πάρκου θα ξεκινήσουν άμεσα και θα ολοκληρωθούν το δεύτερο τετράμηνο του 2012.

Το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο θα είναι συνολικής δυναμικότητας 6ΜW (4 Ανεμογεννήτριες τύπου «Vensys -V- 82» δυναμικότητας 1.5MW έκαστη), ενώ η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αυτό αναμένεται να φθάνει 11293 MWh.

Η υπογραφή της σύμβασης, με διάρκεια 20 ετών, γίνεται στο πλαίσιο του Σχεδίου Παροχής Χορηγιών για ενθάρρυνση ηλεκτροπαραγωγής από μεγάλα αιολικά, ηλιοθερμικά, φωτοβολταϊκά συστήματα και αξιοποίηση της βιομάζας, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τα έσοδα του αιολικού πάρκου θα προέρχονται από την τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας στην ΑΗΚ και από την επιδότηση από το Ειδικό Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας. Η συνολική τιμή πώλησης θα είναι 0.166 ευρώ για κάθε παραγόμενη KWh, η οποία θα διοχετεύεται στο δίκτυο μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού.

Με τη δημιουργία του έβδομου αιολικού πάρκου, η συνολική δυναμικότητα των αιολικών πάρκων που έχουν ενταχθεί στο Σχέδιο Χορηγιών για Ενθάρρυνση της Ηλεκτροπαραγωγής από μεγάλα εμπορικά αιολικά πάρκα στην Κύπρο θα ανέλθει στα 163.5 MW.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/10ffa115-9371-45c4-95db-926022aa44ee

No comments: