Thursday 23 June 2011

Βιοκαύσιμα: Στα αζήτητα το εγχώριο βιοντίζελ.

«Θολό» είναι το τοπίο γύρω από το μέλλον των ελληνικών εταιρειών παραγωγής βιοκαυσίμων, οι οποίες δηλώνουν «όμηροι» αποφάσεων των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος-Κλιματικής Αλλαγής και Οικονομικών, βάσει των οποίων έμειναν φέτος στα αζήτητα 30.000 κυβικά μέτρα εγχώριου βιοντίζελ και άνοιξε ο δρόμος για υπέρμετρες εισαγωγές ξένου ανάλογου προϊόντος.

Όπως υπογραμμίστηκε στη Θεσσαλονίκη, 16 εταιρείες του κλάδου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, καθώς έχουν σταματήσει την παραγωγή και βρίσκονται σε αδράνεια σχεδόν από τις αρχές Μαΐου. Η αιτία του φετινού προβλήματος έγκειται στο ότι ο Οργανισμός Πληρωμών-Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων, Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), μέσω του ΥΠΕΚΑ, στηριζόμενος σε ένα μη τεκμηριωμένο σύστημα αξιολόγησης, όπως ισχυρίζονται οι εταιρείες, αναγνώρισε μικρότερο αριθμό στρεμμάτων γης στους καλλιεργητές και κατ΄επέκταση στις ελληνικές επιχειρήσεις βιοντίζελ, μειώνοντας την ποσόστωσή τους.

Ξένες εταιρείες

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση ξένων εταιρειών παραγωγής βιοντίζελ, οι οποίες μάλιστα διαθέτουν το προϊόν τους στην Ελλάδα πιο ακριβά, με τελική κατάληξη να διευρυνθούν οι εισαγωγές και να μειωθούν οι πωλήσεις εγχώριου προϊόντος.
Οι εισαγωγικές εταιρείες βιοντίζελ, έπειτα απ΄αυτή την εξέλιξη, αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά 42%, ενώ οι ελληνικές εταιρείες κατέγραψαν μείωση τζίρου 20-30%. Συνολικά 300.000 στρέμματα σχετικών αγροτικών καλλιεργειών ενεργειακών φυτών έμειναν εκτός ποσόστωσης. Ο τζίρος του βιοντίζελ στην Ελλάδα (εγχώριου και εισαγόμενου) διαμορφώνεται στα 210 εκατ. ευρώ, αλλά οι ελληνικές μονάδες παραγωγής, μετά τις αποφάσεις των συναρμόδιων υπουργείων, από 92.000 κυβικά μέτρα, τα οποία διέθεταν στην αγορά, έπεσαν στα 62.000 κυβικά μέτρα. «Από τις 10 Μαΐου 2011 σταμάτησε η παραγωγή μας. Τα 50 άτομα του εργατικού δυναμικού στην παραγωγική μονάδα μας στο Κιλκίς είναι σε διαθεσιμότητα» επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικά Βιοπετρέλαια ΑΒΕΕ», Μιχάλης Μαρουλάκης.

http://www.ecofinder.gr/news/ΕΝΕΡΓΕΙΑ/1/Βιοκαύσιμα_Στα_αζήτητα_το_εγχώριο_βιοντίζελ

No comments: