Friday 24 June 2011

ΕΒΙΚΕΝ: Πλήγμα για τη βιομηχανία η επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο.

Τον περασμένο μήνα τουλάχιστον δύο ενεργοβόρα εργοστάσια μεγάλου βιομηχανικού ομίλου δεν λειτούργησαν καθόλου, ενώ με αυτά που συμβαίνουν το φαινόμενο θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί. Θα εκπλαγείτε εάν μάθετε πόσο εύκολο είναι να μετακομίσει ένα εργοστάσιο και αυτό δεν είναι απειλή, είναι μια πραγματικότητα για τη βιομηχανία. Με αυτά τα λόγια, υψηλόβαθμο στέλεχος βιομηχανικού ομίλου περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην ελληνική βιομηχανία, η οποία εν μέσω της σφοδρότατης κρίσης βλέπει αλλεπάλληλες αυξήσεις σε διάφορες χρεώσεις και φόρους να δίνουν το τελειωτικό χτύπημα.

Τελευταίο «κρούσμα» που αναδεικνύει η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας ΕΒΙΚΕΝ είναι η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο. Το πραγματικό... «ενδιαφέρον» με το οποίο προσεγγίζει η κυβέρνηση την υπόθεση ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα φαίνεται όχι μόνο από το γεγονός ότι επιβάλλεται φόρος αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο γίνεται αυτό. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία η επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο δεν είναι υποχρεωτική ωστόσο υπάρχει ελάχιστο όριο 0,54 €/MWh. Σημειωτέον ότι 7 χώρες στην Ε.Ε. δεν έχουν καθόλου ΕΦΚ και η συντριπτική πλειονότητα έχει το κατώτατο όριο. Ωστόσο με βάση την απόφαση που ελήφθη στην Ελλάδα επιβάλλεται ΕΦΚ 5,4 €/MWh, τιμή που μεταφράζεται για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες σε συνολικό κόστος της τάξης των 50 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον δε ότι ακόμη και στις χώρες –πέντε στον αριθμό– που υπάρχει υψηλότερος φόρος, κάθε χρόνο στο τέλος του έτους υπάρχει επιστροφή ώστε το έξοδο που προκύπτει να ισούται με το κατώτατο πλαφόν που ορίζει η Ε.Ε.

Σημειώνεται δε ότι η επιβολή ΕΦΚ στο αέριο συνδυάζεται με την εφαρμογή πολύ υψηλού ΕΦΚ στην ηλεκτρική ενέργεια που επιβλήθηκε πέρυσι αλλά και την αναμενόμενη περαιτέρω αύξηση των βιομηχανικών τιμολογίων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΒΙΚΕΝ, οι βιομηχανίες με μέση κατανάλωση στη χώρα μας, πληρώνουν 60 έως 100% ακριβότερο φυσικό αέριο σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε. ή γειτονικές. Για παράδειγμα είμαστε 100% πιο ακριβοί σε σύγκριση με τη Μ. Βρετανία ενώ και με τη Βουλγαρία υφίστανται σημαντικές διαφορές.

Το ερώτημα που θέτουν πηγές της ΕΒΙΚΕΝ είναι εάν έχει συνειδητοποιηθεί από την πλευρά της κυβέρνησης τι σημαίνει στην πράξη το συγκεκριμένο μέτρο όπως προετοιμάζεται να εφαρμοστεί. «Εκτιμούμε ότι τελικά το έσοδο θα είναι μικρότερο για το κράτος, καθώς θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε συρρίκνωση δραστηριότητας και άρα απώλεια εσόδων από τελικά προϊόντα (ΦΠΑ)» αναφέρουν οι πηγές της ΕΒΙΚΕΝ.

Ειδικά για κλάδους όπου ο διεθνής ανταγωνισμός είναι πολύ έντονος και ταυτόχρονα το ενεργειακό κόστος αποτελεί σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει την τιμή του τελικού προϊόντος, η επιβολή του φόρου εκτιμάται ότι θα φέρει σοβαρότατα προβλήματα. «Ανοίγουμε ξανά τις πόρτες της χώρας μας στον τουρκικό χάλυβα» αναφέρουν ως παράδειγμα οι ίδιες πηγές.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/a47b7863-fa0b-441c-af32-accb9d534eb0

No comments: