Thursday 30 June 2011

Σε λειτουργία τέθηκε αγωγός που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Xinjiang στην Σαγκάη.

Ο δεύτερος κινεζικός αγωγός φυσικού αερίου με κατεύθυνση από Δύση προς την Ανατολή ετέθη σήμερα σε λειτουργία, σύμφωνα με το κρατικό κινεζικό πρακτορείο Xinhua. Ο αγωγός θα προμηθεύει φυσικό αέριο από την Κεντρική Ασία προς 15 επαρχίες και αυτόνομες περιοχές της χώρας.

Ο αξίας 21,97 δις δολ., που συνδέει την βορειοδυτική αυτόνομη περιοχή του Xinjiang με την Σαγκάη στα ανατολικά και το Guangzhou και το Χονγκ Κονγκ στα νότια, έχει ετήσια δυναμικότητα μεταφοράς 30 bcm, ενώ προβλέπεται να λειτουργήσει για 30 χρόνια.

Η λειτουργία του, μήκους 8.704 χλμ. θα βοηθήσει να ξεπεραστούν οι σφιχτές προμήθειες φυσικού αερίου και να αυξήσουν τη χρήση καθαρότερων καυσίμων.
Ο Κεντροασιατικός αγωγός φυσικού αερίου, που συνδέει το Τουρκμενιστάν με την Βορειοδυτική Κίνα, μετέφερε πάνω από 5,7 bcm στην Κίνα κατά τους πρώτους 5 μήνες λειτουργίας του εφέτος. Η δυναμικότητά του θα αυξηθεί στα 30 bcm ετησίως από τον Ιούνιο του 2012, ενώ σήμερα κυμαίνεται στα 17,7 bcm ετησίως.

Ας σημειωθεί ότι ο πρώτος εγχώριος αγωγός μεταφοράς αερίου από την Δύση προς την Ανατολή στην Κίνα βρίσκεται σε λειτουργία από τον Οκτώβριο του 2004, μεταφέροντας φυσικό αέριο από το Ταρίμ, στην αυτόνομη περιοχή του Xinjiang, προς την Σαγκάη. Έχει σχεδιαστεί ώστε να μεταφέρει 12 bcm ετησίως.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=47943

No comments: