Thursday 23 June 2011

Πλήγμα στις εξαγωγές η επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο.

Επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο, με την οποία εκφράζει την ανησυχία των μελών του για τις δυσμενείς συνέπειες που θα έχει στην ανταγωνιστικότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Φυσικό Αέριο, απέστειλε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων

Όπως επισημαίνει η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη, «η νέα αυτή επιβάρυνση κατά 10-15% του κόστους παραγωγής των ελληνικών βιομηχανικών προϊόντων απειλεί τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, ειδικά των πιο δυναμικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, οι οποίες θα είναι πλέον αδύνατο να ανταποκριθούν στις τρέχουσες και πολλαπλές υποχρεώσεις τους».

Ο ΠΣΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου «για τη συνολική μείωση των ελληνικών εξαγωγών, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη χώρα» και προειδοποιεί ότι η επιβολή στις ελληνικές βιομηχανίες ΕΦΚ φυσικού αερίου ως και 1,5 ευρώ/ Gigajoule, δηλαδή δεκαπλάσιου από το ελάχιστο όριο που προβλέπει η σχετική Κοινοτική Οδηγία, αφ’ ενός επιφέρει πλήγμα ανταγωνιστικότητας στα ελληνικά προϊόντα, τόσο σε σχέση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, όσο και –κυρίως- με τα προϊόντα τρίτων χωρών».

«Η εξωστρεφής ελληνική βιομηχανία έχει ανάγκη ελαφρύνσεων και όχι πρόσθετων επιβαρύνσεων», καταλήγει η κ. Σακελλαρίδη, σημειώνοντας ότι σήμερα δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιβεβαιώσουμε τη ρήση του Τζον Μάρσαλ, «που έλεγε ότι «η δύναμη του να φορολογείς ισοδυναμεί με τη δύναμη του να καταστρέφεις».

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/6597dcf5-d837-4af5-9923-740baf7b4fcb

No comments: