Monday 27 June 2011

Η διάσκεψη της Βιέννης για τη Φουκουσίμα.

Ολοκληρώθηκε η διάσκεψη της Βιέννης για την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα με προτάσεις για την ενίσχυση του ρόλου της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), αλλά χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις από τις χώρες να παραχωρήσουν εξουσίες στην πυρηνική Υπηρεσία του ΟΗΕ.

Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Γιουκίγια Αμάνο, είχε προτείνει οι χώρες να δεσμευτούν για επιθεωρήσεις για την πυρηνική ασφάλεια από την οργάνωσή του, οι οποίες είναι σήμερα σε εθελοντική βάση.

Το περιληπτικό επίσημο κείμενο της εβδομαδιαίας υπουργικής διάσκεψης, αναφέρει μόνο ότι «προτάθηκε να εξεταστεί» μια τέτοια ιδέα που θα αυξήσει την πυρηνική ασφάλεια. Ωστόσο, ο Αμάνο υποστήριξε ότι είχε λάβει επαρκή υποστήριξη.

«Το μεγαλύτερο επίτευγμα αυτής της υπουργικής διάσκεψης είναι ότι οι υπουργοί μου έδωσαν πολιτική καθοδήγηση και εντολή», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο Ιάπωνας πρώην διπλωμάτης είχε αναλάβει να καταρτίσει ένα σχέδιο δράσης μέχρι το Σεπτέμβριο, το οποία θα περιλαμβάνει πιθανώς ένα αυξημένο αριθμό εθελοντικών επιθεωρήσεων ασφάλειας.

Η σύνοψη όμως των εργασιών της διάσκεψης δεν αναφέρει την πιθανότητα αυτά τα πρότυπα να πρέπει να καταστούν νομικά δεσμευτικά.

Οι χώρες, επίσης, τόνισαν ότι η ΙΑΕΑ θα πρέπει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην παροχή πληροφοριών και αναλύσεων σχετικά με τα πυρηνικά ατυχήματα και τις επιθεωρήσεις για την ασφάλεια στο παγκόσμιο κοινό.

Ο Αμάνο προειδοποίησε ότι ο προϋπολογισμός του θα πρέπει να ενισχυθεί εάν η IAEA πρόκειται να πραγματοποιήσει αυτά τα πρόσθετα καθήκοντα.
«Δεν νομίζω ότι έχουμε επαρκείς οικονομικούς πόρους για να χρηματοδοτήσουμε μελλοντικές δραστηριότητες που δημιουργήθηκαν».

http://www.ecofinder.gr/news/ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ/1/Η_διάσκεψη_της_Βιέννης_για_τη_Φουκουσίμα

No comments: