Thursday 23 June 2011

Το μήνυμα Παπακωσταντίνου προς Βρυξέλλες για το φυσικό αέριο.

Απάντηση στις διακριτικές πλην σαφείς παρατηρήσεις της Κομισιόν για τους αγωγούς φυσικού αερίου, έδωσε με την ομιλία του στη βουλή ο νέος υπουργός περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής. Όπως είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην απελευθέρωση, καταθέτοντας το νομοσχέδιο για το τρίτο ενεργειακό πακέτο, εξασφαλίζοντας πρόσβαση στα δίκτυα, χωρίς διακρίσεις σε τρίτους, ιδιώτες και διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον.

Η αναφορά του κ. Παπακωνσταντίνου, όπως εκτιμούν πηγές της αγοράς, σχετίζεται ευθέως με τις πρόσφατες πιέσεις της Κομισιόν για το θέμα της εξαίρεσης πρόσβασης τρίτων στις νέες ενεργειακές υποδομές αερίου και ειδικότερα στους νέους αγωγούς.

Το θέμα έχει αναχθεί ως προτεραιότητα από τις Βρυξέλλες καθώς περιλαμβάνεται ως απαράβατος όρος στο τρίτο πακέτο και σχετίζεται πρωτίστως με τις προθέσεις της Ρωσίας γύρω από τον αγωγό South Stream. Έτσι στο αίτημα της Ρωσίας για την κατασκευή του περίφημου αγωγού, η Ε.Ε. απαντά ρητά και κατηγορηματικά ότι επί ευρωπαϊκού εδάφους δε νοείται δυνατότητα εξαίρεσης στην πρόσβαση τρίτων. Το ζήτημα είχε περιληφθεί και στις παρατηρήσεις της τρόικας κατά την προηγούμενη επίσκεψη στην Αθήνα, καθώς επισημάνθηκε ότι δεν υπάρχει έννοια «transit» στα επί ευρωπαϊκού εδάφους δίκτυα.

Η ελεύθερη πρόσβαση τρίτων στα νέα δίκτυα που αφορά όπως προαναφέρθηκε τους ρωσικούς αγωγούς, δυνητικά θα μπορούσε να ακουμπήσει και τον ITGI αν και για το υποθαλάσσιο κομμάτι έχει εξασφαλιστεί παλαιότερα εξαίρεση από την πρόσβαση τρίτων. Ωστόσο στα δίκτυα του ΔΕΣΦΑ, είναι ξεκάθαρη η θέση των Βρυξελλών ότι με βάση την κοινοτική νομοθεσία για την απελευθέρωση των αγορών υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση τρίτων στα δίκτυα μεταφοράς αερίου και απλώς ο διαχειριστής μεταφέρει όποιον κάτοχο άδειας έχει δυναμικότητα αερίου να διαμετακομίσει.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/295ce221-015a-489e-ae14-c54e66d13adf

No comments: