Wednesday 22 June 2011

"Γελούν" traders και ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί, "κλαίνε" ΔΕΗ και λιανέμποροι.

"Τρίβουν" τα χέρια τους οι traders και οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί, «κλαίνε» η ΔΕΗ και οι ανταγωνιστές της στη λιανική, όσο συνεχίζεται η απεργία της ΓΕΝΟΠ.

Την εικόνα αυτή παρουσιάζει η αγορά ηλεκτρισμού, από τη Δευτέρα και μετά οπότε και ξεκίνησε η απεργία του συνδικάτου, με μεγάλους κερδισμένους τους traders, που χθες εισήγαγαν από γειτονικές χώρες κοντά στα 1.000 μεγαβάτ, ποσότητα που σήμερα αναμένεται να ξεπερασθεί.

Το «νοκ- άουτ» 19 συνολικά μονάδων της ΔΕΗ (αργά χθες το απόγευμα οι απεργοί «έσβησαν» και τη Κομοτηνή, 300 μεγαβάτ), έχει σαν αποτέλεσμα να δουλεύουν στο φούλ οι ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που καταναλώνουν φυσικό αέριο, το οποίο βεβαίως είναι πολύ ακριβότερο του λιγνίτη, και έχει εκτοξεύσει την τιμή χονδρικής στα ύψη.

Χθες, η λεγόμενη οριακή τιμή έφτασε μέχρι τα 104 ευρώ/ MWh (για σήμερα εκτιμάται στα 95 ευρώ), όταν τις ημέρες που προηγήθηκαν της απεργίας έπαιζε από 35 έως 65 ευρώ η μεγαβατώρα. Για να αντιληφθεί κανείς τι συμβαίνει, την προηγούμενη εβδομάδα όχι μόνο δεν έγιναν εισαγωγές, αλλά αντίθετα εξάγαμε ρεύμα προς την Ιταλία, λόγω της υψηλότερης από την ελληνική, χονδρικής τιμής της γείτονος. Τώρα, γίνεται το ακριβώς αντίθετο.

Εκείνοι που μετρούν ζημιές, λόγω ακριβώς της εκτόξευσης της τιμής χονδρικής στα ύψη, είναι αφενός η ΔΕΗ που κάθε ημέρα που περνά εκτιμάται ότι «μπαίνει μέσα» γύρω στα 4 εκατ. ευρώ, και αφετέρου οι λιανέμποροι ανταγωνιστές της. Επειδή αγοράζουν ρεύμα από τη χονδρεμπορική, μια απότομη αύξηση της οριακής τιμής, τους επιβαρύνει πολύ, αφού οι λιανικές τιμές είναι συμφωνημένες με τους πελάτες τους και δεν μπορούν να τις αλλάξουν.

Νυχτερινό κύμα διακοπών

Στο μεταξύ, νυχτερινό κύμα διακοπών επεφύλασσε χθες στους καταναλωτές η απεργία της ΓΕΝΟΠ, καθώς αργά το απόγευμα το συνδικάτο «έσβησε» και τη μονάδα της Κομοτηνής, ισχύος 300 μεγαβάτ. Είχε προηγηθεί ένα σχεδόν «ήρεμο» 24ωρο, όπου χάρη στον δυνατό αέρα που διπλασίασε τη παραγωγή από ανεμογεννήτριες, και τις πολλές εισαγωγές, δεν χρειάστηκε να γίνουν περικοπές. Τα πράγματα όμως άλλαξαν από το απόγευμα και μετά, και στο επιτελείο του ΔΕΣΜΗΕ σήμανε συναγερμός.

Διότι με 19 μονάδες της ΔΕΗ εκτός λειτουργίας (17 «σβηστές» λόγω απεργίας και 2 σε βλάβη) το δυναμικό από εργοστάσια λιγνίτη και αερίου περιορίστηκε σε 4.600 MW, και μαζί με τα διαθέσιμα υδροηλεκτρικά (1.200 MW), τις εισαγωγές από γειτονικές χώρες (κοντά στα 1.000 MW) και τα αιολικά (400 MW), έφτανε μετά βίας στις οκτώ το βράδυ, στα 7.200 μεγαβάτ.

Με την εκτίμηση για τη ζήτηση στη βραδινή αιχμή (8:30-10) να διαμορφώνεται στα 7.500 μεγαβάτ, οι περικοπές ήταν μονόδρομος για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Έτσι, ο διαχειριστής του συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ) έδωσε εντολή στη ΔΕΗ για εκ περιτροπής ωριαίες περικοπές συνολικής ισχύος 250-300 MW (στο διάστημα 8:30-10:30), με συνέπεια η ζήτηση να «πέσει» τεχνητά στα 7.100-7.200 μεγαβάτ.

Το συμπέρασμα είναι ότι για δεύτερη συνεχή ημέρα, η απεργία της ΓΕΝΟΠ έφερε στα όρια του το σύστημα ηλεκτρισμού της χώρας, εικόνα που σύμφωνα με το συνδικάτο, θα επαναληφθεί και σήμερα. «Κάθε ημέρα που περνάει θα βγαίνει εκτός και μια μονάδα», είναι η στρατηγική της, χωρίς πάντως αυτό να οδηγήσει σε γενικευμένο μπλακ- άουτ, όπως διαβεβαιώνει το ίδιο το συνδικάτο.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/85e6ab22-28d9-4648-90e2-58d3de9a2e07

No comments: