Wednesday 29 June 2011

Γκάφα η διαφορετική φορολόγηση του πετρελαίου για θέρμανση.

Σε φιάσκο κινδυνεύει να οδηγηθεί το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για διαφορετική φορολόγηση του πετρελαίου που θα χρησιμοποιούν για τη θέρμανσή τους οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά από τον ερχόμενο χειμώνα.

Διότι, όπως εκτιμούν παράγοντες του κλάδου των πετρελαιοειδών δεν είναι δυνατό να εφαρμοσθεί ένα τέτοιο μέτρο, χωρίς να υπάρχει ένας μηχανισμός επιμερισμού του φόρου, για τις χιλιάδες των επιχειρήσεων ή τα συγκροτήματα γραφείων που στεγάζονται σε ορόφους κτιρίων, μαζί με διαμερίσματα.

Που στηρίζονται οι αμφιβολίες...

Οι αμφιβολίες των ανθρώπων του χώρου εδράζονται στο γεγονός ότι σε ένα κτίριο, η προμήθεια του πετρελαίου γίνεται στην ίδια δεξαμενή, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα ούτε η πώληση να γίνεται σε διαφορετικές τιμές ούτε να ακολουθεί επιμερισμός του κόστους σε νομικά και σε φυσικά πρόσωπα.

Κοντά στις αμφιβολίες αυτές, έρχεται και ο κίνδυνος η διαφορετική φορολόγηση να ανοίξει παράθυρο για ένα νέο κύκλο λαθρεμπορίου, με δέλεαρ τη διαφορά των φόρων ανάμεσα στο ίδιο προϊόν, το πετρέλαιο θέρμανσης. Στελέχη μάλιστα του κλάδου των πετρελαιοειδών ισχυρίζονται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ενημερωθεί για τους κινδύνους που κρύβει το μέτρο, και ότι δεν αποκλείεται, ακόμη και την τελευταία στιγμή, να αποσυρθεί.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα όσα περιλαμβάνονται στον εφαρμοστικό νόμο που ψηφίζεται αύριο στη Βουλή, οι επιχειρήσεις, από τη νέα σεζόν διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, θα το αγοράζουν στην τιμή του ντήζελ κίνησης ( 412 ευρώ/ χιλιόλιτρο), καθώς εξισώθηκαν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης. Όσο για τα νοικοκυριά προβλέπεται αύξηση του ειδικού φόρου από τα 21 στα 60 ευρώ/ χιλιόλιτρο, που σημαίνει ότι από τις 15 Οκτωβρίου και μετά, η λιανική του τιμή θα επιβαρυνθεί με περίπου 5- 6 λεπτά το λίτρο. Αν δηλαδή η διάθεσή του ξεκινούσε σήμερα, στην τιμή κλεισίματος του πετρελαίου θέρμανσης τον Απρίλιο (90 λεπτά/ λίτρο), θα πωλούνταν προς 96 λεπτά.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/c65df0b6-b84d-43ae-bf04-4bea90a652e7

No comments: