Monday, 20 June 2011

Τι βρίσκει μπροστά του ο Γ. Παπακωνσταντίνου στο ΥΠΕΚΑ.

Να ολοκληρώσει αυτό που ξεκίνησε ως υπουργός Οικονομικών, δηλαδή να φέρει σε πέρας το πολύπλευρο και πολυσύνθετο εγχείρημα των μεγάλων ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων, είναι η μεγαλύτερο από τα πολλά στοιχήματα που έχει μπροστά του ο νέος επικεφαλής του υπουργείου περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Όπως εκτιμά η ενεργειακή αγορά, το μεγάλο πλεονέκτημα του νέου υπουργού είναι ότι έχει ήδη πάρει μια πρώτη γεύση από τα προβλήματα αλλά και τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η κάθε αποκρατικοποίηση χωριστά, με την περίπτωση της ΔΕΗ να αποτελεί ίσως την πιο σύνθετη εξίσωση.

Όμως δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς το γεγονός ότι για παράδειγμα στη ΔΕΠΑ, ο κ. Παπακωσταντίνου έρχεται πλήρως ενημερωμένος για τα προβλήματα που παρουσιάζει η πώληση του ποσοστού που κατέχει το δημόσιο, τις σχέσεις και τις εκκρεμότητες μεταξύ ΔΕΠΑ και ΔΕΗ, καθώς επίσης και τις εναλλακτικές που υπάρχουν σε σχέση με την πώληση των δικτύων που ανήκουν στη θυγατρική ΔΕΣΦΑ.

Αλλά και η περίπτωση της πώλησης του ποσοστού του Δημοσίου στα Ελ.Πε. , αποτελεί μια υπόθεση που επίσης γνωρίζει καλά ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος και στο παρελθόν είχε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τη διοίκηση της εταιρείας πχ για το θέμα των μισθολογικών περικοπών στις εταιρείες που μετέχει το Δημόσιο.

Εκεί που τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα, ενώ και τα χρονικά περιθώρια πιέζουν ασφυκτικά, είναι στην περίπτωση της ΔΕΗ. Οποιαδήποτε συζήτηση για διάθεση ποσοστού ή πώληση περιουσιακών στοιχείων, περνά από δύο «συμπληγάδες». Η πρώτη ακούει στο όνομα ΓΕΝΟΠ, που ως γνωστόν δεν έδωσε ούτε 24ωρο χρονικό περιθώριο για να συζητήσει με το νέο υπουργό. Πέρα όμως από τους συνδικαλιστές, ο κ. Παπακωσταντίνου γνωρίζει πολύ καλά και για αυτό το λόγο τοποθέτησε την αποκρατικοποίηση στο τρίτο τρίμηνο του 2012, προηγείται η θεσμική διευθέτηση σημαντικών εκκρεμοτήτων που χρονίζουν και που θα πρέπει να επιλυθούν, με κυριότερη την ολοκλήρωση του λεγόμενου τρίτου πακέτου και την εφαρμογή του διαχωρισμού που θα ξεκαθαρίσει το κουβάρι των δικαιωμάτων επί των δικτύων.

Θεσμικά

Αλληλένδετες ως ένα βαθμό με τις αποκρατικοποιήσεις είναι και οι δύο νομοθετικές εκκρεμότητες, δηλαδή το περίφημο ενεργειακό νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της περίφημης οδηγίας 72/2009 και το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις νέες ΕΠΑ, τους αγωγούς και το φορέα για τους υδρογονάνθρακες. Το ενεργειακό νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση, αφορά πρωτίστως την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, αφού με βάση τις διατάξεις που θα εισάγει θα γίνει ο περίφημος διαχωρισμός των δικτύων, η δημιουργία των θυγατρικών για τη μεταφορά και τη διανομή. Σε μικρότερο βαθμό το ν/σ επηρεάζει και την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, εφόσον προχωρήσει η χωριστή πώληση των μετοχών στη μητρική και στη θυγατρική ΔΕΣΦΑ.

Σχετικό με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ είναι και το πολυνομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει την προκήρυξη των νέων ΕΠΑ.

Λιγνίτες

Παράλληλα με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ , «τρέχει» και η υπόθεση του μονοπωλίου της εταιρείας στους λιγνίτες. Ως γνωστόν υπάρχει σε εξέλιξη η διαδικασία των ισοδύναμων μέτρων με τα πολυδιαφημισμένα swaps. Το τελευταίο επεισόδιο στο συγκεκριμένο σίριαλ, αφορούσε στο αίτημα της ελληνικής πλευράς να παγώσει η διαδικασία ενόψει αποκρατικοποίησης. Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις, εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων, είχαν περάσει σε δεύτερη μοίρα. Γεγονός παραμένει ότι επί της ουσίας η απόφαση της Κομισιόν δεν έχει εφαρμοστεί και τα περιθώρια έχουν στενέψει δραματικά. Πάντως στο συγκεκριμένο θέμα δεν αποκλείονται και εκπλήξεις.

Βεύη

Η εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, που έχει εκ νέου «βαλτώσει» παρά το γεγονός ότι είχε εκδηλωθεί σημαντικό ενδιαφέρον από επενδυτές, αποτελεί μια ακόμη εκκρεμότητα που θα πρέπει να διευθετηθεί. Το ίδιο ισχύει και για άλλους διαγωνισμούς όμως η παραχώρηση γεωθερμικών πεδίων, στους οποίους έδωσαν το παρών ελληνικές και διεθνείς εταιρείες.

ΑΠΕ

Στις ΑΠΕ, όπου υπάρχει σημαντική κινητικότητα, ζητούμενο είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να διατηρηθεί η δυναμική του κλάδου. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να επιλυθούν χρονίζοντα προβλήματα συντονισμού των συναρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών.

Επίσης ζητούμενο παραμένει και η προώθηση των επενδύσεων για την αναβάθμιση και επέκταση των δικτύων που απαιτούνται για την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ. Τέλος λύσεις θα χρειαστούν και για το εγχείρημα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, με δεδομένες τις καθυστερήσεις που έχουν προκύψει στις γνωμοδοτήσεις (ΥΕΘΑ) που απαιτούνται για την προώθηση των απαραίτητων μελετών.

Από τον τομέα της πράσινης ενέργειας τέλος προέρχονται και δύο σημαντικές επενδύσεις – που εμφανίζουν μικρές ή μεγάλες εμπλοκές – στις οποίες έχει «ποντάρει» η κυβέρνηση, δηλαδή τα περίφημα φωτοβολταϊκά της Μεγαλόπολης και της Κοζάνης.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/7a9d46da-52f6-4500-bcdb-ac4874358453

No comments: