Tuesday 28 June 2011

Ξεμπλόκαραν είκοσι επενδύσεις σε 1 χρόνο.

Δύο ομάδες εργασίας απεμπλοκής επενδύσεων έχουν συσταθεί από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Πάγκαλο, οι οποίες, εντός ενός έτους, έχουν καταφέρει να «ξεκολλήσουν» 20 επενδύσεις που είχαν σταματήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Πρόκειται για επενδύσεις ιδίως στον χώρο των ΑΠΕ, ύψους 15 δις ευρώ, οι οποίες, βέβαια, αποτελούν φωτεινή εξαίρεση στο τοπίο της γενικότερης επενδυτικής αποτελμάτωσης που πλήττει την χώρα μας εν μέσω κρίσης, ενώ ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι δύο ομάδες εργασίες έχουν εξετάσει συνολικά 94 επενδύσεις …

Η μία ομάδα εργασίας ασχολείται με την απεμπλοκή επενδύσεων σε ΑΠΕ και η δεύτερη με τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας, όπως βιομηχανία και τουρισμό, ενώ και οι δύο παρεμβαίνουν κατά περίπτωση για την απεμπλοκή επενδύσεων που φτάνουν στο γραφείο του αντιπροέδρου σε συνεργασία με την Invest in Greece.

Στις 20 επενδύσεις συγκαταλέγεται αυτή της RF Energy για τη δημιουργία συγκροτήματος 21 αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 579MW στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας και γραμμής διασύνδεσης με το εθνικό δίκτυο, επένδυση ύψους 984 εκατ. ευρώ. Μετά από τριετείς άκαρπες προσπάθειες για αδειοδότηση, η εταιρεία απευθύνθηκε στην Invest in Greece, ενώ στη συνέχεια, στα μέσα Οκτωβρίου 2010, η υπόθεση έφτασε στο γραφείο του κ. Πάγκαλου και στην Επιτροπή Μεγάλων Εργων και Υποδομών. Κατόπιν συντονισμένων ενεργειών της ομάδας εργασίας, της ΡΑΕ και του ΥΠΕΚΑ, χορηγήθηκαν τον περασμένο Μάρτιο οι πρώτες άδειες παραγωγής συνολικής ισχύος 144 MW, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να χορηγηθούν άδειες παραγωγής και για ακόμη 150 MW.

Προσκόμματα που έθετε η τοπική αυτοδιοίκηση κυρίως σε σχέση με την περιβαλλοντική νομοθεσία ήταν αυτά που βρήκε μπροστά της η χαρτοβιομηχανία Maxi, όταν ξεκίνησε να κατασκευάζει το τμήμα παραγωγής χαρτιού, επένδυση συνολικού κόστους 15 εκατ. ευρώ, η οποία δημιούργησε 43 νέες θέσεις εργασίας. Οι άδειες τελικά δόθηκαν ύστερα από την παρέμβαση της ειδικής ομάδας.

Οι καθυστερήσεις οφείλονται στη φορολογική πολιτική, η οποία είναι και υψηλή, αλλά και μεταβάλλεται υπερβολικά συχνά. Άλλο εμπόδιο είναι οι συχνές μεταβολές της εργατικής νομοθεσίας, καθώς και για την πολυνομία, που υποθάλπει την ασάφεια και, άρα, τη διαφθορά . Τέλος, συχνές είναι οι καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης, με χαρακτηριστικά τα παραδείγματα εκδίκασης υποθέσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας που εμποδίζουν επενδύσεις για 2, 3 και 4 χρόνια μέχρι την έκδοση κάποια απόφασης. Μάλιστα, αποτελεί κοινό τόπο ότι πολλές από τις προσφυγές ενάντια σε επενδυτικό σχέδιο δεν έχουν αγνά κίνητρα, καθώς κάποιοι προσφεύγοντες επιδιώκουν οφέλη από τους επενδυτές, που αλλιώς δε θα μπορούσαν να αποκομίσουν.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=47837

No comments: