Thursday 30 June 2011

Διαθέσιμες μονάδες που ήταν «σβηστές» δήλωνε η ΔΕΗ στη διάρκεια της απεργίας.

Διαθέσιμες μονάδες που στην πραγματικότητα βρίσκονταν… νοκ άουτ εξαιτίας της απεργίας της ΓΕΝΟΠ, δήλωνε η ΔΕΗ στη διάρκεια της απεργίας, και ειδικά από το πρωί της Παρασκευής και μετά.

Αυτό αποκαλύπτει επιστολή του ΔΕΣΜΗΕ που έφτασε στα γραφεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, σχετικά με την εικόνα των θερμικών μονάδων που δηλώνονταν ως διαθέσιμες τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην επιστολή γίνεται σαφής αναφορά σε σημαντικές αποκλίσεις ανάμεσα στις δηλωθείσα διαθεσιμότητα και αυτή που διαπιστώνεται στην πράξη, ειδικά κατά τα τελευταία 24ωρα της απεργίας.

Συγκεκριμένα, από το πρωί της Παρασκευής 24ης Ιουνίου, η ΔΕΗ δήλωνε στο ΔΕΣΜΗΕ ως "ετοιμοπόλεμες", τις τρεις μονάδες που η ΓΕΝΟΠ είχε «σβήσει» από το προηγούμενο βράδυ, δηλαδή μία φυσικού αερίου, τον Αγ. Γεώργιο 8, και δύο λιγνιτικές, τον Αγ. Δημήτριο 8 και την Καρδιά 2. Εμφάνιζε έτσι για κάποιες ώρες μεγαλύτερη διαθεσιμότητα από αυτήν που είχε στην πράξη. Και το ερώτημα είναι γιατί το έκανε ;

Η δικαστική απόφαση...

Η απουσία των τριών αυτών μονάδων, ήταν ακριβώς ο λόγος που προκάλεσε τη δικαστική απόφαση της 24ης Ιουνίου, η οποία καλούσε τη ΓΕΝΟΠ να επαναφέρει τη διαθέσιμη ισχύ του συστήματος στα επίπεδα της 23ης Ιουνίου, ώστε η ελάχιστη προβλεπόμενη ισχύς να βρίσκεται στα 6.800 MW. Η μη τήρηση από τη ΓΕΝΟΠ της δικαστικής απόφασης προκάλεσε εν συνεχεία την παρέμβαση της εισαγγελέως Πρωτοδικών κας Ράικου, κ.ό.κ.

Σύμφωνα λοιπόν με ανθρώπους του χώρου, είναι πιθανό η ΔΕΗ να δήλωσε το πρωί της 24ης Ιουνίου στο ΔΕΣΜΗΕ τις μονάδες αυτές ως διαθέσιμες, εκτιμώντας ότι μέσα στις αμέσως επόμενες ώρες η ΓΕΝΟΠ θα συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου και θα επιτρέψει τη λειτουργία τους. Κάτι, όμως που δεν συνέβη.

Από εκεί και πέρα, το σενάριο να τις δήλωνε διαθέσιμες, ώστε να "μανιπουλάρει" με τις δύο "φθηνές" λιγνιτικές μονάδες τη χονδρική τιμή, προκειμένου έτσι να την κατεβάσει από τα υψηλά επίπεδα όπου είχε διαμορφωθει, ακούγεται ακραίο, σύμφωνα με ανθρώπους του χώρου.

Διότι μπορεί από τη μια «τσέπη» να έχανε χρήματα (το κόστος στη χονδρική έφτασε ακόμη και στα 150 ευρώ/ MWh τις ημέρες της απεργίας αφού οι σβηστές λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ αντικαταστάθηκαν από τις ακριβές ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου που δούλεψαν στο φούλ), από την άλλη όμως «τσέπη» κέρδιζε, χάρη στις εισαγωγές, όπως άλλωστε και πολλοί άλλοι traders.

Το εξετάζει…

Σε κάθε περίπτωση, την αιτία των αποκλίσεων ανάμεσα στις δηλωθείσες διαθεσιμότητες από τη ΔΕΗ και τις πραγματικές, καθώς επίσης και μια σειρά άλλων καταγγελιών από προμηθευτές (για τις ζημιές που υπέστησαν από την απεργία) αλλά και από ιδιώτες παραγωγούς, έχει ξεκινήσει να εξετάζει η ΡΑΕ.

Η απόφαση της ΡΑΕ για τις δηλωθείσες μονάδες…

Υπενθυμίζουμε πάντως ότι λίγες μόλις ημέρες πριν την έναρξη της απεργίας της ΓΕΝΟΠ, η ΡΑΕ μετά από αίτημα του ΔΕΣΜΗΕ, είχε εκδώσει μια σημαντική απόφαση, ακριβώς για να εμποδίσει τις ψευδείς δηλώσεις διαθέσιμων μονάδων και να φρενάρει τυχόν σπατάλη στα νερά.

Εχοντας, και οι δύο φορείς την πρόσφατη εμπειρία των απεργιών το Μάρτιο του 2010 όταν η ΔΕΗ δήλωνε διαθέσιμες 16 μονάδες που στην πραγματικότητα δεν λειτουργούσαν με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στο σύστημα, αποφάσισαν να «σφίξουν» τα λουριά. Και αυτό διότι όταν δηλώνονται διαθέσιμες μονάδες που στην πραγματικότητα είναι "νοκ άουτ", ο προγραμματισμός και η οριακή τιμή δεν αντανακλούν την πραγματική κατάσταση, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην υπάρχει κίνητρο για εισαγωγές ρεύματος αλλά επιπρόσθετα οι τιμές να ευνοούν τις εξαγωγές και άρα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για μπλακ άουτ. Παράλληλα οι ψευδείς δηλώσεις είχαν ως αποτέλεσμα ο ΔΕΣΜΗΕ να μην μπορεί να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης παρότι ήταν αναγκασμένος να κάνει περικοπές φορτίων.

Ετσι λοιπόν, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα αυτά, με εισήγηση του ΔΕΣΜΗΕ και απόφαση της ΡΑΕ, αυξήθηκαν από τις 20 Ιουνίου, τα πρόστιμα σε περίπτωση που κάποιος παραγωγός ή προμηθευτής κάνει δηλώσεις διαθεσιμότητας φορτίου και στη συνέχεια δεν ανταποκριθεί στο να προσφέρει την ισχύ αυτή στο σύστημα.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/7daf842e-edd1-43f3-b025-40203841e3d1

No comments: