Friday 24 June 2011

SOLYNDRA: Εναλλακτικές δυνατότητες από τα καινοτόμα κυλινδρικά φωτοβολταικά στέγη.

Μέγιστη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κάνοντας χρήση της ελάχιστης δυνατής επιφάνειας μιας οροφής προσφέρουν τα καινοτόμα κυλινδρικά φωτοβολταϊκά που κατασκευάζει η αμερικανική εταιρία Solyndra, τα οποία κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, λόγω των σημαντικών πλεονεκτημάτων που προσφέρουν.

Ειδικότερα, τα Φωτοβολταϊκά Συστήματα SOLYNDRA παράγουν ενέργεια όχι μόνο από την προσπίπτουσα ηλιακή ακτινοβολία αλλά και από την αντανακλώμενη ακτινοβολία η οποία επιτυγχάνεται από την ειδική λευκή στεγανωτική μεμβράνη η οποία τοποθετείται επάνω στην οροφή, πριν γίνει η τοποθέτηση των συγκεκριμένων Φ/Β πάνελ.

Περισσότερη επιφάνεια κάλυψης

Το χαρακτηριστικό κυλινδρικό σχήμα των Panels τα καθιστά ικανά να τοποθετούνται πολύ κοντά μεταξύ τους και σε επίπεδη διάταξη. Έτσι δεν είναι απαραίτητο να έχουν απόσταση το ένα από το άλλο για να μη σκιάζονται μεταξύ τους και με τον τρόπο αυτό βελτιστοποιείται η κάλυψη της επιφάνειας με panels. Αυτή η ιδιότητα τα καθιστά ιδανική λύση για περιορισμένους χώρους όπως ταράτσες οικοδομών όπου ο χώρος είναι περιορισμένος, όπως επίσης και για εκτάσεις γης όπου η τοποθέτησή τους εκμεταλλεύεται στο έπακρο ολόκληρη τη διαθέσιμη έκταση.

Ως εκ τούτου, λόγω της κάλυψης χώρου που προσφέρουν, η ενέργεια που παράγουν σε σύγκριση με τα συμβατικά panels είναι 30% περισσότερη.

Φυσική ψύξη λόγω κυλινδρικού σχήματος

Η φυσική ροή του αέρα μεταξύ των panels έχει ως αποτέλεσμα να μη ζεσταίνονται τόσο όσο τα συμβατικά panels και ταυτόχρονα αφού ψύχονται καλύτερα και λειτουργούν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες έχουν χαμηλότερες απώλειες, δηλαδή παράγουν περισσότερη ενέργεια.

Λιγότερος χρόνος εγκατάστασης

Τα συστήματα Solyndra έχουν χαμηλό κόστος τοποθέτησης λόγω της απλής διάταξης των panels καθώς η τοποθέτηση δεν απαιτεί χρονοβόρα διαδικασία ούτε κατασκευαστική προεργασία του δαπέδου. Δεν χρειάζεται να τοποθετηθεί τσιμεντένια βάση, δεν χρειάζεται να τρυπηθεί η ταράτσα, απλώς τοποθετούνται στις βάσεις τους και το συνεργείο τα ακουμπά κυριολεκτικά στην επιφάνεια.

Υψηλή απόδοση με υψηλούς ανέμους

Ο άνεμος ρέει φυσικά μεταξύ των κενών των σωλήνων σε κάθε panel με αποτέλεσμα να μην ασκεί μεγάλη πίεση και για το λόγο αυτό δεν απαιτείται βίδωμα των panels στο έδαφος. Ακόμη και σε περιοχές με ανέμους υψηλής ταχύτητας δεν υπάρχει ανάγκη για διάτρηση της ταράτσας για την τοποθέτηση των panels ούτε ανάγκη για τοποθέτηση έρματος. Τα panels της Solyndra έχουν σχεδιαστεί και δοκιμαστεί να αντέχουν σε ανέμους μέχρι και 208Km/h (130mph). Εκτός αυτού, η διάταξη των panels ασκεί σταθερή πίεση στο έδαφος 16Kg/m2 η οποία είναι αρκετή για να μη χρειάζονται επιπλέον στήριξη. Έτσι, τοποθετούνται άνετα σε ταράτσες κτιρίων χωρίς να συμβάλλουν σε φορτίο στην ταράτσα λόγω πίεσης από ανέμους, όπως τα κοινά φωτοβολταϊκά.

Ερμητικά κλειστά panels

Το λεπτό φωτοβολταϊκό φιλμ είναι συνδυασμός χαλκού, ιριδίου και γαλλίου (CIGS) και βρίσκεται ερμητικά και αεροστεγώς (σε κενό αέρα) κλεισμένο μέσα στους σωλήνες. Ως αποτέλεσμα, η υγρασία δεν έρχεται ποτέ σε επαφή με το φωτοβολταϊκό υλικό και έτσι ο χρόνος ζωής του panel είναι πολύ μεγάλος. Σε συνδυασμό με την εγγύηση 25 ετών της Solyndra αποτελούν την καλύτερη λύση στην παγκόσμια αγορά. Τα panels της Solyndra έχουν πιστοποιηθεί κατά UL 1703 για χρήση στις Η.Π.Α. και κατά IEC 61730, IEC 61646 για χρήση στην παγκόσμια αγορά.

Επιπλέον:

• Τα Φωτοβολταϊκά πάνελ SOLYNDRA δεν χρειάζονται προσανατολισμό για να επιτευχθεί η μέγιστη απόδοση. Τοποθετούμενα απλά σε οριζόντια θέση, το ένα δίπλα στο άλλο, χρησιμοποιώντας έτσι το ελάχιστο δυνατόν εμβαδόν της οροφής για να αποδοθεί η απαιτούμενη ισχύς σε κάθε εγκατάσταση.

• Δεν απαιτείται ειδική στήριξη των Φ/Β πάνελ SOLYNDRA, διότι είναι έτσι σχεδιασμένα να τοποθετούνται με απόλυτη ασφάλεια ελεύθερα στην επιφάνεια της ταράτσας, χωρίς να χρειάζεται η οροφή να τρυπηθεί με τα βύσματα στήριξης που συνήθως απαιτούν τα κλασικά Φ/Β σταθερού πλαισίου.

• Το σχετικά μικρό βάρος των Φ/Β πάνελ SOLYNDRA (περίπου 16-18 κιλά/μ2) σε συνδυασμό με τη μεγάλη αντοχή στους ισχυρούς ανέμους (π.χ. αντέχουν σε ανέμους άνω των 180 Χλμ/ώρα) και αυτό διότι ο αέρας περνά ανάμεσα από τις κυλινδρικές επιφάνειες, τα καθιστούν ιδανικά για μια μεγάλη ποικιλία οροφών, απλοποιώντας τις διαδικασίες εγκατάστασης και κατά συνέπεια το κόστος εγκατάστασης.

• Χρησιμοποιώντας κυρίως CIGS modules και thin-film τεχνολογία τα συστήματα της Solyndra έχουν σχεδιαστεί ώστε να συνδυάζουν το χαμηλό κόστος εγκατάστασης με τη βέλτιστη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι ενδεικτικό ότι σε σχέση με τα Φ/Β πάνελ σταθερού πλαισίου παράγουν συνολικά 20-25% περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα.

• Τα Φ/Β πάνελ Solyndra διαθέτουν πιστοποίηση κατά CE και IEC 61646 και IEC 61730. Προσφέρεται εγγύηση προϊόντος 5 ετών και εγγύηση απόδοσης 25 ετών.

Κυκλοφορία στην Ελλάδα

Τα καινοτόμα κυλινδρικά φωτοβολταϊκά της Solyndra, διακινούνται στην Ελλάδα από την Pacific Renew Energy, η οποία στο πρώτο τρίμηνο λειτουργίας της μετρά ήδη 1,5 MW σε παραγγελίες αλλά και το άνοιγμα των αποθηκευτικών χώρων της. Από τις αποθήκες της εταιρείας έχουν ξεκινήσει οι διανομές των προϊόντων τα οποία είναι ετοιμοπαράδοτα. Παράλληλα, η διοίκηση της εταιρείας έχει ήδη προχωρήσει στη διενέργεια επτά ενημερωτικών ημερίδων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο αναφορικά με τα προϊόντα της Solyndra και εγκαινίασε την ιστοσελίδα της www.pacific-renew.com για την καλύτερη ενημέρωση των επαγγελματιών εγκαταστατών φωτοβολταϊκών.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pacific Renew Energy κ. Χρίστος Κοντοβερός: «ήδη είμαστε μία από τις ελάχιστες συνεργάτιδες της Solyndra παγκοσμίως, η οποία έχει ταυτόχρονα επενδύσει στην τεχνολογία τοποθετώντας τα προιόντα στις οροφές της, έχει αναπτύξει συμπληρωματικές τεχνολογίες ανακλαστικών επιφανειών και έχει βοηθήσει με πιλοτικά προγράμματα τον μετασχηματισμό της στρατηγικής της. Φιλοδοξούμε να είμαστε πολύτιμος συνεργάτης σε όλους τους προμηθευτές μας προκειμένου να μπορούμε να παρέχουμε στους πελάτες μας προνομιακό service και καινοτόμες λύσεις».

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/23669fec-567c-4a28-b8b9-8edae7b1e396

No comments: