Wednesday 29 June 2011

«Κίνημα» των ΕΠΑ κατά του ΕΦΚ στο αέριο.

Επιστολή με την οποία εκφράζουν την αντίθεσή τους και τον προβληματισμό τους απέναντι στην πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει ειδικό φόρο κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, απέστειλαν την περασμένη εβδομάδα στην κυβέρνηση οι τρεις Εταιρείες Παροχής Αερίου. Ειδικότερα οι ΕΠΑ επισημαίνουν ότι το μέτρο καθώς μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά στην προσπάθεια για περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου, μια προσπάθεια που έχει εκτός από οικονομική και σαφώς περιβαλλοντική διάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή οι τρεις ΕΠΑ εκτιμούν ότι το μέτρο της επιβολής ΕΦΚ 1,5€/GigaJoule, θα λειτουργήσει ανασχετικά ως προς τη διείσδυση του φυσικού αερίου τόσο στον οικιακό τομέα όσο και στη βιομηχανία. Μάλιστα στην επιστολή δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη βιομηχανία, καθώς όπως υπογραμμίζουν οι τρεις εταιρείες η επιβολή του ΕΦΚ θα πλήξει σημαντικά τον κλάδο με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Δεν κρύβουν μάλιστα την ανησυχία τους, ότι η επιβολή του ΕΦΚ μπορεί να οδηγήσει αρκετές βιομηχανίες είτε να μειώσουν την κατανάλωσή τους ή ακόμη και να σταματήσουν τη χρήση του αερίου και να στραφούν σε άλλο καύσιμο. από μείωση της κατανάλωσης μέχρι παύση εργασιών, και στροφή σε άλλο καύσιμο.

Η εκτίμηση των ΕΠΑ ότι θα πληγεί περισσότερο από την επιβολή του μέτρου η βιομηχανία, φαίνεται και από την πρόταση που καταθέτουν προς το υπουργείο οικονομικών, δηλαδή για τους μεν οικιακούς καταναλωτές ο ΕΦΚ να επιβληθεί με τη χαμηλότερη δυνατή επιβάρυνση ενώ ταυτόχρονα ζητείται η εξαίρεση της βιομηχανίας, δηλαδή να μην υπάρξει καθόλου ΕΦΚ στους βιομηχανικούς πελάτες.

Το επιχείρημα

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην επιστολή, η πρόταση των ΕΠΑ στηρίζεται στις κατευθύνσεις και τις οδηγίες της Ε.Ε. για την ενεργειακή στρατηγική. Σύμφωνα λοιπόν με τις κατευθυντήριες γραμμές η φορολογία που επιβάλλεται στα καύσιμα θα πρέπει να κλιμακώνεται ανάλογα με την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλούν τα καύσιμα, με ιδιαίτερη έμφαση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Και επομένως, καταλήγουν, το φυσικό αέριο ως λιγότερο ρυπογόνο καύσιμο θα πρέπει να έχει πολύ ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση από τα υπόλοιπα καύσιμα. Κάτι που όπως επισημαίνουν δεν ακολουθείται.

Ο φόρος

Η Κυβέρνηση προτίθεται να επιβάλλει στη βιομηχανία Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) 1,5 €/ Gigajoule, που είναι το δεκαπλάσιο από το ελάχιστο ύψος που προβλέπει η σχετική Οδηγία. Μάλιστα στα περισσότερα Κράτη Μέλη της ΕΕ δεν επιβάλλεται ΕΦΚ στις βιομηχανίες τους ή στις χώρες που υπάρχει ΕΦΚ επιβάλλεται το ελάχιστο της Οδηγίας (0,15€/ Gigajoule). Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα ο φόρος επιστρέφεται. Αλλά και στις γειτονικές χώρες, όπου βρίσκονται οι κυριότεροι ανταγωνιστές της ελληνικής βιομηχανίας, το φυσικό αέριο δεν επιβαρύνεται με φόρους.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/4ba12a0b-ca3e-465e-a0b0-b03e07bd227e

No comments: