Thursday, 16 June 2011

Νέο ενεργειακό σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα από ΗΠΑ-Γερμανία.

Ξανά το σχέδιο Μάρσαλ στην Ελλάδα, αυτή τη φορά στην ενέργεια, έχουν βάλει στα σκαριά να φέρουν -κυριολεκτικά- ομογενείς επιχειρηματίες, κάνοντας ήδη και τις πρώτες επαφές και το απαιτούμενο lobbying σε ΗΠΑ, Γερμανία αλλά και στις Βρυξέλλες.

Αυτό αποκάλυψε ο κ. Pano Kroko, διευθύνων σύμβουλος του Green Capital Investment Bank, που ειδικεύεται στη χρηματοδότηση επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μιλώντας χθες, στο Greek Power Summit για το πώς οι ΑΠΕ μπορούν να εξασφαλίσουν στην Ελλάδα οικονομική ασφάλεια.

«Θα πρέπει να ξέρετε ότι το αμερικανικό πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το γνωστό σχέδιο Μάρσαλ του 1947 παραμένει ακόμη σε ισχύ και οι Αμερικανοί, από τις επαφές που είχαμε δεν είναι αρνητικοί στο να το επαναενεργοποιήσουν για την Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Kroko.

Επίσης, θετικό είναι και το Βερολίνο στις πρώτες επαφές που έκαναν οι επιχειρηματίες με επιτελείς της κυβέρνησης Μέρκελ στο να δημιουργήσει και αυτή ένα ανάλογο οικονομικό πρόγραμμα ενίσχυσης της χώρας μας στην ενέργεια, ενώ μη αρνητικοί σε πρώτη φάση φέρονται και οι επιτελείς στις Βρυξέλλες. «Πιστεύουμε ότι εντέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμφωνήσει, εάν και η Ελλάδα το αποφασίσει και κινηθεί έξυπνα», ανέφερε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι το 20% των αναγκών ενέργειας να καλύπτεται από ΑΠΕ μέχρι το 2020. Μάλιστα, το ευρύτερο ευρωπαϊκό σχέδιο προβλέπει ότι η Βόρεια Ευρώπη θα καλυφθεί με υπεράκτια αιολικά πάρκα, οι δε, νότιες χώρες με υποσαχάρια φωτοβολταϊκά έως το 2050.

Από ελληνικής πλευράς, σε αυτόν που κατατέθηκε η πρόταση είναι ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου! Η πρόταση λοιπόν, της επενδυτικής εταιρείας είναι αυτές οι υποδομές να γίνουν στα ελληνικά ξερονήσια και μπορεί και να εξασφαλίσει τις αρχικές χρηματοδοτήσεις. Οι δύο χώρες που θα βάλουν τα... σχέδια Μάρσαλ, δηλαδή οι ΗΠΑ και η Γερμανία θα είναι και αυτές που θα προμηθεύσουν με υποδομές, υλικά και τεχνογνωσία το όλο ελληνικό έργο. "Δηλαδή μια win-win περίπτωση", είπε ο ίδιος.

Φυσικά από τον σχεδιασμό μέχρι την πράξη, ιδιαίτερα για τα ελληνικά δεδομένα, ο δρόμος είναι μακρύς, ωστόσο ο επικεφαλής του Green Capital Investment Bank επισήμανε ότι θα μπορούσαν να αντληθούν σε πρώτη φάση 100 δισ. δολάρια ώστε με την δημιουργία υποδομών σε ακατοίκητα νησιά της Ελλάδας να καλυφθεί η ανάγκη της Ευρώπης για ενέργεια από ΑΠΕ, που το 2020 θα πρέπει να καλύπτει το 20% της ζήτησης. Τα υπόλοιπα κεφάλαια της χρηματοδότησης αυτού του τόσο φιλόδοξου project θα μπορούσαν να καλυφθούν από "πράσινα" ομόλογα (green bonds).

Τι προβλέπει η επένδυση

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Capital.gr ο κ. Kroko, εξήγησε ότι οι επαφές έχουν ήδη ξεκινήσει για ένα project που έχει εφαρμοστεί ήδη σε Βρετανία, Ηνωμένες Πολιτείες και πρόσφατα ξεκίνησε και στην Κίνα, ενώ για την ελληνική περίπτωση ήδη έχουν αναρτηθεί ενημερώσεις προς υποψήφιους ενδιαφερόμενους. Ένα ευρύ επενδυτικό έργο που προβλέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών υποδομών σε έρημα και μη αξιοποιήσιμα με άλλο τρόπο ελληνικά νησιά, τα οποία θα παράγουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας και θα εξάγονται στην Ευρώπη.

«Η ενέργεια που μπορεί να παραχθεί στην Ελλάδα από ήλιο, αέρα και γεωθερμία μπορεί να καλύψει 9 φορές τις ανάγκες της Ευρώπης σε ηλεκτρική ενέργεια. Και όχι μόνο αυτό...», τόνισε ο ίδιος, εξηγώντας ότι η Ευρώπη σήμερα δεν διαθέτει «ενεργειακή ασφάλεια», αφού εξαρτάται από το πετρέλαιο των αραβικών χωρών, αλλά και υπενθύμισε ότι χώρες όπως η Ουκρανία και η Γεωργία έχουν στο παρελθόν κλείσει τους αγωγούς του φυσικού αερίου. Η Ελλάδα θα μπορούσε να διασφαλίσει την απρόσκοπτη παροχή ενέργειας στην Ευρώπη.

Η δε, Γερμανία που δηλώνει θετική σε ένα τέτοιο έργο γνωρίζει πολύ καλά ότι ένα πάνελ σε οποιοδήποτε μέρος της μπορεί να παράγει μόλις το 1/3 της ενέργειας από αυτό που "γεννά" το αντίστοιχο στην Ελλάδα, οπότε εντός της χώρας της τέτοιες υπερ-κατασκευές δεν θα ήταν τόσο αποδοτικές.

Σύμφωνα με τον ίδιο από τη στιγμή που θα υπάρξουν οι σχετικές διακρατικές συμφωνίες, οι κατασκευές μπορούν να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε 18 μήνες, με βάση την προηγούμενη εμπειρία του.

(Capital,16/6/2011)

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/d085a108-7945-453f-aaf2-42b8f05fcc1c

No comments: