Saturday, 18 June 2011

Στο ΔΕΣΜΗΕ οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί ΔΕΗ των εταιρειών που κλείνουν.

Κατά προτεραιότητα στο ταμείο του ΔΕΣΜΗΕ θα καταλήγουν τα ποσά που χρωστούν οι καταναλωτές σε εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, των οποίων η ΡΑΕ τους ανακαλεί την άδεια.

Ειδική νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει ότι οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί πελατών προμηθευτών ηλεκτρισμού που τους αφαιρείται η άδεια, θα εισπράττονται κατά προτεραιότητα από το διαχειριστή του συστήματος, έναντι οποιουδήποτε τρίτου πιστωτή των συγκεκριμένων εταιρειών (π.χ. τράπεζες).

Πρόκειται για πρόταση που κατέθεσε χθες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργάνωσε για το ύψος των εγγυήσεων τις οποίες πρέπει να προσκομίζουν οι πάροχοι προς το ΔΕΣΜΗΕ, προκειμένου με αυτές να καλύπτουν τυχόν ανεξόφλητες συναλλαγές τους. (http://www.rae.gr/site/categories_new/about_rae/factsheets/16062011_1.csp).

Κατά τη ΡΑΕ, μια τέτοια ρύθμιση καθίσταται απαραίτητη καθώς η προτεινόμενη μεθοδολογία για το ύψος των εγγυήσεων, οδηγεί σε χαμηλότερα ποσά από τα υφιστάμενα (ίσα με συναλλαγές αξίας 60 ημερών αντί για 180 σήμερα), γεγονός που όμως αυξάνει τον κίνδυνο μη κάλυψης των οφειλών των προμηθευτών προς τον ΔΕΣΜΗΕ.

Το σημερινό καθεστώς προβλέπει ότι αν ανακληθεί η άδεια μιας εταιρείας ηλεκτρισμού (π.χ. κάποιας από τις πολλές μικρές που υπάρχουν στην αγορά), τότε αυτόματα οι πιστωτές της, με πρώτες τις τράπεζες, θα σπεύσουν να εισπράξουν τους τυχόν ανεξόφλητους λογαριασμούς των πελατών της. Αντίθετα ο διαχειριστής του συστήματος δεν θα εισπράξει ούτε… ευρώ για την ενέργεια που θα έχουν ήδη καταναλώσει οι πελάτες της συγκεκριμένης εταιρείας.

Και συνεγγυητικό κεφάλαιο.

Η άλλη πρόταση που κατέθεσε η ΡΑΕ, προβλέπει τη σύναψη δανείου από τον ΔΕΣΜΗΕ το κόστος του οποίου θα καλύπτεται από ειδικό τέλος το οποίο θα επιβληθεί σε όλους τους προμηθευτές. Προβλέπεται επίσης η δημιουργία ενός συνεγγυητικού κεφαλαίου, που θα καλύπτει τα τυχόν ελλείμματα, και στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι προμηθευτές (ΔΕΗ και ιδιώτες).

Η ημερίδα αποσκοπούσε στον καθορισμό από το ΔΕΣΜΗΕ του ύψους των εγγυήσεων που στο εξής θα του προσκομίζουν οι συμμετέχοντες στην αγορά, και οι οποίες γίνονται ελαστικότερες. Κι αυτό, καθώς όπως έγραψε χθες το «Energypress», τα ποσά που καλούνται σήμερα να καταθέσουν ως εγγύηση οι προμηθευτές, είναι πολύ μεγάλα (πόσο μάλλον εν μέσω κρίσης) με αποτέλεσμα οι εταιρείες να δυσκολεύονται να τα προσκομίσουν, και επομένως ο ΔΕΣΜΗΕ, να λειτουργεί στην ουσία χωρίς κάλυψη...

Εγγύηση 60 ημερών

Το πρόβλημα έχει επισημανθεί από τη ΡΑΕ και το ΔΕΣΜΗΕ, και ο τελευταίος έθεσε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νέας μεθοδολογίας υπολογισμού των εγγυητικών επιστολών, το οποίο και συζητήθηκε χθες. Το σχέδιο αυτό «κατεβάζει» το ποσό που απαιτείται να προσκομίσει ως εγγύηση ένας προμηθευτής, από 180 ημέρες, σε 60 ημέρες (εφόσον τιμολογείται μηνιαία), και σε 14 ημέρες (αν τιμολογείται εβδομαδιαία). Επιπλέον με τη νέα μεθοδολογία εφαρμόζονται συντελεστές προσαρμογής που λαμβάνουν υπόψη και το ιστορικό συναλλαγών αλλά και τα πιστωτικά χαρακτηριστικά της κάθε εταιρείας.

Οι προτάσεις της ΡΑΕ θα τεθούν σε μίνι- διαβούλευση μιας εβδομάδας, δηλαδή μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, μετά την οποία η Αρχή θα εκδώσει τις σχετικές γνωμοδοτήσεις.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/27f1c261-08c6-4b07-ac91-0cd975afed04

No comments: